Laddar

EXTRA: Naziflagga hängdes upp i Boda

Eldades upp av Bodabor.

delningar

Det var någon gång under natten som en naziflagga ska ha hängts upp vid The Glass Factory i Boda glasbruk.

– Ingen av oss har sett det här eftersom flaggan togs ned så snabbt. Jag gick igår klockan 20 och kom tillbaka halv 8 till jobbet och då var den borta igen, säger Maja Heuer, museichef vid The Glass Factory.

Enligt Göran Johansson vid Hönsalottas luffarmuseum hade The Glass Factorys flagga tagits ned och slängts på marken för att sedan bytas ut mot en naziflagga med röd botten, vit ring och med hakkorset i svart inuti. Enligt honom togs flaggan ned av två bodabor som sedan tog den hem där den hamnade i kakelugnen för att sedan eldas upp.

Maja Heuer tycker det är bra att Bodaborna reagerade så snabbt.

– Det visar att Boda är mångkulturellt och att vi verkligen inte gillar det här. Det man ska lyfta är reaktionen och att Bodaborna har så bra civilkurage. Det visar på stort civilkurage att ta ned flaggan och sedan bränna upp den innan de flesta av oss ens sett den, säger hon.

Under dagen har flera nazi-flaggor hängts upp i Stockholmsområdet, något som lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterat om. Tidningen kopplar det till Adolf Hitlers födelsedag som skulle ägt rum under fredagen, den 20 april. Enligt Robert Loeffel vid polisen i Kalmar har händelsen inte polisanmälts.

– Jag hittar inga sådan anmälningar i länet idag. Generellt sett brukar brottsrubriceringen vid en sådan händelse bli hets mot folkgrupp, säger han.

Även i Kalmar inträffade en vandalisering av en folkkär staty under dagen som misstänks ha nazistiska förtecken. 

Relaterade artiklar