Emmabodatjejen riskerar att dö – familjen nekas assistans

Åsa Elofsson. - Foto: Privat

Hon lider av allvarlig funktionsnedsättning men nekas assistans av Emmaboda kommun: "En jobbig situation".

delningar

Det var P4 Kalmar som under onsdagen var först med att berätta att nioåriga Amanda från Emmaboda nekas assistans trots att hon lider av flera allvarliga funktionsnedsättningar.

– Amanda har haft personlig assistent dygnet runt i ett och ett halvt år. Helt plötsligt blev vi inkallade till ett möte där vi fick reda på att kommunen drar in assistansen under nattetid, säger Amandas mamma Åsa Elofsson och fortsätter.

– Detta var med två veckors varsel. Vi hade ingen aning om detta så vi fick samla ihop oss väldigt snabbt och försöka lösa det.

Familjen Elofsson har inte fått någon förklaring varför kommunen drar tillbaka assistansen under nattetid.

– Det de sa till oss under mötet var att vi hade ett bristfälligt läkarintyg men de kunde de ha sagt innan så hade vi kunnat ordna det. Under tiden beslutet verkställdes så ordnade vi med ett nytt läkarintyg som de ville ha, men det förkastades, säger hon och fortsätter.

– Vi kom in med ett helt nytt intyg som klart och tydligt beskriver Amandas situation. Handläggaren på kommunen bemödades inte ens att tittat på det. Hon meddelade att hon inte tänkte ompröva beslutet och varför hon inte tänkte göra det fick vi aldrig någon förklaring till.

Familjen försökte sedan att överklaga handläggaren beslut till socialnämnden men fick även där kalla handen.

– Det visade sig att handläggaren inte hade lämnat in alla fullständiga papper till nämnden. Vi hade lämnat samtliga dokument vi hade men socialnämnden valde att gå på handläggarens linje och gav oss avslag med förklaringen att vi hade bristfälliga uppgifter. De serverade oss ett beslut med ett års gamla dokument, säger hon.

Hur känns det?

– Väldigt trist att man kan göra så. Den som blir mest drabbad av det här i slutändan är ändå Amanda. Det är givetvis tufft för hela familjen men mest tufft för henne. Man kan ju börja undra vad det här med barns rättigheter och barnens bästa tog vägen i den här kommunen, säger mamma Åsa.

Vad innebär det här beslutet rent vardagsmässigt för er del?

– Jag har ju fått hoppa av mitt schema och ta vård av barn. Jag och min man har fått bevaka Amanda under nätterna men det fungerar inte i längden. Det blir en jobbig situation men vi måste vara nära henne, säger hon.

Vad kan hända om ni inte bevakar henne?

– Hon kan få kramp och inte klara sig på grund av andningsproblem, säger Åsa.

Trots det negativa beslutet så finns det inga tankar på att flytta från Emmaboda kommun för familjen Elofsson.

– Ska jag vara ärlig så har tankarna slagit oss faktiskt men vi känner att det blir för omständigt, speciellt för Amanda. När vi flyttade in till vår nuvarande hus gick kommunen in och hjälpte oss rejält med bostadsanpassningen. Så det är inte läge att börja med de funderingarna. Vi får kämpa på tills det här löser sig, säger hon och fortsätter.

– Amanda har dessutom en synskada som gör att det inte går att ändra bostad hur som helst. Det tar henne ett år innan hon börjar känna igen omgivningen och innemiljön i huset.

Hur länge orkar ni hålla på så här då?

– Jag har inget svar på det. Vi får hänga i och lösa det här. Det är klart att det börjar bli rätt slitet och det vore skönt att få tillbaka nätterna väldigt fort men vi kan ju inte bara strunta i henne utan vi får kämpa så länge det går, avslutar Åsa Elofsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Samarbete med räddningstjänsten ger trygghet i Emmaboda

För den som inte pratar svenska kan räddningstjänstens krav vara svåra att förstå. Därför har myndighetens Amar Hajjouz information på arabiska blivit lyckad.

1 person har reagerat på denna nyheten

1 person har reagerat på denna nyheten