Antalet råttor ökar i länet – bekämpningen förändras

Anticimex har bland annat börjat använda digitala råttfällor i allt större utsträckning. - Foto: Arkiv

Anticimex utvecklar insatserna för att hålla skadedjuren borta.

delningar

Förra året genomfördes 1774 traditionella råttsaneringar i Kalmar län. Det är en ökning på en procent jämfört med föregående år, skriver Anticimex i ett pressmeddelande.

–Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat, så i takt med att städer växer måste vi utveckla insatserna för att hålla råttproblemet i schack, säger Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex, i pressmeddelandet.

Numera är det förbjudet att använda kemiska bekämpningsmedel och därför har man börjat söka efter alternativa metoder för att fånga råttorna. Bland annat har den digitala tekniken fått stort genomslag.

– Under 80 år har vi sanerat råttor på samma sätt, men det sker en stor förändring just nu, förklarar Thomas Westman.

Ökningen av de digitala råttfällorna var 18 procent under 2018. De digitala råttfällorna har visat på effektiva resultat på de ställen de har testats. I en dansk kommun minskade till exempel råttpopulationen drastiskt: efter elva veckor hade antalet fångade råttor sjunkit med 79 procent.

– Fångsterna i de digitala fällorna i avloppen minskar över tid och det beror på att råttpopulationen har minskat där. Sedan använder vi sensorer för att upptäcka nya råttor, och kan då sätta fällorna på rätt platser. Så om kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar samarbetar inom samma digitala lösning blir råttbekämpningen effektiv, berättar Thomas Westman i pressmeddelandet.

Så undviker du råttor:

1. Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

2. Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte. 

3. Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

4. Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

5. Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar