Vill att fler bosätter sig i Boda: ”Vill göra konkret avtryck” | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Vill att fler bosätter sig i Boda: ”Vill göra konkret avtryck”

Maja Heuer hoppas USA-samarbete ska locka fler att bosätta sig på orten.

Axel Brantemo

Kl.20:28, 30 januari, 2018

Vill att fler bosätter sig i Boda: ”Vill göra konkret avtryck”
Foto: Axel Brantemo.

I början av januari har Maja Heuer varit i Minneapolis i USA för att arbeta med en utställning av Bertil VallienSwedish American Institute. När 24Emmaboda träffar henne är hon nyss hemkommen från resan.
– Det var ett konsultuppdrag där jag var kurator över utställningen med Vallien. Mycket av hans verk handlar om symboler och passager och det är något jag fokuserade på, säger hon.

The Glass Factory i Emmaboda har haft flera liknande konsultuppdrag tidigare och har flera på gång, bland annat i Venedig senare i vår.

LÄS MER: Boda-glas visas upp i samband med Super Bowl

– Visst är det fint att vi får pengar till verksamheten genom konsultuppdragen. Men det är samtidigt viktigt att alla uppdrag leder till något. I förlängningen tänker vi på regionen och vi vill få fler folk att flytta hit till Boda och Emmaboda. Och det är flera som redan flyttat hit. Näst på tur är en tysk konstnär, säger Maja Heuer, verksamhetschef vid The Glass Factory.

Vad kan Boda och The Glas Factory erbjuda konstnärer?
– Vi vill göra ett konkret avtryck för Boda och vill att så många som möjligt bosätter sig här. Det vi kan erbjuda är framför allt glashyttan, en spännande verksamhet och en kreativ miljö. Det händer saker på The Glas Factory och finns en energi. En positiv stämning är väldigt viktigt, säger Maja Heuer.

Framöver har The Glas Factory fler stora samarbeten på gång, bland annat med Konstfack och Linnéuniersitetet. Förhoppningen är att det ska leda till en hållbarhet för verksamheten.

– Turism är en sak. Men The Glas Factory ska vara hållbart. Det uppnår vi om fler konstnärer väljer att flytta hit, då har vi en kritisk massa hela året här i Boda, säger Maja Heuer.

Något annat som lockar konstnärer till Boda är ateljéerna.
– Vi finns på glesbygden och det finns ett jättebehov av ateljéer. Det finns ett helt annat utrymme för det här än vad det gör i exempelvis Stockholm. Vi har redan en lång kö med folk som vill ha ateljéer i Boda, säger hon.

Sammanlagt spenderade Maja Heuer en vecka i Minneapolis och enligt henne är det flera saker som hon tar med sig från resan och uppdraget.

– Det finns en flexibilitet där och en ”Allt går”-inställning. Jag gillar den tanken, att man inte ser problem utan bara möjligheter. Sedan är de väldigt duktiga på publika evenemang, säger Maja Heuer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter trafikolycka

(Uppdaterad 22:23) En person till sjukhus.

Filip Edvardsson

Kl.21:48, 21 april, 2018

En person till sjukhus efter trafikolycka
Foto: Södra

På lördagskvällen inträffade en krock på länsväg 120, öster om Emmaboda.

– Vi har precis kommit till platsen. Det är en personbil och en älg som har kolliderat. Bilen ska vara väldigt förstörd och älgen ligger avliden bredvid, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral syd.

Krocken ska ha varit väldigt rejäl och föraren åkte med ambulans till sjukhuset.

– Föraren har åkt med ambulans efter att ha klagat på smärta i nacke, säger Åsa Emanuelsson.

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kan KLT:s bussar få Wifi

Försenades på grund av överklagad upphandling.

Filip Edvardsson

Kl.16:37, 21 april, 2018

Då kan KLT:s bussar få Wifi
Foto: Emma Uddesson

Innan nästa höst ska KLT:s bussar ha Wifi det lovar trafikbolaget KLT, rapporterar P4 Kalmar.

Arbetet med att få till wifi på Kalmar länstrafiks bussar har försenats på grund av en överklagad upphandling, men enligt Karl-Johan Bodell, som är trafikredaktör, kommer alla stora bussar ha wifi till hösten då skolorna startar igen, rapporterar P4 Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken – problem på flera platser

(Uppdaterad 16:15) Flera platser drababde av problem - ska vara löst ikväll

Mattis Andersson

Kl.14:29, 21 april, 2018

Under eftermiddagen rapporterade Trafikverket om ett signalfel. Det var helt stopp för all tågtrafik genom Emmaboda vilket påverkade hela sträckan KalmarAlvesta.

Även sträckan mellan Vislanda och Alvesta är det problem. Detta påverkar tågtrafiken med både inställda tåg och förseningar.

Trafikverkets prognos för när trafiken ska gå som vanligt är satt till ”tidig kväll”. Orsaken ska vara en brand i närheten utav spårområdet.

För information om din resa ber vi dig kontakta ditt resebolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår

Det har kommit nya uppstickare bland resmålen. Här är de populäraste storstäderna i vår.

Mia Martelleur

Kl.12:47, 21 april, 2018

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår
Montage: Pixabay.

Att weekendresor lockar svenskarna är inget undantag denna vår. Enligt Ticket privatresor är mini-breaks och weekendresor en fortsatt ökande trend.  Allt fler väljer att dela upp sina semesterdagar istället för att ta ut allt under en längre period.

Däremot har många ändrat valet av resmål. Från att de klassiska storstäderna som Paris, London, Berlin och Amsterdam, söker sig nu allt fler till de lite mer ovanliga storstäderna i öst.

– Svenska resenärer är generellt sätt rätt så trendkänsliga och intresserade av att testa nya resmål. Storstäder i Östeuropeiska länder, exempelvis förra höstens raketer Warszawa och Krakow, är hett i vår, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Populäraste resmålet bland de östeuropeiska städerna har hittills varit Prag, följt av Budapest och Krakow. Men en av de största ökningarna i vår, med hela 82,2 procent, är Warszawa som hamnar på en sjätteplats på listan. Enligt Ticket privatresor är prisbilen i Warszawa just nu häften av den svenska.

De populäraste östeuropeiska storstäderna i vår

  1. Prag
  2. Budapest
  3. Krakow
  4. Moskva
  5. Riga
  6. Warszawa
  7. Belgrad
  8. Dubrovnik
  9. Tallinn
  10. Zagreb

Källa: Tickets bokningsstatistik för resor bokade till och med 3 april 2018, med avresa 1 mars till 31 maj 2018. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klartecken för lekplats vid Stampadammen

Arbetet ska påbörjas direkt.

Axel Brantemo

Kl.22:34, 20 april, 2018

Klartecken för lekplats vid Stampadammen
Foto: Arkiv/lekplats vid Ersjön.

Det var för ganska exakt ett år sedan som kommunfullmäktige uppdrog teknik- och fritidsnämnden och tekniska kontoret i Emmaboda kommun att, i samråd med eleverna i Johansfors som lämnat in medborgarförslaget om en lekplats i Broakulla vid Stampadammen, anlägga lekplatsen.

I samband med det köptes lekredskap in efter samråd med barnen. Efter beslutet i kommunfullmäktige inkom dock en skrivelse med namnunderskrifter där förslaget var att lekplatsen istället skulle ligga på Fridhemsgatan eller Skogsgatan. Det har även inkommit en namnunderskriftslista gällande en protest mot lekplatsens placering vid Stampadammen

Efter det har det hållits möte med eleverna, representanter från samhällsföreningen, politiker, lärare, föräldrar och förvaltningschefen. Och nu förra veckan tog nämnden beslutet – barnens medborgarförslag bifalls och finansieras med 300 000 kronor till lekplatsen i Broakulla vid Stampadammen.

– Arbetet planeras nu upp vid teknisk service. Vi har allt material och lekutrustningen hemma, men det har legat på hyllan. Nu är målet att få en snabb start på byggandet och ett grävarbete ska starta. Målsättningen är att den ska vara klar innan semestern, men jag kan inte lova något, säger kommunens tekniska chef Sven Odlingson.

Enligt honom är det bra att beslut nu fattats.
– Det är bra att man kan få ett slut så det blir någonting. Det blir som man bestämde, säger Sven Odlingson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng