Bullfest på konditori under fettisdagen: "Många som älskar semlor"

Hög tryck på semlorna när Vissefjärda Café firade fettisdag.

delningar

Vad kommer fettisdagen ifrån och varför äter man semlor på fettisdagen? Ja frågorna kan vara många men handlingen desto godare.

Under tisdagen firade hela riket fettisdagen med alla olika semlor, stora som små, långa som korta och med eller utan mandelmassa.

Vissefjärda Café var det stort tryck efter semlorna och med grädde på taket och florsocker i håret hade Christina Buitinik och dottern Wilhelmina laddat upp för en ordentlig fest.

– Ja det var grädde på taket och florsocker i håret, nej då skämt åsido. Det har varit en bra dag. Det är ju många som älskar semlor så det blir en hel del, säger mor och dotter Buitinik och avslutar.

– Det har varit ganska mycket folk, så vi känner oss nöjda. Det är många som har fått njuta av en god semla idag.

Den semla som vi äter i dag, bakad på vitt mjöl med vispgrädde och mandelmassa gjorde entré under tidigt 1900-tal. Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simpla” som betyder fint vetemjöl.

En av anledningarna till att semlan bakades och åts så så sällan och kopplades till fettisdagen var att vitt mijöl var ytterst ovanligt i bondesamhället, liksom socker och vispad grädde. Så när det var fest och speciella tillfällen slog man till på fastlagsbullen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar