Laddar

Extra många poliskontroller under trafikveckan

Denna vecka kommer polisen att stoppa extra många fordon för att få fast de som kör onyktra i trafiken.

delningar

Mellan den 13-19 mars, är det en nationell ”trafikvecka” med fokus på nykterheten i trafiken.

Huvudsyftet med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter och att stoppa missbruk. Därför arbetar man både genom att vara synliga i trafiken och genom att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

– Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Det görs flera insatsveckor under året och de är gemensamma inom EU. Polisen genomför under dessa veckor extra många trafikkontroller där de kontrollerar körkort, att föraren är nykter, att bälte och skyddsanordningar används korrekt och fordonets uppgifter stämmer.

Polisen skickar även med några råd som man kan följa:

Vägra åka med en onykter förare. – Hindra andra från att köra påverkade. – Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör berusad. Vid pågående brott ringer du 112. – Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Relaterade artiklar