Laddar

Företagare luras på pengar genom bluffblanketter

Företaget Bolagsupplysningen har skickat ut myndighetsliknande blanketter för att lura företag.

delningar

Under måndagen fick Anders Andersson hem ett brev från företaget Bolagsupplysningen. Anders driver ett handelsbolag inom jord- och skogsbruk i Kalmar. Brevet innehöll en blankett som uppmanade honom att fylla i information om sitt företags verksamhet. Överst på blanketten står det ”Dags att komplettera”.

I brevet står det att Bolagsupplysningen erbjuder en tjänst där företagets uppgifter ska läggas till på Bolagsupplysningens hemsida. Detta är dock inte syftet med brevet. Företagaren som tackar ja och skickar in informationen om sitt företag går även med på att betala nästan 5 000 kronor per år i två år, vilket förlängs med tolv månader som inte det sägs upp i tid.

– De erbjuder en tjänst men det är så bedrägligt upplagt. Hela baksidan är full med hur mycket text som helst. Det är ingen som orkar läsa igenom det, säger företagaren Anders Andersson till Barometern efter att han blev misstänksam när han fick hem brevet.

Bolagsbelysningen skickar alltså ut myndighetsliknande blanketter som är medvetet otydligt utformade för att lura pengar av ouppmärksamma företagare. De skriver på ett bindande avtal, men luras att tro att det handlar om att komplettera information.

Det är inte första gången som Bolagsupplysningen sysslar med ett sådant här massutskick. De är ökända sedan tidigare då de i ett antal år lurat företagare på det här viset. Bolagsverket gick ut 2014 med ett förtydligande om att Bolagsupplysningen inte är en av deras tjänster.

Enligt Bolagsverkets hemsida har Bolagsupplysningen under våren 2017 skickat ut en ny version av sin blankett för att lura företagare.