Efter anmälan – kommunen frias av olika instanser

Fotograf: Leif Ingvarson - Foto: Mostphotos

Kommunbon anmälde tjänsteman för falska uppgifter – tog ärendet vidare.

delningar

Det var i mitten på oktober förra året som en man, boendes i Emmaboda kommun, undrade över ägandeskapet kring Södra Lindåsgatan i Lindås.

Efter en kort mailkonversation anordnade kommunen ett möte med mannen där det, enligt hans anmälan, ska ha kommit falska uppgifter från en viss tjänsteman.

– Efter mötet kollade jag upp uppgifterna och de stämde inte. Det var inte Trafikverket som ägde vägen utan kommunen, står det i anmälan till JO.

Kommunbon beslutade senare att anmäla tjänstemannen för att ha lämnat ut felaktiga uppgifter. När tjänstemannen som själv fick utreda ärendet la ner det såg kommunbon rött. Han valde att ta ärendet till Förvaltningsrätten i Växjö.

I mitten av juni gick Förvaltningsrätten i Växjö ut med sitt beslut i ärendet.

– Beslut av tjänsteman kan enbart bli föremål för laglighetsprövning om beslutet tagits efter delegation från nämnd eller fullmäktige. Av e-postmeddelandet framgår inte att något beslut fattats i frågan. Kommunen bekräftar även att meddelandet inte ska ses som ett beslut. Ordförande har sålunda inte handlat på delegation från nämnd i det aktuella ärendet. Förvaltningsrätten är under sådana förhållanden förhindrad att ta upp överklagandet till prövning, varför det ska avvisas, skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut.

Kommunbon var inte nöjd där utan valde att pröva ärendet i Kammarrätten i Jönköping, men fick även där nobben i mitten av september.

– Kammarrätten i Jönköping har beslutat att avvisa din överklagan om prövningstillstånd. Det innebär att Förvaltningsrättens i Växjös beslut med motivering gäller, skrev Kammarrätten.

Nu väljer även Emmaboda kommun att lägga ner ärendet efter att ha prövats i olika instanser.

– Med hänvisning till Kammarrättens i Jönköpings beslut har vi inte funnit grund för att göra en polisanmälan om tjänstefel, avslutar Emmaboda kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar