GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Satsningar på elbilism beviljas stöd

"Det känns angeläget att vi ligger i framkant", säger hållbarhetschefen.

Samuel Slättman

Kl.15:40, 23 maj, 2018

Satsningar på elbilism beviljas stöd
En eldriven bil av märket Tesla. Foto: Pxhere.

Naturvårdsverkets initiativ Klimatklivet tilldelar tre projekt i Kalmar län en summa på totalt 700 000 kronor. Pengarna ska gå till fler laddstationer för elbilar.

– Det här är ett viktigt stöd för att säkerställa att vi får en infrastruktur som stödjer vårt arbete för fossilfritt resande i hela länet. Landstingets verksamheter är omfattande och det känns angeläget att vi ligger i framkant, säger Johanna Schelin, landstingets hållbarhetschef.

Landstinget tilldelas den största delen, 420 000 kronor, av stödet. Man har som mål att samtliga tjänstefordon ska vara fossilbränslefria till år 2020.

Övrigt laddstations-projekt som får bidrag är de kommunala företagen Kalmarhem och KIFAB. Tillsammans får de dela på de resterande 280 000 kronorna. Stödet täcker, precis som i landstingets fall, femtio procent av den totala kostnaden för projekten.

 

Fakta



Klimatklivet:

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om.

Sedan Klimatklivet startade 2015 har 1 900 lokala projekt fått 3,2 miljarder kronor i stöd. Naturvårdsverket tar emot nya ansökningar tre-fyra gånger per år till Klimatklivet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

App ska få unga att börja jobba hos grannen

"Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan".

Matilda Larsson

Kl.15:26, 23 maj, 2018

App ska få unga att börja jobba hos grannen
Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr. Foto: Yepstr.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet.

Frågar man istället ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

Enligt Sveriges kommuner och landsting tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om personen har haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

Nu vill man på ett nytt sätt hitta unga mellan 15-21 år som vill jobba.

Yepstr, en app-baserad tjänst som tidigare testats i Stockholm, lanseras i hela Sverige i dag, den 20 maj 2018, och kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.

Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt, enligt företaget.

– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob Rudbäck, vd och grundare av Yepstr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Se polisens bilder från det misstänkta mordförsöket

En ung man sitter åtalad misstänkt för mordförsök. Här är polisens bilder från brottet.

Michael Olsson

Kl.14:59, 23 maj, 2018

7 bilder
  • Foto: Polisen
    Foto: Polisen
  • På målsägarens jacka finns det blodfläckar och hål där kniven huggits igenom. Foto: Polisen
    På målsägarens jacka finns det blodfläckar och hål där kniven huggits igenom. Foto: Polisen
  • Ett fotspår med blod från brottsplatsen. Foto: Polisen
    Ett fotspår med blod från brottsplatsen. Foto: Polisen
  • När målsägaren fördes från brottsplatsen till en vän blödde han kraftigt. Foto: Polisen
    När målsägaren fördes från brottsplatsen till en vän blödde han kraftigt. Foto: Polisen
  • På brottsplatsen fanns massa blodspår i snön. Foto: Polisen
    På brottsplatsen fanns massa blodspår i snön. Foto: Polisen
  • På brottsplatsen fanns massa blodspår i snön. Foto: Polisen
    På brottsplatsen fanns massa blodspår i snön. Foto: Polisen
  • Hemma hos målsägarens vän försökte de stoppa blödningen. Foto: Polisen
    Hemma hos målsägarens vän försökte de stoppa blödningen. Foto: Polisen

Under onsdagen väcktes ett åtal mot en 22-årig man som misstänks för mordförsök. Enligt åtalet ska 22-åring den 13 februari förra året ha huggit en ung man med kniv flertalet gånger och bland annat skurit av målsägarens armbågspulsåder.

Polisen larmades till platsen kort efter att händelsen inträffade – av den misstänkte 22-åringen. Han kontaktade polisen och hävdade att han blivit neddragen av ett gäng unga män och slagen i huvudet.

LÄS MER: EXTRA: Ung man åtalas för mordförsök i Emmaboda

Enligt andra vittnen på platsen ska det dock ha rört sig om ett bråk mellan två gäng. I samband med bråket ska den misstänkte 22-åringen dragit fram en kniv och huggit målsägaren flertalet gånger. Därefter ska 22-åringen fått hjälp av sina vänner som tagit honom hem till en i kompisgängen, där de försökt få stopp på den värsta blödningen.

Polisen har flera bilder från brottsplatsen där det syns mycket blod på brottsplatsen och blodspår i snön. Se bilderna ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Singelaktuella bandet till Way out west

Spelar på den populära festivalens förfest.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:11, 23 maj, 2018

Singelaktuella bandet till Way out west
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Avantgardet. Foto: Pressbild/Anton Lernstål.

Förra veckan släppte Avantgardet singeln Ut i natten, och låten När solen går ner, som precis som låtarna på förra plattan, producerats av den välkände producenten Jocke Åhlund. Kritikerna har hyllat singeln – och bandet har även låtit meddela att man snart släpper ett nytt album.

Nu är det även klart att bandet gästar Göteborgsfestivalen Way out west. Avantgardet ska spela på festivalens förfest den 1 juni.

Bandets frontfigur och sångare Rasmus Arvidsson är ursprungligen från Nybro med bor numera i Glömminge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vilhelm Mobergs liv ska hyllas under traditionell dag

Fullspäckat schema när fjortonde upplagan av Mobergdagen anordnas.

Faton Pasho

Kl.11:50, 23 maj, 2018

Vilhelm Mobergs liv ska hyllas under traditionell dag
Foto: Arkiv

Den 16 juni är det dags för fjortonde upplagan av Mobergdagen. Det kommer firas med bland annat celebert besök i form av Jens Liljestrand, vice kulturchef på Expressen, som ska föreläsa om Mobergbiografin, den första boken som skildrar hela Vilhelm Mobergs liv och gärningar, Mannen i skogen. 

Dessutom ska Ingrid Nettervik, ordförande i Vilhelm Mobergsällskapet att föreläsa om Bjurbäcken i Mobergs romaner, följt av Cecilia Davidsson. 

Även verksamhetschefen för kultur i Emmaboda, Jan Dzedins kommer att få en stund i rampljuset. Han ska nämligen presentera helt unikt filmmaterial från TV och dansfilmen Brudarnas källa med Cramérbaletten, inspelat vid hans svärfar Alrik Nyléns gård i Lenhovda. 

Under Mobergdagen kommer även en guidad vandring runt Krykeby bränneri att hinnas med.

Det hela rundas av med munspelskonsert med den internationellt kände Filip Jers och ackompanjatör samt buffé och jazzkonsert med Mundekulla Folk & Jazzdagar till Lars Gullins ära.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng