Laddar

Granskning: Kommunen kan ha brutit mot lagen – i flera år

Emmaboda kommun har köpt konsulttjänster för byggrådgivning från ett och samma företag på nästan 3,5 miljoner kronor inklusive moms. Detta utan att ha gjort en enda offentlig upphandling. "Jag tycker inte vi gjort något fel", säger den tidigare tekniske chefen Erling Karlsson.

delningar

Lagen om offentlig upphandling innebär att när en kommun köper varor eller tjänster som överskrider 534 890 kronor måste en offentlig upphandling ske där intressenter kan lägga anbud.

Mellan 2015 och 2017 har ett och samma byggrådgivningsföretag blivit tilldelade tjänster till ett värde av sammanlagt 3 477 445 kronor utan att en offentlig upphandling har skett.

Den största summan på lite drygt 2,4 miljoner har byggrådgivningsföretaget fakturerat för konsulttjänster till den nya förskolan i Emmaboda. Den största enskilda fakturan låg på 875 000 kronor.

– Vi gjorde en direktupphandling med det här företaget och anser att vi inte behövde lägga ut det på anbud, säger Erling Karlsson, före detta teknisk chef på kommunen.

Men summan har ju överskridit den tillåtna gränsen med nästan två miljoner? – Ja, men det är väldigt svårt att förutse vad det ska kosta i förväg. Jag tycker inte vi gjort något fel.

Kan man räkna två miljoner fel när lagen säger att man inte får direktupphandla för mer än 534 890 kronor? – Jag tycker att man ska se vad man får ut i andra änden när det är klart, att de gör ett bra jobb.

Även om det blir en orättvis konkurrenssituation? – Det tjänar ingenting till att kommentera mer än så.

Sven Odlingsson är sedan oktober 2016 ny teknisk chef på kommunen och har ingenting med de aktuella upphandlingarna att göra. Däremot säger han sig alltid vara noggrann med sina egna upphandlingar.

– Det är klart att om slutsumman hannar på nästan 2,5 miljoner är det för högt. Personligen försöker jag alltid följa lagen och göra upphandlingarna korrekt. Sedan vet jag att det är svårt att förutse kostnaderna för konsultarbeten, säger han.

I granskningen som 24Emmaboda.se har gjort kan vi konstatera att samma byggrådgivningsföretag även gjort konsultjobb till ett värde av 828 021 kronor för ändringsarbeten på Tallbacken. Även den summan överskrider den tillåtna gränsen enligt lagen om offentlig upphandling.

Under åren 2015 till 2017 har företaget skickat 41 stycken fakturor till Emmaboda kommun på ett sammanlagt värde av 3 477 445 kronor. Allt utan en enda offentlig upphandling.