Fängelsestraff – om du slänger din julgran fel

Genrefoton: Mostphotos.

Tillhör du dem som brukar slänga granen i skogen efter julen är över? Då är det dags att tänka om.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Söndagen den 13 januari 2019 infaller tjugondag Knut. Dagen brukar ses som slutet på julen för de flesta. Enligt äldre traditioner är det också dags att plocka ner julsakerna och kasta ut julgranen under denna dag.

Det är dock inte alla som vet att det räknas som nedskräpning att slänga julgranen i skogen eller på gatan. Det här kan i värsta fall ge dig böter eller till och med fängelse i upp till ett år om du har riktig otur.

Hem & Hyra har flera tips för hur du lättast blir av med din gran efter julen, på rätt sätt.

1. Fråga fastighetsägaren. I många fall finns ett grovsoprum där du kan slänga din barrande gran. Hör med din fastighetsägare eftersom det kan finnas speciella riktlinjer i större hus. Klipp gärna sönder granen i mindre delar och släng dessa i en sopsäck. Om det saknas ett grovsoprum bör du ändå fastighetsägaren.

2. Lämna granen på en återvinningscentral. Du kan alltid slänga granen på en återvinningscentral. Granen sorteras då bland trädgårdsavfall. Till exempel i Göteborg får invånare endast sex fria besök på återvinningscentralen varje år, men det räknas som ett gratis bonusbesök att slänga julgranen. Kolla vad som gäller i din kommun.

3. Leta reda på en uppsamlingsplats. Vissa kommuner anordnar granuppsamlingar för att undvika nedskräpning. Ibland kan idrottsorganisationer eller andra föreningar också hjälpa till att samla in fjolårets granar.

4. Köp en gransäck. Vissa byggvaruhus och liknande affärer säljer speciella påsar som är anpassade för julgranar. Ett alternativ för dig som vill undvika barr i bostaden, bilen och så vidare.

5. Be någon att hämta upp granen. I vissa städer kan du beställa upphämtning av granen mot en kostnad. Företag som levererar granar kan ibland också hämta dem efter jul. Det finns också företag och sopbolag som erbjuder upphämtning av grovsopor.

FAKTA

Fakta om nedskräpning:

29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

"När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats, så kallad nedskräpningsförseelse. Boten är på 800 kronor. Enligt Riksåklagarens föreskrifter är handlar det om då någon skräpat ned med små mängder skräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar", enligt Håll Sverige Rent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar