Emmaboda kommer slopa pendlingsbidraget

Johan Jonsson. - Foto: Faton Pasho

Tillträdande kommunalråd: "Det ligger utanför den kommunala kompetensen".

delningar

Emmaboda kommun har sedan flera år tillbaka haft ett pendlingsbidrag för de som bor i kommunen men jobbar någon annanstans och pendlar med kollektivtrafiken.

Det totala bidraget har legat på 200 kronor i månaden för den som har sökt men nu kan det vara slut på det.

För 24Emmaboda bekräftar den tillträdande kommunalrådet Johan Jonsson (C) att pendlingsbidraget kan komma att slopas.

– Det finns fyra argument för det, en juridisk och tre politiska argument, säger Jonsson (C) och fortsätter.

– Det juridiska är att det ligger utanför den kommunala kompetensen och inget som kommunen får besluta om. Hade vi valt att gå vidare med det till förvaltningsrätten hade den inte klarat en rättslig prövning.

Varför gick ni inte vidare med det när Socialdemokraterna röstade för bidraget?

– Vi har haft en tradition i Emmaboda kommun där vi inte sitter och överklagar varandras beslut. Dessutom vann bidraget laga kraft, säger han och fortsätter.

– Vi har tagit den politiska debatten och förklarat för väljarna vart vi står i den här frågan. Vi hade inte för avsikt att gå till förvaltningsrätten utan vi står för den politiska debatten och vi tar den när den kommer, mer gör vi inte.

Varför anser ni att bidraget i sig bör slopas?

– Det finns lite olika politiska argument. För det första är det begränsat till de som kan åka tåg till och från jobbet. Bor någon utanför och inte kan åka tåg men gör en miljögärning genom att köra en biogasbil eller liknande får denne inte ta del av bidrag. Det är ingen likabehandling enligt oss, därför tycker vi det att det är fel att bidraget finns, säger Johan Jonsson (C) och avslutar.

– Gör det här pendlingsbidraget någon nytta för miljön? Det finns i dag ingen utredning på det och enligt mig är det tveksamt om fler åker tåg. För det sista så har det kommit fram människor som tycker det är jättetrevlig med extrapengarna men sagt att det måste finnas människor i samhället som behöver pengarna mer än dem. Här använder vi alltså skattepengarna för de som har jobb. Det är klart att det ligger något i det.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar