Laddar

CSN: Tusentals hos Kronofogden i onödan

Förra året hade nästan 90 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

delningar

CSN är en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden. Under 2017 hade cirka 87 000 personer betalningsproblem med sina studielån.

Det är cirka sju procent av alla låntagare med studielån. Fyra av tio med studielånsskulder hos Kronofogden, har så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN.

Samtidigt är det få personer med studielån som känner till rätten till så kallad nedsättning, en möjlighet att skjuta fram betalningen av studielånen, enligt CSN.

CSN försöker därför sprida information om nedsättningen som kan ofta kan lösas genom ett enkelt samtal.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Ansökan görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. Besked lämnas vanligtvis inom en timme. CSN uppmanar därför fler med låga inkomster att kontakta myndigheten direkt.

CSN har även börjat kontakta studerande som har studielån för att försöka informera fler om möjligheten.

– Resultatet av de insatserna är goda. Av de personer som vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de personer som CSN inte lyckades få kontakt med var det 62 procent som fick krav skickade till Kronofogden, säger Maria Edström.