Emmabodas nationaldag återgår till ursprunget: "Glamouröst och spännande"

Tvårätters, underhållning och en galatillställning när Emmabodadagen arrangeras för 17:e gången.

delningar

Sedan 2002 har Emmaboda kommuns egna nationaldag, Emmabodadagen firats. Tillställningen äger alltid rum på alla hjärtans dag och har varit ett par år, ute på turné, i bland annat Vissefjärda, Långasjö, Lindås och Broakulla.

Bakgrunden till hur Emmabodadagen tog form sträcker sig några år tillbaka i tiden, då man från kommunens sida funderade på hur man kunde jobba mer med värdegrund och stolthet för bygden på bästa sätt.

Dåvarande kommunutvecklaren Gunilla Sandberg var en av initiativtagarna till Emmabodas nationaldag som skulle komma att kallas Emmabodadagen.

Sedan dess har Emmabodas egna nationaldag dragit stort intresse både från allmänheten men också från kommun och näringslivet.

Den 14 februari i år är det dags igen när Dackesalen i Emmaboda Folkets Hus ska fyllas till bredden. Där ska det bland annats delas ut utmärkelserna som Årets Karl-Oskar och Årets Kristina – som kommer gå till en man och en kvinna som av allmänheten och en jury ansett ha gjort viktiga insatser för kommunen.

Förutom dessa två utmärkelser ska även Årets ungdom, Årets integration, Årets företagare, Årets tjänsteman/politiker, Synas pris och Årets baby.

– Det kommer bli en spännande gala där vi hoppas på mycket folk. Det är alltid trevligt med en glamourös och spännande galatillställning i Emmaboda, säger Weronica Stålered, administrativ chef på kommunen.

Inför i år har man slopat heldagen och valt att enbart satsa på en sjudundrande gala.

– I år kommer vi att vända på steken och köra mat först och sedan gala med underhållning. Det är så att många kommer från jobbet och behöver något att äta, på så sätt valde vi i år att ändra på det och återgå till ursprunget, säger hon och fortsätter.

– Vi tror på det här upplägget. Dessutom kommer inte vinnarna att meddelas i förväg som vi gjort tidigare utan de kommer att meddelas på galan först.

Restaurang Anna-Maria i Folkets Hus har i år fått äran att stå för maten och det kommer att serveras en tvårätters meny.

– Det blir grön sparrissoppa med rökt, gravad lax. Sedan kommer vi att servera en portvinsmarinerad ryggbiff till huvudrätt, säger Jens Bruze och hans hustru Mint och fortsätter.

– Till dessert blir det Emmabodas egna pralin från Vissefjärda Café & Choklad.

Artisten Peter Rudenborg och hans band Bb Project kommer att stå för underhållningen.

– Vi kommer köra en blandad kompott som säkerligen alla känner igen. Det kommer bli Burt Bacharach, Stevie Wonder och många andra kända artister, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar