KLART: Emmaboda IS klar för femman

Efter Madesjö IF:s uttåg - nu får Emmaboda chansen.

Axel Brantemo

Kl.14:49, 9 mars, 2018

KLART: Emmaboda IS klar för femman
Foto: Arkiv.

Det var i måndags som 24:an kunde berätta att Madesjö IF drog sig ur seriespelet. Det eftersom laget inte fick ihop tillräckligt med spelare.

Nu har Smålandsfotbollsförbunds tävlingskommitté beslutat att Emmaboda IS istället kommer att få Nybrolagets plats i Division 5 södra herr.

– Vi var näst på tur. Det känns som en väldigt trevlig överraskning, säger Patrik Henningsson, lagledare för seniorerna i Emmaboda IS.

Hur känns det nu inför seriespel?
– Det känns väldigt inspirerande och jättebra. Kanon måste jag säga, säger Patrik Henningsson.

I höstas stod det klart att Joakim Hockman med bakgrund i Skutskärs IF kommer att träna Emmaboda IS.

– Det var ett bra beslut och ett steg i rätt riktning, säger Patrik Henningsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter 11 veckor på nya plastgräset – här är Elms dom

KFF-stjärnan fortsatt kritisk till konstgräs. "Det kanske kan ligga på en balkong eller i en källarlokal".

Samuel Slättman

Kl.13:31, 23 mars, 2018

Efter 11 veckor på nya plastgräset – här är Elms dom
Foto: Samuel Slättman.

Den 4 januari genomförde Kalmar FF sin första träning för säsongen på den omlagda konstgräsplanen på Gasten. Efter passet ville KFF-stjärnan Rasmus Elm inte ge något omdöme av gräset, men medgav att den nya planen kändes bättre än den gamla.

– Den är helt okej, betydligt bättre än innan. Det är ju bara en träning och det är svårt att bilda sig en uppfattning efter det. Den har i alla fall gräs som står upp, sa Elm då.

LÄS MER: Rasmus Elm om nya gräset: ”Tänker inte hylla kommunen än”

Elva veckor och flera träningspass senare har bilden klarnat för Elm.

– Jag är ju ingen förespråkare för konstgräs i någon form. Det kanske kan ligga på en balkong eller i en källarlokal. Det här är bättre än det förra, men tusen gånger sämre än gräs, säger Elm.

Under den senaste månaden har Rasmus Elm störts av ett knä som svullnar upp efter ansträngning. Om skadan har någon koppling till underlaget är dock oklart.

– Det är väl irriterat, gissar jag, men jag vet inte varför. Så länge det inte gör ont är det okej. Nu handlar det bara om att komma igång igen efter fyra-fyra och en halv vecka utan riktigt träning, säger Elm.

På söndag genrepar Kalmar FF mot Östers IF. Den 1 april väntar allsvensk premiär mot BK Häcken på bortaplan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Styrelsemedlem i Kalmar FF i samarbete med Öster

Starka reaktioner efter KFF-toppens sponsring av rivalen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:18, 16 mars, 2018

Styrelsemedlem i Kalmar FF i samarbete med Öster
Foto: Arkiv.

Richard Teern är Ica-handlare i Borgholm – och sedan förra säsongen även styrelseledamot i Kalmar FF. Nyligen presenterades hans butik, Ica Supermarket i Borgholm, som ny sponsor till ärkerivalen Östers IF. Under säsongen 2018 kommer Ica-butiken att finnas med på superettan-lagets matchdräkter.

– Jag som ny partner till Östers IF ser med stor spänning fram emot ett givande samarbete där jag får möjlighet att göra roliga och intressanta aktiviteter tillsammans med er, säger Richard Teern till klubbens hemsida.

Beskedet om Teerns samarbete med rivalklubben har väckt irritation hos flera KFF-supportrar.

”Borde ha avgått/ fått sparken för länge sedan nu @KalmarFF . Ett grovt övertramp!”, skriver en användare på Twitter.

”Man blir oerhört besviken och ledsen när man hör att en styrelseledamot i vår förening går in och sponsrar våra värsta rivaler.”, skriver en annan.

Richard Teern ser däremot inga konstigheter med det hela.

– Jag hoppas ju verkligen att jag får se Öster i ett derby mot Kalmar FF, säger han till P4 Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar FF–Jönköping SÖDRA

Inbytte Söderqvist matchhjälte – brasse skadad

Äntligen nätkänning för KFF-anfallaren. "Det var nog ett tag sedan", konstaterar Söderqvist.

Samuel Slättman

Kl.15:49, 10 mars, 2018

Inbytte Söderqvist matchhjälte – brasse skadad
Måns Söderqvist gjorde matchens enda mål när Kalmar FF besegrade Jönköping Södra på Gasten. Foto: Samuel Slättman.

Kalmar FF vann derbyt mot Jönköping SödraGasten med 1–0. Matchens enda målskytt blev Måns Söderqvist som i den 54:e matchminuten förvaltade en snett-inåt-bakåt-passning från Romario. KFF-anfallaren mötte bollen direkt med högerfoten och trasan skruvade sig in vid första stolpen.

– Det gäller att inte känna någon press på sig. Det var roligt att göra mål och att vi vann. Vi får ta med oss de bitarna som var positiva i, säger Söderqvist efter slutsignalen.

LÄS MER: Skadefri Söderqvist redo för comeback

Och vilka delar var det?
– Vi har ett bra presspel och gör det jobbigt för dem. Samtidigt skapar vi mycket chanser och har bra fart i anfallsspelet. Där var det var ett steg framåt.

– Bakåt var det stabilt överlag. Vi släppte till några kontringar i slutet men annars var det inte mer än så.

Förra säsongen spolierades av skador. På frågan när han senast målade i a-laget vet inte Söderqvist svaret.

– Det vet jag knappt ens själv. Det blev inte så många matcher förra året så det var nog ett tag sen, men det var skönt när den gick in.

Kalmar FF inledde matchen med en 3-4-3-uppställning. Efter en halvtimmes spel utgick brassen Nixon med en lårskada och Söderqvist byttes in.

– Det var något med framsidan av låret, så det kan nog vara lite problem där tror jag, säger tränaren Nanne Bergstrand, som direkt efter slutsignalen inte hade någon uppfattning om skadans omfattning.

– Vi testade vår taktiska flexibilitet och spelade 3-4-3 i första halvlek och skapar några målchanser på det, men det var svårt att få en riktigt bra presshöjd. Vi blev mer utdragna ju längre halvleken led, säger Bergstrand, som inför andra halvlek ändrade taktik.

– Vi ändrar till det vanliga 4-4-1-1, eller 4-4-2 i andra halvek och då är det mycket lättare att spela med en egemsam, tuffare press. Första 20 av andra halvlek är väldigt bra, då har de (J-Södra) väldigt svårt att komma loss.

Den 1 april spelar Kalmar FF allsvensk premiär mot BK Häcken. Därmed återstår det bara två skarpa träningstillfällen (matcherna mot IFK Norrköping och Östers IF) för laget att spela ihop sig.

Det är tre veckor kvar till premiären, ligger ni i fas?
– Men du, det är åtta månader kvar till allsvenskan är slut, säger Bergstrand och ler.

– Det blir en process under allsvenskan också. Det kommer det bli. Vi har fått in spelare sent som ligger efter. Vi har Dyrestam (Mikael), Erton (Fejzullahu) och Rasmus (Elm) som ligger efter allihopa, avslutar Bergstrand.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar FF–Jönköping SÖDRA

Fejzullahus comeback dröjer: ”Vi tar det lite försiktigt”

Målskyttet i Kalmar FF fungerar inte – men den tilltänkta problemlösaren är inte redo för spel.

Samuel Slättman

Kl.07:35, 10 mars, 2018

Fejzullahus comeback dröjer: ”Vi tar det lite försiktigt”
Erton Fejzullahu får vänta på comebacken i Kalmar FF. Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz.

Tre mål på fem matcher hittills under 2018. Addera tre mållösa matcher under avslutningen av förra säsongen och du förstår att Kalmar FF:s problem just nu är att få bollen i mål.

Lösningen på problemet kan vara Erton Fejzullahu, som i förra veckan återvände till föreningen som han lämnade i höstas.

LÄS MER: Därför valde Erton Kalmar FF: ”Trivs väldigt bra”

– Målskyttet har varit mindre bra och vi var inte nöjda med hur det såg ut i slutet av förra säsongen heller, vi var trubbiga. Erton gjorde ett mål och två assist, men det han gjorde bra var att han länkade ihop vårt spel. Han kan binda ihop mittfält-anfall och kanterna med de centrala spelarna, säger assisterande tränaren Henrik Rydström.

Förra höstsäsongen kom han (Erton) ofta ner i banan, mötte och fördelade bollen vidare. Är det i den rollen ni vill se honom nu också, eller ska han bli mer av en spjutspets?
– Vi vill att han ska fortsätta ligga som ”tia” men också bli spjutspets framåt vid lägen och där komma till mer avslut. Erton har en nivå, en egenskap, i avslutningssituationer. Där är han bra och vi lyckades inte riktigt använda honom fullt ut under hösten. Förhoppningen är att lyckas med det nu under våren, säger Rydström.

Anfallaren gjorde sin första träning med laget i måndags men är inte redo för varken startplats eller inhopp mot Jönköping Södra.

– Han får vänta en vecka till i alla fall. Han har inte tränat fotboll på ett tag och även om han hållit igång fysiskt med löpning och egen träning så är det inte samma sak. Vi tar det lite försiktigt med honom, säger Rydström.

Vilka konkreta delar av anfallsspelet vill ni se förbättringar av?
– Det är naturlig att att man pratar om det (anfallsspelet), men allt hänger ihop. Försvarsspelet har varit helt okej och presspelet ska vi fortsätta med. Det vi vill är att spelarna ger varandra fler alternativ när vi vunnit bollen, det ska finnas en vilja att gå framåt. Inte minst mot Östersund blev vi stillastående när vi vunnit bollen, avslutar Rydström.

Lördagens match mot Jönköping Södra spelas på Gasten. Förutom Fejzullahu saknas även Isak Magnusson (lår), Emin Nouri (lår), Mikael Dyrestam (knä) och Rasmus Elm (sjuk och knä).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Så allvarlig är Rasmus Elms knäskada

Resultatet från förra veckans undersökning har kommit.

Samuel Slättman

Kl.16:33, 5 mars, 2018

Beskedet: Så allvarlig är Rasmus Elms knäskada
Rasmus Elm. Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson.

Rasmus Elm fanns inte med i truppen mot varken Trelleborg eller Östersund på grund av smärtor i knäet. Nu skriver sajten Fotbollskanalen att resultatet av den undersökning som gjordes i förra veckan har kommit – och det är positivt.

– Han fick ett väldigt gynnsamt besked när han undersökte sitt knä. Han har haft en liten blödning, men är på rätt väg och kommer att köra igång med träningen i veckan, säger KFF:s sportchef Thomas Andersson Borstam till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Rasmus Elm skadad – trots Bergstrands svar

Borstam Andersson säger till sajten att Elm kommer matchas försiktigt de kommande veckorna. Det stora målet är den allsvenska premiären mot BK Häcken den 1 april.

– Det är Rasmus själv som känner sin kropp bäst och tar besluten i den takt som han jobbar på. Jag tror att han har en bra känsla för att se till att han är redo när det väl blir allvar, säger Borstam Andersson.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng