Laddar

Efter fackets kritik: Nu svarar Länsstyrelsen

Tidigare i veckan gick Brandmännens riksförbund ut och agerade mot den nya organisationen. Nu svarar Länsstyrelsen.

delningar

Förbundet Brandmännens riksförbund (BRF) dömde tidigare i veckan ut den nya organisationen hos Räddningsförbundet Emmaboda-Torsås och krävde ett yttrande från Länsstyrelsen.

Nu har Länsstyrelsen kommit med sitt svar:

”På grund av uppsägningarna saknas delvis personal för att inledningsvis fullt ut bemanna organisationen. Detta får konsekvenser vid station Emmaboda främst nattetid och helger, där beredskap upprätthålls med reducerad bemanning”, står det i Länsstyrelsens tjänsteanteckning som skickades in som svar till fackförbundet under gårdagen.

Enligt tjänsteanteckningen bedömer Länsstyrelsen att de åtgärder som genomförts och de åtgärder som man avser att utföra för att återgå till normal bemanning för beredskap är godtagbara under de förutsättningar som finns.

– De brandmän som är kvar i kommunen, oavsett om de tillhör Vissefjärda, Långasjö, Åfors eller Emmaboda ställer upp på ett fantastiskt sätt för att skapa trygghet och säkerhet i kommunen. De ska ha all heder för detta, säger Hans Erlandsson, räddningschef.

Länsstyrelsen ser dessutom positivt på omorganisationen som nu genomförs med tanke räddningstjänstens breddade uppdrag– Och arbetet med att bemanna pågår.

–  Vi söker 8-10 tjänster.  Vi försöker hitta på olika saker för att skapa ett intresse och en nyfikenhet. Bland annat ska vi ha en prova på-dag i oktober. Hittills har vi provanställt en och troligtvis kommer vi provanställa en person till i oktober, säger Hans Erlandsson.