Kolsjö: ”Bra förslag men viktiga reformer saknas”

Nu kan reglerna kring assisterad befruktning och föräldraskap uppdateras.

Faton Pasho

Kl.16:33, 10 februari, 2018

Kolsjö: ”Bra förslag men viktiga reformer saknas”
Foto: Pressbild/Flickr

Regeringen vill i ett förslag att reglerna kring assisterad befruktning och föräldraskap ska uppdateras.

Regeringen har sedan tidigare meddelat att det även i fortsättningen ska vara förbjudet med överenskommelser om värdgraviditet inom svensk hälso- och sjukvård.

Dock vill regeringen göra det enklare att fastställa faderskap enligt svensk lag för den genetiska fadern efter en värdgraviditet i utlandet.

– Det är bra att regeringen nu lägger fram skarpa förslag som gör det enklare att fastställa föräldraskap och som underlättar för fler att få barn. Samtidigt förtjänar regeringen kritik för att de inte öppnar upp för altruistiska värdgraviditeter i Sverige, säger Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande för RFSL och fortsätter. 

– Det är svårt att förstå regeringens argumentation. Genom att säga nej till reglering av altruistisk värdgraviditet i Sverige säger de sig slå vakt om kvinnor och barns rättigheter. Sanningen är snarare att det regellösa tillstånd vi har i Sverige idag skapar stor otrygghet för de barn som redan föds genom värdgraviditet liksom för de personer som bär dessa barn.

Bland övriga förslag från lagrådsremissen finns bland annat reglerna om assisterad befruktning i utlandet, vilket ska bli desamma för olikkönade som för samkönade par.

Regeringen föreslår även att föräldraskapet ska kunna fastställas även för den kvinna som inte fött barnet, under förutsättning att behandlingen har utförts vid en behörig inrättning.

– Detta skulle naturligtvis leda till att fler barn med två föräldrar redan från start får en juridisk koppling till båda sina föräldrar. Som det ser ut idag saknar många barn den möjligheten och tvingas därför vänta upp till ett år på att få detta på plats, en situation som naturligtvis innebär en juridiskt otrygg situation. RFSL hade dock hoppats på att regeringen skulle sträcka sig längre i denna fråga och även ge barn som tillkommit genom heminsemination denna rätt till båda sina föräldrar, fortsätter Magnus Kolsjö.

Regeringen föreslår också att par och ensamstående kvinnor ska få möjlighet att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller, det vill säga samtidig ägg- och spermiedonation.

– Det är ett välkommet förslag. Här hoppas vi dock att regeringen inkluderat fler än vad den statliga utredning som utredde detta föreslog när den presenterades för två år sedan. Utredningen förslag var att inte tillåta donationer inom par där båda har ägg, om inte medicinska skäl finns. Det är en olycklig begränsning som drabbar både kvinnliga samkönade par och par där den ena är transman och har sparat ägg som skulle kunna användas för att göra en partner gravid, avslutar Magnus Kolsjö.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Kl.15:38, 23 februari, 2018

SMHI: Så blir helgens väder
Foto: Arkiv

Fredagens gråmulna väder väntas hålla i sig under både lördagen och söndagen enligt SMHI:s senaste prognoser för Emmaboda kommun.

Förutom några mindre stänk på söndagen väntas nederbörden hålla sig borta, men temperaturerna letar sig neråt stegvis under helgen. Lördagen väntas hamna kring tre minusgrader och söndagen runt fem minusgrader.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-23-kl-11-52-39

Foto: Skärmdump/SMHI.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succén: LAN-partyt återvänder

Under helgen kommer datorerna gå varma på Bjurbäcksskolan.

Axel Brantemo

Kl.14:36, 23 februari, 2018

Efter succén: LAN-partyt återvänder
Foto: Faton Pasho.

Klockan 14.00 under fredagen drar det igång, Emmaboda sportlovs-LAN– och det för andra året i rad.

– Det gick bra förra gången med alla förberedelser och vi kommer att fortsätta på samma sätt i år, säger Joel Åberg en av dem i det kompisgäng bestående av niondeklassare på skolan som arrangerar eventet.

LAN:et pågår mellan fredag till söndag och arrangeras av kompisgänget i samarbete med fritidsgården i Emmaboda. Under helgen kommer det att arrangeras turneringar i datorspelen CS GO och League of Legends.

– Sedan får såklart de som kommer hit spela vad de vill, säger Joel Åberg.

Ett 40-tal personer väntas ta med sina datorer till Bjurbäcksskolan och delta i årets LAN.

– Vi kör för alla åldrar egentligen. Alla som vill får komma hit och spela, det spelar ingen roll hur gammal man är. Men det är mest högstadieelever som anmält sig, säger Joel Åberg.

Enligt honom finns det fortfarande några platser kvar om man är sugen på att delta i årets LAN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utskick kommunernas vapen mot kraftledningen

Ann-Marie Fagerström (S): ”Kämpar in i det sista”.

Axel Brantemo

Kl.11:33, 23 februari, 2018

Utskick kommunernas vapen mot kraftledningen
Foto: Axel Brantemo.

Det var i somras som Svenska kraftnät ansökte om tillstånd gällande byggnation och drift av 420 kV luftledningen som planeras gå genom flera kommuner i regionen hos Energimarknadsinspektionen.

– Ansökan överklagades av flera parter och gick vidare till förvaltingsrätten där överklagan fick avslag, säger Åsa Albertsson vid arbetsgruppen.

LÄS MER: Kraftledningsfrågan ska upp till regeringsnivå

Nu kommer berörda markägare och kommunerna att få chans att lämna synpunkter i ärendet. Därför träffades flera representanter för berörda kommuner som Emmaboda, Nybro och Tingsryd i Emmaboda under fredagen för att förbereda ett utskick till alla berörda markägare.

– Det här är vårt sätt att mana på och visa att vi inte ger upp. Vi kommer att kämpa in i det sista, säger Ann-Marie Fagerström (S), kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda.

Yttrandet till Energimarknadsinspektionen ska vara senast inskickat från markägarna den 16 mars. För de flesta kommuner, som begärt extra remisstid, gäller den 13 april. I utskicket bifogas information om hur man går tillväga för att överklaga Svenska kraftnäts luftlednings-förslag.

– Luftledningen skapar oro både för kommunerna och för markägarna. Men det känns bra att vi samarbetar mot detta oavsett kommun- eller politisktillhörighet, säger Ann-Marie Fagerström (S).

Även LRF och Södra har engagerat sig i frågan och deltar i utskicket. Kommunerna och markägarna har länge kämpat för att kraftledningen ska grävas ned istället för att vara luftburen.

– Problemet med den luftburna lösningen är att den ger större elektromagnetism och på sätt gör mer skada. En nedgrävd ledning tar dessutom mindre mark i anspråk, säger Per Ahlgren, vid Nybro kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyckad filmvisning i Åfors: ”Rekord”

Många tog chansen att se film i Åfors.

Axel Brantemo

Kl.09:35, 23 februari, 2018

Lyckad filmvisning i Åfors: ”Rekord”
Foto: Arkiv.

Det var under torsdagen som Åfors folkets hus bjöd in till gratisfilm under sportlovsveckan. Filmen som visades var ”Djungelgänget” och enligt Nicke Grozdanovski tog sig många dit.

– Biovisning lockade många. Det var faktiskt rekord för våra gratisvisningar, säger han.

Under torsdagen var det ett 50-tal personer som gästade Åfors folkets hus för att se på film.

– Jättekul att barnen och de vuxna uppskattade det och det här är något som vi kommer att fortsätta med framöver. Nästa gång blir på påsklovet. Jag vill passa på att tacka alla som kom, säger Nicke Grozdanovski.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”

Här är de tio kändisar vi helst vill resa med.

Matilda Larsson

Kl.09:06, 23 februari, 2018

Kändisen som svenskarna helst reser med: ”Grovt överskattad”
Foto: Wikimedia Commons.

Kriminologen och författaren Leif G.W. Persson är den svenska kändis som de flesta svenskar helst vill sitta bredvid på tåget, när de själva får välja. Det visar en Sifo-undersökning från SJ.

– Svenskar älskar deckare och kriminalromaner. Att få resa med en riktig kriminalare och författare i samma person är förstås optimalt. Dessutom tror jag G.W. uppfattas som väldigt reko och sympatisk bakom hans tillbakalutade stil kring blodig ond bråd död och andra hemskheter, säger Carl-Johan Linde.

Leif G.W. Persson har själv kommenterat sin vinnarplats på listan.

– Tyvärr tror jag att jag är grovt överskattad både som jultomte, granne och ressällskap. Men det var snällt av alla som tänkte på mig, säger Persson.

Därefter kommer den svenska fotbollskungen Zlatan Ibrahimović. På listans tredjeplats kommer kronprinsessan Victoria.

– Listan speglar väl de av våra svenska kändisar som många av oss pratar om och vid middagsbordet, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

Topp 10 – Vilken svensk kändis skulle du helst sitta bredvid på tåget?

1. Leif G.W. Persson
2. Zlatan Ibrahimović
3. Kronprinsessan Victoria
4. Stefan Löfven
5. Jimmie Åkesson
6. Kung Carl XVI Gustaf
7. Mikael Persbrandt
8. Carola Häggkvist
9. Jill Johnson
10. Björn Skifs

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng