Laddar

Äldre i Emmaboda träffar få hemtjänstanställda

Bäst resultat i länet.

delningar

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar mycket mellan landets kommuner. I Kumla ligger snittet på 27 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet, enligt ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada).

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

I Emmaboda kommun träffar de äldre i genomsnitt 7 olika hemstjänstanställda under två veckor. Det är den lägsta siffran i länet. I både Oskarshman och Torsås träffar de äldre 20 olika hemtjänstanställda under samma period, vilket tär högst.

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad, säger Annelie Sundler.

Relaterade artiklar