Laddar

Bråda dagar i Rövaredalen: ”Ska bli bästa SM-banan”

Vissefjärda CK har fullt upp inför stora tävlingen.

delningar

I höstas stod det klart att det blir en SM-deltävling i motocross i Rövaredalen. Om bara tre veckor väntas flera tusen besökare och förare inta Motocrossbanan i Vissefjärda, Emmaboda kommun.

– Det mesta är på plats inför SM-deltävlingen. Men det är nu med bara tre veckor kvar som det börjar tuffa till sig på riktigt, säger Carl-Erik Övgård.

 Ingela Övgård, Maja Danielsson, Mikael Lindblad, Tommy Axelsson, Hans-Åke Karlsson, Pontus Steinvall, Kari Uskali, Carl-Erik Övgård, Magnus Vigerlöv och Ellinor Fredriksson. Foto: Axel Brantemo. 

Senaste tiden har det varit full rulle nere i dalen nu när banan ska göras i ordning för de sammanlagt drygt 210 förarna, varav fem är elitförare från Vissefjärda CK, som väntas inta banan den 5-6 maj.

– Det är en riktig make-over. Och nu ska banan vara mer lik MXGP-banorna med mer vinklar och lutningar. Vi har använt mycket sand till banan för att göra den mjukare och få till mer spår och kurvor. Vi vill att det här ska vara SM:s bästa tävlingsbana, säger Carl-Erik Övgård.

 Foto: Axel Brantemo. 

Men att få ordning på banan är inte allt. Med så mycket besökare och förare måste även en hel del logistik komma på plats.

– Swemo, vårt förbund ställer höga krav på banan och vad som ska finnas här. Det ska bland annat finnas depåer och sjukvård. Men redan i höstas började organisationen sätta sig. Sammanlagt hela helgen krävs över 160 funktionärer. Så det är mycket folk som engagerar sig, säger Pontus Steinvall.

Därför har flera lokala motocrossklubbar i regionen ställt upp med folk till evenemanget. I maj är det sammanlagt fyra klasser som kommer att tävla på banan. Det handlar om U17, MX girl, MX1 och MX2. Senast det arrangerades SM-deltävling i Rövaredalen var 2012 och flera av medlemmarna minns tidigare SM-deltävlingar som kantats av riktiga regnoväder. Men det är något som arrangörerna hoppas slippa i år.

– Vi har beställt fint väder till SM-helgen, säger Carl-Erik Övgård.

Den första deltävlingen i Motocross-SM äger rum nu i helgen den 21-22 april i Landskrona.

Relaterade artiklar