Laddar

Dzenan Vrana: ”Ett väntat beslut”

Förlorade upphandlingen om bowlinghallen.

delningar

Det var i måndags som det stod klart att det blir Nöjeshuset AB som kommer att ta över bowlinghallen och restaurangverksamheten i Nöjesindustrin. Frågan om upphandling av verksamheten har diskuterats länge och i december 2016 tog teknik- och fritidsnämnden beslut om att en ny upphandling skulle ske.

– För oss tog det slut redan då i november 2016. Vi blev uppsagda från ett gällande kontrakt och har fortfarande inte fått svar på frågan varför. Kommunen sa att de var nöjda med vår verksamhet och oss. Vi väntade oss eventuellt en möjlig förändring i avtalet, vilket är normalt. Men så blev inte fallet, det blev tack och adjö direkt, säger Dzenan Vrana som drivit restaurangen i huset i 12 år nu i januari och bowlingen i 6 år.

Enligt honom var Emmaboda kommuns beslut att nu ge upphandlingen till Nöjeshuset AB väntat.

– Det var ett väntat beslut och det är skönt att det äntligen är officiellt. Jag skulle vilja likna det här med en uppgjord fotbollsmatch men som ändå var tvungen att spelas. Nu med facit i hand så vet alla vem som skickade in ett medborgarförslag till kommunen och vem som sedan var drivande i frågan i media och vilka politiska vänner som kämpade hårt om att få igenom förslaget, säger Dzenan Vrana.

Samtidigt vill han passa på och gratulera den nya arrendatorn.

– Jag vill gratulera Thomas, Evelina och Nöjeshuset och verkligen önska dem lyckat till. Jag hoppas att kommunen har gjort ett bra val framförallt för kommunens invånare. Lyckas man hålla en bra standard och en jämn kvalitet på det man gör så är det självklart att det är en fördel med en helhet. Men någonstans känns det tyvärr som att det blev så här för att Emmaboda kommun ville få tyst på de som skrek högst, säger Dzenan Vrana och fortsätter:

– När vi skrev på avtalet 2012 så var det de dåvarande ägarna till Nöjeshuset som vände upp och ned på allt för att just vi fick avtalet. Sedan tog Thomas Herbertsson över för två år sedan och det blev för mycket för politikerna och kommunen, säger han.

I en tidigare intervju berättade kommunens tekniska chef Sven Odlingson att valet tillslut stod mellan Dzenan Vranas Nöjes- och catering restaurangen och Nöjeshuset AB och att kommunen såg de båda aktörerna som likvärdiga.

– Med all respekt för Nöjeshuset, deras kompetens och framfart har jag svårt att se hur vi skulle vara likvärdiga i det här ärendet. Jag har varit krögare sedan 2003 och har drivit en bowlinghall i sex års tid nu. Det var trots allt det man sökte en hyresgäst till. Vår kunskap och erfarenhet inom området vägde ingenting. Sammanfattningsvis var det enklare att köra över oss, trots att man vet att det inte är korrekt, än att känna flåset i nacken i flera år till. De vet att vi inte kommer vara lika jobbiga efteråt, säger Dzenan Vrana.

Han vill även passa på att tacka alla som besökt verksamheten under åren som han drivit det, bowlingklubben alla företag och samarbetspartners och inte minst kommunen som de haft ett nära samarbete med.

– Vi har haft fantastiska, nöjda och återkommande gäster under de här åren. Vi är otroligt stolta över att ha byggt upp den här verksamheten och våra år som företagare i kommunen, trots de få som motarbetade oss. Jag vill även tacka min personal och min familj för deras otroliga stöd genom åren. Vi ser det här som har hänt som en lärorik livserfarenhet. Jag hoppas att även kommunen ser det så och att de inser att de inte agerat på ett schysst sätt mot oss. Men vi kommer att avsluta vår tid här på ett snyggt sätt, säger Dzenan Vrana.

Dzenan Vrana väntar nu på ersättning från kommunen.

– Eftersom kommunens uppsägning är gjort på felaktig grund väntar jag nu på ersättning från kommunen. Att kommunen angett som skäl för uppsägning att konkurrensutsätta upplåtelsen av lokalen genom ny upphandling är inte ett sakligt skäl för uppsägning enligt lagstiftningen. Kommunen har i november erkänt sitt misstag och att de nu är skadeståndsskyldiga efter den uppsägningen, men man har valt att se det som ett separat ärende. Hade vårt bolag fått vara kvar så hade man sluppit betala ut ersättning, men nu när vi får flytta blir de ersättningsskyldiga. Min förhoppning är att vi snart är överens och att vi alla kan blicka framåt, säger han.

– Den 30 juni 2018 tänker vi kliva av med huvudet högt och lämna över en fungerande och välskött verksamhet. Återigen önskar vi Nöjeshuset AB och Emmaboda kommun lycka till och hoppas på att det blir ett lyft för huset, invånarna och kommunen, avslutar Dzenan Vrana.

 

Turerna kring avtalet.

I april 2016 lämnades ett medborgarförslag av Jonas Blomqvist in till kommunen som föreslog en ny upphandling av verksamheten.

Sommaren 2016 kritiseras avtalet medialt av bland annat Thomas Herbertsson på grund av hyressättningen.

November 2016 tas beslutet av politikerna om att säga upp Bowling och Nöje i Emmaboda ABs avtal.

December 2016 blir Bowling och Nöje i Emmaboda AB uppsagda.

I januari 2017 förlängs avtalet med ett år, eftersom att kommunen sagt upp verksamheten för sent.

I mars 2017 tas ett nytt beslut från politiskt håll om att säga upp verksamheten.

Juli 2017 tar Bowling och Nöje i Emmaboda emot en ny uppsägning för avflyttning.

I september 2017 meddelar kommunen att verksamheten är ute till anbud via sin hemsida.

November 2017 erkänner kommunen enligt Dzenan Vrana att kommunen är ersättningsskyldig.

I januari 2018 beslutade kommunen att Nöjeshuset AB vunnit upphandlingen.

Relaterade artiklar