”Vobb ska vara en möjlighet och inte ett tvång”

Mer än var åttonde vab-dag togs ut under februari förra året.

Faton Pasho

Kl.12:08, 11 februari, 2018

”Vobb ska vara en möjlighet och inte ett tvång”
Foto: Pixabay

Årets andra månad, februari, som i folkmun döpts om till ”vabruari” hade förra året hela 135 000 antalet anmälda vab-dagar, vilken var en ökning med nästan 7 000 anmälningar med året före.

Mer än var åttonde vab-dag togs ut under februari förra året och samtidigt säger Magnus Sjöholm, regionschef på Unionen Småland att det finns ett stort mörkertal fortfarande.

– Jobbet går på högvarv, ett flertal viktiga möten väntar på morgonen för både dig och din partner. Men barnet som kände sig lite trött igår har blivit rejält sjuk och behöver stanna hemma från förskolan. Vem stannar hemma med barnet, skriver han och fortsätter.

– För många privatanställda tjänstemän med småbarn blir nämligen valet istället att vobba, alltså jobba hemifrån, med lön från arbetsgivaren, samtidigt som man vårdar sitt sjuka barn. En smidig möjlighet att hinna med dagens måstejobb, samtidigt som man ägnar sig åt barnet. Men långt ifrån alla känner den här smidigheten. Årets vobbaundersökning från Unionen visar att hela sju av tio privatanställda tjänstemän i Sverige som vobbar känner sig tvingade att göra det helt enkelt för att de har för mycket att göra. 66 procent av vobbarna i Sverige har inte heller någon att lämna över arbetsuppgifter till. Samtidigt har andelen privatanställda tjänstemän som vobbar i Sverige ökat från tre av tio till fyra av tio på bara tre år.

Nu vill Unionen att Vobb ska vara en möjlighet som man själv bestämmer över.

– Barnets behov av vård, omsorg och uppmärksamhet bör vara det som väger tyngst i valet mellan att vabba eller vobba, inte arbetsplatsens. Vab är en rättighet som alla föräldrar har. Vobb är en möjlighet att ta till om du själv anser att det går att lösa, men det får aldrig bli ett tvång, skriver Magnus och fortsätter.

– För att vända trenden behöver fler företag skapa föräldravänligare arbetsplatser med tydliga rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro, tillåtande IT-infrastruktur, mejl och mobilpolicy samt möjlighet att jobba på distans.

Möjligheten till Vobb kan minska på både stressen och pressen, skriver Magnus.

– Stressen i arbetslivet blir alltmer påtaglig för privatanställda tjänstemän och det är just i småbarnsåren som det är som tuffast. Genom att skapa föräldravänligare arbetsplatser där vab självklart respekteras, men där också vobb är en möjlighet kan fler företag bidra till en hälsosammare arbetsplats. På det sättet behöver inte det sjuka barnet och den fullmatade jobbdagen bli till ett omöjligt pussel och du behöver inte drabbas av stress och press i onödan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyckad filmvisning i Åfors: ”Rekord”

Många tog chansen att se film i Åfors.

Axel Brantemo

Kl.09:35, 23 februari, 2018

Lyckad filmvisning i Åfors: ”Rekord”
Foto: Arkiv.

Det var under torsdagen som Åfors folkets hus bjöd in till gratisfilm under sportlovsveckan. Filmen som visades var ”Djungelgänget” och enligt Nicke Grozdanovski tog sig många dit.

– Biovisning lockade många. Det var faktiskt rekord för våra gratisvisningar, säger han.

Under torsdagen var det ett 50-tal personer som gästade Åfors folkets hus för att se på film.

– Jättekul att barnen och de vuxna uppskattade det och det här är något som vi kommer att fortsätta med framöver. Nästa gång blir på påsklovet. Jag vill passa på att tacka alla som kom, säger Nicke Grozdanovski.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”

Här är de tio kändisar vi helst vill resa med.

Matilda Larsson

Kl.09:06, 23 februari, 2018

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”
Foto: Wikimedia Commons.

Kriminologen och författaren Leif G.W. Persson är den svenska kändis som de flesta svenskar helst vill sitta bredvid på tåget, när de själva får välja. Det visar en Sifo-undersökning från SJ.

– Svenskar älskar deckare och kriminalromaner. Att få resa med en riktig kriminalare och författare i samma person är förstås optimalt. Dessutom tror jag G.W. uppfattas som väldigt reko och sympatisk bakom hans tillbakalutade stil kring blodig ond bråd död och andra hemskheter, säger Carl-Johan Linde.

Leif G.W. Persson har själv kommenterat sin vinnarplats på listan.

– Tyvärr tror jag att jag är grovt överskattad både som jultomte, granne och ressällskap. Men det var snällt av alla som tänkte på mig, säger Persson.

Därefter kommer den svenska fotbollskungen Zlatan Ibrahimović. På listans tredjeplats kommer kronprinsessan Victoria.

– Listan speglar väl de av våra svenska kändisar som många av oss pratar om och vid middagsbordet, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

Topp 10 – Vilken svensk kändis skulle du helst sitta bredvid på tåget?

1. Leif G.W. Persson
2. Zlatan Ibrahimović
3. Kronprinsessan Victoria
4. Stefan Löfven
5. Jimmie Åkesson
6. Kung Carl XVI Gustaf
7. Mikael Persbrandt
8. Carola Häggkvist
9. Jill Johnson
10. Björn Skifs

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR GANTESBO IBK – FBC KARLSKRONA B

Taggat Gantesbo hoppfulla inför sista omgångarna

Tar emot FBC Karlskrona efter kalasvinsten.

Axel Brantemo

Kl.06:55, 23 februari, 2018

Taggat Gantesbo hoppfulla inför sista omgångarna
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under fredagen är det dags för Gantesbos tredje hemmamatch 2018. Efter en storseger mot tabelljumbon Olofströms IBK B och två veckors vila tar Emmabodalaget emot FBC Karlskrona i Emmaboda sporthall.

– Det blev en riktigt kalasvinst mot Olofström, men det känns så länge sedan nu så den medvind som man kanske har annars efter en sådan vinst känns lite bortblåst. Vi behöver starta upp igen nu inför de tre sista omgångarna, säger Andreas Hult.

Senast Gantesbo mötte Karlskrona slutade det med förlust med 9-5, men enligt Andreas Hult är laget bättre rustade inför fredagens match.

– Då var vi kraftigt desarmerade. Vi hängde med bra fram till 5-5 sedan stack de iväg. Det var inte dåligt av oss med tanke på den skaran vi hade med oss. Men det ser helt klart bättre ut inför morgondagen. Det känns positivt, säger Andreas Hult.

Under de här omgångarna får inte A-lagsspelarna vara med. Det påverkar inte Gantesbo IBK som inte har något B-lag, men enligt Andreas Hult kan FBC Karlskrona få det tuffare.

– De kommer att ha det lite svårare att plocka ut sin trupp, säger han.

Matchen äger rum lockan 19.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.21:03, 22 februari, 2018

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratal personer har skrivit under – vill ha park för miljoner

Stor intresse för ny utomhuspark i Emmaboda: "Har två förslag i dagsläget".

Axel Brantemo

Kl.20:04, 22 februari, 2018

Hundratal personer har skrivit under – vill ha park för miljoner
Arkivbild från Emmaboda Skatehall. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Det är ett 100-tal ungdomar och vuxna som lämnat in en namninsamling till kommunen. Det eftersom att de gärna skulle vilja se en utomhusskatepark i Emmaboda.

– Det började med att vi var på möte i skatehallen några vuxna och ungdomar. Vi har en fantastiskt fin skatehall för Emmabodas storlek. Men det var flera som ville ha någonstans att vara utomhus på sommarhalvåret, då rådde vi dem att samla in namn och det var så det startade, säger Jan Hagström, fritidschef vid Emmaboda kommun.

Sedan dess har ärendet behandlats av Teknik- och fritidsnämnden och det ska snart upp igen på nämndens nästa möte.

– I dagsläget finns det två förslag. Den ena är en gjuten skatepark, med skålar som är nedgrävda i marken. Det är Rolls Royce-varianten och är därför ganska dyr, det handlar om 5 till 6 miljoner kronor. Sedan finns det ett billigare förslag som många andra kommuner har där man ställer upp olika former av hinder i betong på en asfalts- eller betongyta. Där ligger investeringen på cirka 1,5 miljoner kronor, säger Jan Hagström.

De båda förslagen har tagits fram i samförstånd mellan Jan Hagström och skejtarna.

– Det säger sig själv att skejtarna helst vill se den dyrare varianten, men de säger samtidigt att även att det andra skulle fungera. Av erfarenhet vet vi att det vore bra om skateparken dessutom kan ligga centralt i Emmaboda med god belysning. I slutändan blir det politikerna som får ta ställning i frågan, säger Jan Hagström.

Områden som skulle kunna vara aktuella är enligt Jan Hagström Järnvägsområdet eller vid skolgården mellan högstadiet och kyrkan. Och Alexander Jansson som driver Skatehallen vid Nöjesindustrin tycker det vore bra om ungdomarna får någonstans även utomhus att åka.

– Jag har sagt att jag inte kommer att vara någon drivande person i det här projektet, men att de gärna får bolla idéer med mig. Det viktigaste är att det är folk som vet vad de håller på med som bygger för att det ska bli bra. Det är bra att det diskuteras, så får vi se var det leder. Men någonstans bör de få vara och åka utomhus, säger han.

I början av året lämnades dessutom en motion om en utomhusskate- och parkourpark in till Emmaboda kommun från Centerpartiet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng