Ska starta förening för bygdens bästa: ”Ska hjälpa varandra” | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ska starta förening för bygdens bästa: ”Ska hjälpa varandra”

Göran Johansson initiativtagare till förening.

Axel Brantemo

Kl.14:26, 27 april, 2018

Ska starta förening för bygdens bästa: ”Ska hjälpa varandra”
Foto: Arkiv/Axel Brantemo.

Det är Göran Johansson, vid Hönsalottas luffarmuseum, som vill starta en ny förening. Tanken är att föreningen ska innefatta till exempel Boda, Åfors, Örsjö, Algutsboda, Johansfors och Broakulla.

– Tanken är att starta det i Boda och få med grannsocknarna. En intresseförening helt enkelt där det kostar en 50 eller 100 lapp att vara med där vi kan köpa in olika saker som släpvagn eller cementblandare som medlemmarna sedan kan hyra, säger han.

Föreningen har inte startat än, men initiativet togs under torsdagen på Facebook av Göran Johansson.

– Vi har redan varit i kontakt med en 15-17 stycken som är intresserade och sa att de klart ville vara med. Att hitta folk till en större förening är inga konstigheter jag har redan god kontakt med till exempel Örsjö hembygdsförening, Algutsboda och Åfors, säger Göran Johansson.

Tanken växte ytterligare till att dra igång en förening när avtalet om att sköta vandringsleden i Boda sades upp.

– Då kan man tänka sig att vi tar på oss att ta hand om vandringsleden ideellt och att kommunen köper spånet. Att vi gör något tillsammans och får en samvaro och chans att umgås med grannar, samt hjälpa varandra, säger Göran Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick 400 volt i händerna – anmäls

Arbetsplatsolycka på Södra anmäls.

Axel Brantemo

Kl.14:04, 15 maj, 2018

Fick 400 volt i händerna – anmäls
Foto: Faton Pasho

Det var tidigt på onsdagsmorgonen, runt 04.30-tiden som polisen fick information om att en olycka hade inträffat på Södra Wood i Långasjö. En 21-årig man hade då fått en stöt på 400 volt.

Nu har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Händelsen inträffade vid ett avhjälpt elunderhåll där en kabel till en flisremsmotor hade kortslutitits. Elektrikern skulle gå koppla in en provisorisk kabel för att gå igång flisremmen. Såglinjen stod still och elektrikern var stressad och glömde späningsprova kopplingsplinten när han skulle koppla in den provisoriska kabeln.

LÄS MER: Fick 400 volt i händerna – anmäls

Det ledde till att han fick en stöt på 400 v genom händerna. Enligt anmälan ska mannen ha tyckt att det var obehagligt men kunde slutföra arbetet. Han meddelade sedan en kollega om det inträffade som tillkallade en ambulans för att vara på den säkra sidan. Elektrikern blev sedan inlagd på sjukhus för observation.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: Startar byalag i Boda

”Ska tillsammans värna om bygden”.

Axel Brantemo

Kl.19:58, 14 maj, 2018

Klart: Startar byalag i Boda
Mona Halldin, Johanna Engström, Anders Ahlström, Tina Svensson, Bengt Pettersson, Viktoria Kivipuro. Sittandes är från vänster Per Engström, Christina Karlsson, Lennart Karlsson och Selina Ahlström.

Som 24Emmaboda tidigare berättat tog Göran Johansson, vid Hönsalottas luffarmuseum, initiativ till en ny förening tidigare i vår. Nu är det klart att ett byalag startats under namnet ”Boda Glasbruks byalag”.

– Vi har diskuterat att tillsammans försöka värna om bygden på ett nytt men naturligt sätt. Vi ska hjälpa varandra och verka för gemenskap och för bygdens bästa, säger Göran Johansson, initiativtagare.

LÄS MER: Ska starta förening för bygdens bästa: ”Ska hjälpa varandra”

– Det visade sig att vi redan till dagens upptaktsmöte var ungefär 25 personer som enhälligt röstade för denna verksamhet, säger byalagets interimstyrelses ordförande Bengt Pettersson.

Vid mötet som hölls på Hönsalottas luffarmuseum i lördags bestämde föreningen att det ska arrangeras många aktiviteter i samhället och nu meddelar föreningens att det redan till midsommar blir en midsommarfest i Bodaparken

– Det blir en traditionell midsommarfest med stångresning, vårtal, musik och så grillar vi, säger Göran Johansson, sekreterare i nya byalaget.

Andra aktiviteter som ska arrangeras är majbål, bakluckeloppis, bilbingo och trivselaktiviteter för både föreningens medlemmar som för besökare till orten.

– Vi finns i en kulturbygd och här ska de gamla kulturerna verka. Vi samlas och ser till så att hela bygden lever och vi kommer att i föreningen ha tillgång till allt från släpvagnar, betongblandare och gräsklippare.

– Dessutom ska vi ha en kunskapsbank där vi i byalaget delar med oss av varandras kunskap, säger Bengt Pettersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket vindkrafts-el produceras i länet

Antalet verk har tredubblats senaste tio åren i Sverige.

Axel Brantemo

Kl.12:11, 12 maj, 2018

Så mycket vindkrafts-el produceras i länet
Foto: Arkiv.

I Kalmar län finns det sammanlagt 210 vindkraftverk, vilket är förhållandevis många jämfört med många andra län i landet.

– Det fortsätter att byggas många vindkraftverk. Bara de tio senaste åren har antalet verk tredubblats och effekten mer än åttadubblats, säger Markus Selin, handläggare på Energimyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Den installerade effekten i Kalmar län låg på 405 MW och elproduktionen på 1093 GWh.

– Produktionen kan gå upp och ner beroende på hur mycket det blåser. 2015 hade vi en högre elproduktion än 2016, eftersom det blåste ovanligt mycket då, säger Markus Selin.

Den installerade effekten hos landets 3.376 vindkraftverk ökade 2017 till 6.611 megawatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sifo: Boende i Kalmar län tränar minst i landet

Dessutom – så många länsbor skäms över sin kropp. "Beach-formen borde handla om annat än magrutor och midjemått".

Samuel Slättman

Kl.07:37, 12 maj, 2018

Sifo: Boende i Kalmar län tränar minst i landet
Foto: Pexels.

Av en undersökning gjord av Sifo framgår att 30 procent av de boende i Kalmar län tränar för att bli mer bekväm i sin kropp. Andelen är den lägsta för samtliga 19 undersökta områden (se faktaruta). Motsvarande siffra för Skåne och Stockholms län, som är mest träningsvilliga, är 45 samt 44 procent.

På påståendet ”jag är stressad över min kropps utseende inför sommaren” svarar 21 procent av de tillfrågade länsborna att de instämmer eller instämmer helt.

Av de länsbor som under sommaren planerar att besöka stranden uppger 20 procent, alltså var femte person, att de undviker att visa sin kropp.

– Det är tråkigt och onödigt att så många kvinnor och yngre känner stress över kroppsutseendet inför sommaren, även om en majoritet i Kalmar län och Sverige upplever liten sådan stress. Beach-formen borde handla om annat än magrutor och midjemått. Som att må bra och slippa att bli sjuk på semestern”, säger Petra Anderson Stening, marknadschef på Verum som tillsammans med Norrmejerier har beställt undersökningen.

Nationell sammanställning av undersökningen:
Var femte svensk uppger att de är stressade över utseendet inför sommaren och 15 procent uppger att de undviker att visa kroppen om de besöker stranden.

28 procent av landets kvinnor är stressade över kroppsutseendet. Av de kvinnor som är stressade över sin kropps utseende och besöker stranden undviker 45 procent att visa kroppen. Särskilt hög är stressen hos kvinnor i åldern 18-29 år.

 

FaktaSå gick undersökningen till:
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo mellan 20 april och 1 maj i år. Totalt genomfördes 3 119 intervjuer via webbpanel, med den svenska allmänheten 18-79 år. 150 personer i Kalmar län svarade på frågorna.

Undersökta områden:
Stockholms län, Uppsala län, Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län, Skåne, Hallands län, Västra Götalands län (exklusive Göteborg), Göteborg, Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län, Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län, Norrbottens län.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så förbereder sig vården inför sommarperioden

Inga vårdcentraler stängs – förstärker primärvårdsjouren.

Axel Brantemo

Kl.16:53, 11 maj, 2018

Så förbereder sig vården inför sommarperioden
Foto: Arkiv.

Landstinget i Kalmar län genomför ett antal åtgärder för att möjliggöra en bra bemanningssituation under semesterperioden – och enligt landstinget har förberedelserna pågått ända sedan förra sommaren.

– Sedan i höstas har vi haft en löpande dialog med medarbetare och fackliga representanter. Nu pågår ett intensivt arbete för att vi på bästa sätt ska erbjuda en god personal- och patientsäkerhet, samtidigt som våra medarbetare ska få välbehövlig sommarsemester, säger HR-direktör Peter Rydasp, i ett pressmeddelande.

Exempel på åtgärder som vidtas är schemaläggning förändrat resursutnyttjande, hjälp av nyligen pensionerad vårdpersonal med mera. Samtliga hälsocentraler i länet kommer att vara öppna hela sommaren.

– Länets samtliga hälsocentraler kommer att vara öppna under hela sommaren, och vi förstärker även primärvårdsjouren i Kalmar för att kunna hantera det ökade trycket, säger primärvårdsdirektör Niklas Föghner.

Det som kommer att prioriteras under sommaren är det akuta vårdbehovet.

– Vi prioriterar all akutverksamhet och annan medicinskt prioriterad verksamhet, som exempelvis cancervård. Den vård som kan planeras genomförs under övriga månader på året, när flest är i tjänst, vilket också bidrar till högre kvalitet. Samtidigt är vi väl medvetna om de utmaningar och svårigheter som uppstår under sommaren. Situationen kan emellanåt vara väldigt ansträngande och inom vissa verksamheter krävs särskilda åtgärder och daglig dialog och styrning för att göra rätt prioriteringar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng