Festivalen utökas: "Vi vill förmedla en känsla av delaktighet"

Gunnel Mauritzson - Foto: Pressbild

Fjärde gången som folk- och jazzdagar arrangeras på Mundekulla.

delningar

År 2016 var det 40 år sedan den kände jazzmusikern Lars Gullin, som under många år var bosatt i Moshult och i Slott utanför Vissefjärda, gick bort.

Som en hyllning till hans minne gick den första upplagan av Mundekulla Folk- och Jazzdagar av stapeln under 2016. Till helgen den 14 till 16 juni äger den återigen rum på Mundekulla Retreatcenter utanför Emmaboda för fjärde året i rad.

– Vi har märkt ett intresse för att komma och uppleva festivalen på plats i Mundekulla så i år har vi utökat till tre dagars program med möjlighet till övernattning hela helgen. Huvuddelen av programmet är på Mundekulla och vi vill gärna knyta ihop det lokala med det nationella och det märks både i programutbudet och att vi i år ordnar konserter även i grannbyarna Skallebo och Harebo samt i Älmeboda och Bräkne Hoby kyrkor, säger Gunnel Mauritzson, producent och fortsätter.

– Vi vill förmedla en känsla av delaktighet och samtidigt bjuda på musik och upplevelser av högsta kvalité. I programmet finns till exempel workshops, konserter, seminarier och något nytt som är skogskonsert. Det är ett mycket bra program vi fått ihop i år som börjar fredag eftermiddag med att man kan vara med och spela och sjunga.

Lördagen bjuder Emmaboda kommun och Vilhelm Mobergsällskapet in till En dag med Moberg i samarbete med Mundekulla. Då kommer bland annat Expressens kulturredaktör Jens Liljestrand och den polske musikern Łukasz Słojewski

– Lördag kväll räknar vi med fullsatt vid festivalens huvudkonsert då vi lyckats fånga tre av landets främsta sångerskor just nu till samma konsertkväll – Sofia Karlsson samt systrarna Christina och Rigmor Gustafsson med sina respektive musiker, säger Gunnel.

Festivalen avslutas på söndag eftermiddag och kväll med en storstilat Gullinkonsert i Älmeboda kyrka i Rävemåla med några av landets främsta unga musiker inom genrerna jazz och klassisk musik samt konserten Voices of the world i Bräkne Hoby kyrka.

Fjärde året ni kör jazzfestivalen, vad är det som gör den så populär? – Det finns många kulturintresserade i trakten och flera organisationer som arbetar med musik och kultur inom sina olika områden. Vi har försökt knyta ihop olika organisationer och skapa något där fler blir delaktiga och det har vi märkt blivit väldigt uppskattat. Det finns en önskan att samverka och hjälpas åt med de medel som finns för att skapa och sprida bra kultur och musik, säger hon och fortsätter.

– Både besökare och medverkande musiker har gett väldigt fin respons tidigare år för de unika och nära mötena mellan musik och publik som uppstår och hur miljön och atmosfären på Mundekulla bidrar till de fina konsertupplevelserna.

Besökare från närområdet men även från utlandet brukar besöka folk- och jazzdagarna i Mundekulla.

– Publiken kommer både från närområdet, regionen och från landet i övrigt. Vi har även utländska besökare. När Svante Thuresson uppträdde 2017 hade vi 130 personer i publiken och då var det fullt men sedan dess har vi bytt till en ny större och nybyggd lokal så i år räknar vi med minst 150 på lördagskvällens konserter. Som helhet på hela helgen har festivalen haft 300-400 besökare, avslutar Gunnel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar