Brandvarningen: Folk som bor utanför städer måste ha koll

Foto: Pixabay

Med sommarvärmen vid dörren ökar även brandrisken. Här är vad du kan göra om räddningstjänsten är långt borta.

delningar

Att flytta ut till fritidshuset över sommaren är för många ett sätt att komma bort från stadens stress. Men ju längre avstånd man har från närmaste tätort innebär samtidigt längre tid innan hjälp kan vara på plats, om något skulle inträffa.

– Vi ser ett tydligt samband mellan totalt utbrunna sommarhus och avståndet till brandstationen, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.

Det tar vanligtvis inte mer än 15 minuter för brandkåren att ta sig till platsen i ett tätbebyggt område. I mer glest befolkade områden kan det ta upp till en timme. Särskilt om det saknas fasta vägförbindelser.

– Det är farligt att överskatta hur snabbt man kan få hjälp när man bor utanför en tätort. Det gäller att ta vara på den tiden för att själv minimera skadorna så mycket som möjligt innan brandkåren hinner komma, säger Mats Larsson.

Om man bor långt ifrån tätort rekommenderar Mats Larsson att man är extra noga med att gå igenom potentiella brandrisker och brandutrustning i förväg. Många sommarstugor har kakelugnar och spisar som innebär en ökad brandrisk.

– Elda lugnt i början, skorstenen kan vara kall och fuktig och ibland fungerar inte draget som det ska. Eldar man för hårt direkt kan skorstenen spricka och en brand uppstå, säger Mats Larsson.

Vidare är det viktigt med brandvarnare på varje våningsplan, gärna i varje rum, men viktigast i kök och i, eller intill, sovrummet. Därutöver ska man gärna ha brandfiltar och pulversläckare tillgängliga i närheten.

Grillsäsongen har också kommit igång. I torrt väder är brandrisken, som under sommaren 2018, extra hög. Se därför till att hålla koll på om det är eldningsförbud i ditt område.

– Antalet bränder som startar på egen tomt har ökat, och det är lätt att gnistor från grill antänder i gräs eller annat torrt material. Det gäller att ha vatten i närheten och hela tiden ha uppsikt över grillen, menar Mats Larsson.

År 2018 rapporterades totalt 246 bränder i fritidshus. Enligt MSB var Västra Götaland det värst drabbade området.

FAKTA

Ifs råd vid brand i sommarstuga:

Rädda och varna. Utrym huset och sätt dig själv och alla andra i säkerhet. Se till att ni har tänkt igenom en brandsituation och utrymningsvägar med eventuella brandstegar på förhand. Det kan rädda liv.

Larma. Har du god täckning i sommarstugan så att du snabbt kan larma? Tänk över alternativa sätt att larma om mobilen skulle vara urladdad. Finns extra batteri? Är fast telefon ett alternativ?

Släcka. Gör det du kan för att släcka och begränsa skadan. Se till att du har pulversläckare på minst 6 kilo, brandfiltar och trädgårdsslang som räcker över hela tomten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar