Prognos: Kanonstart på veckan | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Prognos: Kanonstart på veckan

Sedan skiner solen med sin frånvaro.

Axel Brantemo

Kl.15:37, 14 maj, 2018

Prognos: Kanonstart på veckan
Foto: Arkiv.

Vädret bjuder på en riktig kanonstart på veckan i Emmaboda – men passa på och njut nu, i slutet av veckan blir det både något kyligare och mer mulet, i alla fall om man ska tro SMHI:s senaste prognos.

Både måndag och tisdag bjuder på kanonväder med strålande sol och temperatur upp mot hela 26 grader. På onsdagen vänder det dock och temperaturerna går nedåt mot 24 grader – det samtidigt som solen börjar skymmas av moln.

Torsdag och fredag bjuder på temperaturer kring 10-20 grader med något mindre solchanser än man kanske vant sig vid efter senaste tidens kanonväder.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-14-kl-09-00-33

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trio startar nytt boende: ”Stort behov”

Efter ett och ett halvt års arbete är det dags för det nyrenoverade boendet att öppna.

Faton Pasho

Kl.19:52, 22 maj, 2018

Trio startar nytt boende: ”Stort behov”
Isak Boers, Tomas Theorin och Carl Barrington startar nytt LSS-boende i Målerås. Foto: Faton Pasho

För knappt två år sedan sjösatte trion, Isak Boers, Carl Barrington och Tomas Theorin sina planer med ett nytt LSS-boende vid gamla hembageriet i Målerås. 

Efter mycket blod, svett och tårar står de nu klara med ett nytt, fräscht och modernt LSS-boende efter renoveringen av det gamla hembageriet.

– Vi satte igång arbetet i slutet på 2016 och har sedan dess arbetat med att renovera byggnaden, söka tillstånd och pratat med bygden, säger Tomas Theorin, som idag bedriver ett HVB-hem i Rockneby. 

Just på HVB-hemmet möttes Tomas och duon Isak och Carls vägar. Efter en del idéer och diskussioner beslöt sig trion för att köra på en gemensam LSS-verksamhet, något som det är stort behov av i hela landet.

– Det fattas boende i hela Sverige och idag finns det inga grenar att bygga vidare på från ett HVB-hem. Det här kommer att fungera som en förlängd arm, säger Isak Boers.

Varför blev det just Målerås och ingen annan ort?
— Naturen och närheten till mycket, säger Tomas snabbt och fortsätter.

– Personer som är i behov av ett LSS-boende behöver ett lugn och här kan de få det. Dessutom är läget alldeles perfekt, vi har ungefär 50 meter till närmaste busshållsplats.

Trion har efter möten med samhällsborna i Målerås fått positiv respons, något som alla tre vittnar om.

– Samhällsborna har varit jätteöppna och väldigt glad över att vi ska öppna ett nytt LSS-boende i samhället. Även näringslivet tycker det är jättepositivt att vi kommer hit. Så vi har bara fått positivt bemötande hittills, säger Carl Barrington.

Det gamla hembageriet i Målerås har fräschats upp ordentligt och blivit plats för fem hela tillgänglighetsanpassade lägenheter, med moderna och justerbara kök, stora utrymmen och tjusig inredning. Trion har även byggt ut huset för att få in en hiss i fastigheten.

LSS-boende MåleråsDet justerbara köket, med höj- och sänkbar bänk. Foto: Faton Pasho

Förutom det har det nya LSS-boendet, innan själva öppnandet, redan fått in två ansökningar och en förfrågning av personer som är i behov att ett nytt boende.

– Det känns spännande och väldigt häftigt att vi snart kan dra igång verksamheten här i Målerås. Vi har gjort en rolig resa hittills och kommer göra en jäkla resa tillsammans, avslutar Carl Barrington.

LSS-boendet riktar sig till samtliga personer som är i behov att ett boende i både Nybro och Emmaboda men även i hela landet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

örebro sk–kalmar ff

Betygen: Sen kalldusch fällde Kalmar FF i Örebro

Trots ledning med 1–0 – Kalmar FF förlorade sexpoängsmatchen mot Örebro SK. Så bra var KFF-spelarna.

Samuel Slättman

Kl.21:02, 22 maj, 2018

Betygen: Sen kalldusch fällde Kalmar FF i Örebro
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström.

Lucas Hägg-Johansson 5

Gjorde en fin räddning på Brorssons nick mot bortre stolpen och motade även Besaras straff som Rogic sedan vräkte sig fram på och satte i mål. Ny superräddning med 15 minuter kvar när Besara blev helt naken vid straffpunkten. Chanslös på Rogic chip i matchminut 87.

LÄS MER: SLUT: Tvåmålsskytten Rogic sänker Kalmar FF

Mikael Dyrestam 3

Gjorde första matchen från start i år. Var inblandad i ÖSK:s 1–1-mål då han nicktouchade bollen som tog på Hiagos hand, vilket ledde till straff. Visade vid flera tillfällen fint passningsspel på en touch men hade stora problem med Omohs och Besaras snabbhet.

Viktor Elm 3

Hade tillsammans med kollegan Agardius bra koll på ÖSK:s stora målskytt Igboananike. Gav dock Besara ett jätteläge i andra halvlek när han slog en ”indianare”. Blev tunlad av Besara innan 2–1-målet. Brände KFF:s enda kvitteringsläge på stopptid.

Viktor Agardius 4

Tillbaka efter sjukdom och stod för en stabil insats med flera viktiga brytning – framför allt i första halvlek.

Chima Akas 3

Slog bort flera passningar. En av tavlorna skapade ett jätteläge för Besara som Hägg-Johansson räddade till hörna. ÖSK anföll mest på Kalmar FF:s högerkant vilket gav en ganska lugn kväll defensivt sätt.

Hiago (ut 74) 3

Otursgubbe vid straffen som föranledde 1–1 när bollen styrdes på brassens hand. Förlorade många närkamper och när brassen testade från distans hamnade bollen ofta på läktaren. Utbytt.

Herman Hallberg 4

Den gipsade högerarmen verkade inledningsvis inte störa innermittfältaren som var inblandad i det mesta i första halvlek. Täppte till okej centralt även i andra halvlek men lyckades inte driva på i anfallsspelet.

Romario 4

Fick ny chans från elva meter – trots missen mot Östersund i april. Denna gången satt straffen säkert, högt i mitten av mål. Var bra i första men försvann helt i andra. Sköt ofta men dåligt från distans.

Melker Hallberg (ut 85) 3

Var tillbaka på mittfältet men ser ut att ha tappat den fina formen. Var kantig i det offensiva spelet men hade bra koll bakåt. Utbytt.

Papa Diouf 3

Var inblandad i en hel del situationer men kvaliteten saknades vid samtliga tillfällen. Skakade fram den billiga straffen som Romario förvaltade.

Erton Fejzullahu (ut 85) 4

Inledde piggt men saknar fjolårets form och självförtroende. Föll ur matchbilden redan i slutet av första och kroknade sedan rejält i andra halvlek. Fick nyttiga minuter i benen. Utbytt.

Isak Magnusson (in 74)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Nixon (in 85)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Adrian Edqvist (in 85)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Matchfakta:
0–1, 31′, Romario (straff)
1–1, 39′, F. Rogic
2–1, 87′, F. Rogic (Besara)

FaktaBetygsskala:
1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Moberg-citaten som ska pryda stationen

Nu är det avgjort vilka tre citat av Vilhelm Moberg som ska sättas upp.

Faton Pasho

Kl.18:00, 22 maj, 2018

Här är Moberg-citaten som ska pryda stationen
Foto: Okänd Fotograf

Det var i slutet på december som Emmaboda kommun gick ut med en vädjan till kommunborna – ”var med och bestäm vilket Vilhelm Moberg-citat som ska graveras in på stationsområdet i Emmaboda”. 

Samtidigt som kommunborna fick komma med egna förslag gick kommunen ut med tio Moberg-citat som hade chansen att pryda stationsområdet

LÄS MER: Var med och påverka – vilket citat ska pryda stationen

Under tisdagen presenterade kulturchefen Jan Dzedins tillsammans med Nanna Johannisson och Ingrid Nettervik, ordförande i Vilhelm Mobergsällskapet vilka tre citat som kommer att pryda Mobergskulpturen på stationsområdet.

Totalt har cirka 200 personer lämnat in förslag och dessa tre blev det.

– ”Tag vara på ditt liv! För nu är det din stund på jorden.” – Din stund på jorden från 1963.

– ”En enkel sanning är att allt nytt blir gammalt.” – Romanen Sänkt sedebetyg

– ”Äpplena är mogena hos oss. Jag är hemma….” – föreslog Lindåsbon Helena Casserstål som har hämtat citatet från Sista brevet till Sverige. För det belönas hon med en ljusstake av glaskonstnären Markus Emilsson samt två biljetter till Filip Jers konsert Vilhelm Moberg spelar munspel.

Arbetet med skulpturen kommer att ske i olika steg. Först ska området kring cykelparkeringen snyggas till innan skulpturen till minne av Vilhelm Mobergs liv och verk ska placeras.

Konstnären Björn Jäderås från Tingsryd har fått i uppdrag att skapa bronsskulpturen där Vilhelm Mobergs cykel ska stå lutad mot en lyktstolpe. Vilhelm själv ska ha rest vidare med tåget och kvar på pakethållare ska hans livsverk, hans böcker synas.

I trottoaren i anslutning till skulpturen ska de vinnande citaten placeras i granit.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kattmat återkallas – kan innehålla främmande föremål

Butiker är ombedda att ta bort produkten.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:25, 22 maj, 2018

Kattmat återkallas – kan innehålla främmande föremål
Foto: Pixabay

Kattmatstillverkaren Mjau återkallar nu ett begränsat parti kattmat som kan innehålla ett främmande föremål i form av en hård bit. Det kan vara farligt för katten, skriver Mjau i ett pressmeddelande.

Det rör sig om 85 grams portionsförpackningen med mjuk kalkonmousse som säljs under namnet ”Mjau noga utvalda mousse med kalkon”. Den återkallade kattmaten har bäst före datum 2020-02-27.

Det finns ingen anledning till oro om en katt ätit av maten men inte uppvisat några symptom, enligt tillverkaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Magra djur i Emmaboda anmäldes till myndighet

Nu måste ägaren vidta åtgärder för att inte riskera att bli av med djuren.

Faton Pasho

Kl.16:00, 22 maj, 2018

Magra djur i Emmaboda anmäldes till myndighet
Foto: Arkiv

I slutet på mars genomförde Länsstyrelsen i Kalmar en djurskyddskontroll på en adress i Emmaboda kommun. Kontrollen utfördes med anledningen av en inkommen anmälan.

Enligt anmälan skulle djurägaren ha haft två magra hästar och en mager ko, där djuren ska ha saknat både mat och vatten samt utgång dygnet runt.

När Länsstyrelsen kom till platsen uppmärksammades flera brister, bland annat bedömdes det enligt rapporter att hästarna var i dåligt hull, där alla revbenen syntes väl trots dess tjocka vinterpäls, och att det förekom skaderisker i hagen.

Nu har ägaren till djuren fått beslut på att lösa problemen. Om inte beslutet från Länsstyrelsen följs kan myndigheten vidta andra åtgärder så som att omhänderta djuren och uträtta ett förbud om att ha hand om djur.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng