Laddar

Han simmade 2,5 mil – samlade in 200 000 till Cancerfonden

Emmabodasonen Pierre Mörck lyckades samla in över 200 000 kronor till Cancerfonden. Då fick han stå sitt kast och simmade mer än två mil mellan Rättvik och Leksand.

delningar

Det var i höstas som Pierre Mörck, ursprungligen från Emmaboda, startade en insamling med hjälp av sina kollegor och vänner i organisationen Round Table, till förmån för Cancerfonden.

– I tron om att det skulle vara omöjligt hittade jag på en utmaning att om jag lyckades samla in 200 000 kronor skulle jag simma genom Siljan mellan Rättvik och Leksand.

Sagt och gjort. När insamlingen räknades samman i december månad insåg Pierre Mörck att han var tvungen att stå sitt kast.

– Dels har jag haft ett fantastiskt stöd i Round Table, samtidigt som många insåg att det var för en betydelsefull och god sak. Sedan var det nog ett par stycken som ville jävlas med mig, så jag skulle bli tvungen att göra det här, säger han och skrattar.

Totalt samlades 224 638 kronor in till Cancerfonden.

– Under stora delar av den här resan har jag levt i brist på insikt. Men visst har det blivit mycket träning med simning i fokus. Tur att jag har familj och vänner som varit väldigt förstående och ställt upp på det här.

Sedan maj månad har han varit ute och simmat.

– Det är verkligen en upplevelse och något jag kan rekommendera. Att simma ute är något helt annat än inomhus i en bassäng. Det är en fantastisk känsla.

I lördags var det så äntligen dags för slutprovet: nästan två och en halvs mil simning i Siljan mellan Rättvik och Leksand.

– Temperaturen i vattnet låg på runt 15 grader, och trots att jag hade våtdräkt var det väldigt kallt. Det blåste även en hel del, så det var inte ideala förhållanden, säger Pierre Mörck.

Totalt tog simturen sju timmar och 45 minuter.

– De två första timmarna kändes det väldigt bra men efter tre, fyra timmar började det bli kyligt och jobbigt. Den sista biten gick på ren vilja, säger Pierre och fortsätter:

– Men det är skönt att ha gjort det. Det var en häftig upplevelse.

Pierre Mörck är född och uppvuxen i Emmaboda och har via en sväng till Växjö, landat och slagit rot uppe i Leksand, där han numera både lever och verkar.

– Det är lite som hemma i Emmaboda faktiskt.