Laddar

AVSLÖJAR: Kommunens upphandlingsskandal växer

24Emmaboda.se avslöjade två fall där kommunen inte följt lagen om en rättvis konkurrenssituation och därmed brutit mot lagen om offentlig upphandling. Nu fortsätter granskningen – här är två nya fall där tillvägagångssättet är detsamma.

delningar

I maj månad avslöjade 24Emmaboda.se att Emmaboda kommun betalat ut miljonbelopp till ett och samma byggrådgivningsföretag för konsulttjänster. Detta gjordes utan att andra företag fick en ärlig chans att konkurrera, då en offentlig upphandling aldrig genomfördes.

Under torsdagen var 24Emmaboda.se även först med att rapportera om att Konkurrensverket nu inlett en granskning av kommunen och dess upphandlingar.

Upphandlingsskandalen stannar dock inte där. Granskningen av Emmaboda kommun och dess inköp av konsulttjänster har visat att samma företag har blivit tilldelat flera större jobb i miljonklassen.

I ett svar till Konkurrensverkets skrivelse skrev kommunchefen Anette Strömblad och Per Sigvardsson (S), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, att man gjort flera muntliga avtal med det aktuella företaget där priset har legat på löpande timpenning.

Under åren 2010-2012 har företaget fakturerat Emmaboda kommun på sammanlagt 1 037 940 kronor exklusive moms för ändringsarbeten på Bjurbäcksskolan. Alltså en väsentlig summa över det tillåtna gränsbeloppet.

Likaså när det kommer till arbeten på Lindås skola som utfördes mellan hösten 2011 och sommaren 2013. Under den perioden och fram till 2015 har företaget fakturerat sammanlagt 1 602 390 kronor för det projektet. Ett belopp som överskrider den tillåtna gränsen med över en miljon kronor.

Teknisk chef på kommunen och den som var ansvarig för alla dessa projekt under den tiden var Erling Karlsson.

– Jag har slutat på Emmaboda kommun och har inga aktuella siffror i huvudet. I övrigt vill jag inte kommentera någonting, det tjänar ingenting till alls, säger han till 24Emmaboda.se.

Av alla fakturor som 24Emmaboda.se begärt ut mellan företaget och kommunen framgår det att fyra projekt överskridit maxbeloppet under de senaste sju åren. Det är ändringsarbeten på Bjurbäcksskolan, Lindås skola, ändringsarbeten på Tallbacken och den nya förskolan i Emmaboda.

Kommunen sparar endast fakturor i det vanliga arkivet i tio år. Vilket gör att projektet med Vissefjärda skola, som pågick mellan 2006-2008, inte finns kvar att begära ut till fullo. Av de fakturorna som 24Emmaboda.se tagit del av, klarar man maxbeloppet i det projektet, men då saknas hela eller delar av 2006 och 2007 års fakturor.