Entreprenören har stora planer i Boda Glasbruk: "Vi vill utveckla, inte stagnera"

Göran Johansson. - Foto: Faton Pasho

Vill fira sitt jubileumsår med att bland annat bygga en minigolfbana.

delningar

År 2020 blir ett speciellt år för entreprenören Göran Johansson när hans verksamhet firar flera milstolpar. Det är nämligen 20 år sedan hans intresse för luffarna startade när han höll till i hyttsillen på Målerås Glasbruk.

Fem år senare startade han Hönsalottas Luffarmuseum och för tio år sedan flyttade han hela verksamheten till Boda Glasbruk.

För att fira milstolparna planerar nu entreprenören att satsa på flera aktiviteter i Boda Glasbruk.

– Idag kunde Boda Glasbruk vara en ödeby, en svart fläck på kartan utan hopp och med tomma hus och företagslokaler men tack vare kommunens satsning på The Glass Factory, vår satsning på Hönsalottas Luffarmuseum och numera även Boda Glasbruks byalags satsning på ett levande samhälle, med café Ullkatten samt genom aktiviteter, tänder det förhoppningar om en ännu ljusare framtid för alla i samhället Boda Glasbruk och i dess närhet, säger Göran och fortsätter.

– 2020 försöker Hönsalottas Luffarmuseum ta ytterligare ett kliv framåt för att vara en del i ett expansivt Boda Glasbruk. Vi vill utveckla, inte stagnera. Vi vill ge ortens besökare och oss företag ännu större och en realistisk möjlighet att öka besökssiffrorna för att då kunna höja våra möjligheter att säkra vårt så speciella och unika samhälle.

I dag har Hönsalottas, som har satsat mycket genom åren, fyllda lokaler och är stora på bussgruppsbesök. För att ytterligare få Hönsalottas Luffarmuseum att växa och bli ännu mer intressant för besökare har Göran Johansson startat upp en större prylavdelning med 2 200 änglar, 1 100 äggkoppar, 1 400 katter, 1 200 dragspelsfigurer och inte minst cirka 700 väckarklockor.

Dessutom har han även startat upp en jourbutik, glassbar och ett gatukök men än är han inte klar.

– Vi har redan nu förhört oss om möjligheten att kunna växa ännu mer 2020 med att starta upp en speciell minigolfbana för barn och vuxna. En specialbyggd bana med ”Glaset och Luffarna” i centrum. Denna vill vi förlägga vid vårt museum och gatuköksbyggnad. Dessutom vill vi göra en utomhuslagd fotoutställning med historiska och nutidsbilder från vad Boda Glasbruk har och har haft och sett ut genom tiderna, säger Göran och fortsätter.

– Vi vill även få till stånd ett vandringsstråk från museet ner mot Bodasjön där frågor och ”luffarhändelser ska byggas upp. Vi tror att detta kommer att ytterligare få ett intresse för både turister och närboende att samlas i centrum av samhället och levandegöra det ännu mer. 

Hur kommer det sig att ni planerar för bland annat en minigolfbana, vandringsstråk och fotoutställning?

– Vi vill att det händer något för de boende och att utöka aktiviteter för de boende. Vi är ett litet samhälle och försöker få bort bytänket från förr. Vi är inte det gamla längre med uråldrigt tankesätt. Boda är nu uppbyggt för att möte det nya glasriket med "upplevelser" och att "göra". Temat för en liten naturgolfbana är Glas & Luffare, säger Göran och fortsätter.

– Vandringsstråket blir en barn och vuxenled med saker att uppleva längst stigen och fotoutställningen är för att visa "det gamla" i Boda Glasbruk. Både med glas som med luffarbilder. Vi vill att orten ska leva vidare och vara en ort för alla som bor och besöker orten. Som ett exempel är att Boda Glasbruk Byalag, The Glass Factory och Emmaboda kommun har fattat framtiden och att det är den vi står inför. Det var enbart dessa tre enheter som lyckönskade oss med blomster och kramar. Det visar att det gamla är förlegat. Vi verkar i nutid och då samsas man annars kan man lägga ner.

Satsningarna ni gör i Boda Glasbruk är ganska stora och har varit över tid. Vad får dig att satsa vidare på orten?

– Att vi satsar beror på Boda glasbruk beror på att vi vill skicka in nya vindar, vidareutveckla och ytterligare förstärka orten som ett realistiskt besöksmål i Glasriket. Dessutom har vi fått in min käreste, Inger Rydbrink, som ett väldigt starkt kort i vårt företag. Inger är numera delägare i Luffarnas Kulturförening. Hon har med sig mängder av kunskap från sina år i näringslivet, säger han och fortsätter.

– Nästa år blir vi båda ålderspensionärer och kommer att satsa ännu mer på vårt uppdrag att driva Hönsalottas luffarmuseum och Luffarns Korv & Livs. Vi kommer dessutom att ansöka om alkoholrättigheter och vår kökschef Stefan Karlsson kommer att anställa en medhjälpare till sitt kök framöver.

När ska utbyggnaden vara klar?

– Vi räknar att under hösten börja vår utveckling och först står att renovera färdigt Luffarns Korv och Livs. Sedan ska en utställning med ca 1400 katter byggas upp i vårt prylmuseum. Så 2020 blir det många händelser signerade luffarna. 20 som forskare inom lufferiet, 15 år som museum och 10 år som verksam i Boda och ägarna blir 130 år tillsammans, säger han.

Och det här finansieras?

– Vi ser som vanligt inte att kostnaderna ska vara kommunala eller i bidragsform utan detta finansieras helt och hållet på samma sätt som vi finansierat uppbyggnaden av Hönsalottas luffarmuseum och vår nya gatuköksbyggnad. Helt utan kommunala eller andra bidrag, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar