Dzenan Vrana: ”Ett väntat beslut”

Förlorade upphandlingen om bowlinghallen.

Axel Brantemo

Kl.19:54, 11 januari, 2018

Dzenan Vrana: ”Ett väntat beslut”
Foto: Axel Brantemo

Det var i måndags som det stod klart att det blir Nöjeshuset AB som kommer att ta över bowlinghallen och restaurangverksamheten i Nöjesindustrin. Frågan om upphandling av verksamheten har diskuterats länge och i december 2016 tog teknik- och fritidsnämnden beslut om att en ny upphandling skulle ske.

– För oss tog det slut redan då i november 2016. Vi blev uppsagda från ett gällande kontrakt och har fortfarande inte fått svar på frågan varför. Kommunen sa att de var nöjda med vår verksamhet och oss. Vi väntade oss eventuellt en möjlig förändring i avtalet, vilket är normalt. Men så blev inte fallet, det blev tack och adjö direkt, säger Dzenan Vrana som drivit restaurangen i huset i 12 år nu i januari och bowlingen i 6 år.

Enligt honom var Emmaboda kommuns beslut att nu ge upphandlingen till Nöjeshuset AB väntat.

– Det var ett väntat beslut och det är skönt att det äntligen är officiellt. Jag skulle vilja likna det här med en uppgjord fotbollsmatch men som ändå var tvungen att spelas. Nu med facit i hand så vet alla vem som skickade in ett medborgarförslag till kommunen och vem som sedan var drivande i frågan i media och vilka politiska vänner som kämpade hårt om att få igenom förslaget, säger Dzenan Vrana.

Samtidigt vill han passa på och gratulera den nya arrendatorn.

– Jag vill gratulera Thomas, Evelina och Nöjeshuset och verkligen önska dem lyckat till. Jag hoppas att kommunen har gjort ett bra val framförallt för kommunens invånare. Lyckas man hålla en bra standard och en jämn kvalitet på det man gör så är det självklart att det är en fördel med en helhet. Men någonstans känns det tyvärr som att det blev så här för att Emmaboda kommun ville få tyst på de som skrek högst, säger Dzenan Vrana och fortsätter:

– När vi skrev på avtalet 2012 så var det de dåvarande ägarna till Nöjeshuset som vände upp och ned på allt för att just vi fick avtalet. Sedan tog Thomas Herbertsson över för två år sedan och det blev för mycket för politikerna och kommunen, säger han.

I en tidigare intervju berättade kommunens tekniska chef Sven Odlingson att valet tillslut stod mellan Dzenan Vranas Nöjes- och catering restaurangen och Nöjeshuset AB och att kommunen såg de båda aktörerna som likvärdiga.

– Med all respekt för Nöjeshuset, deras kompetens och framfart har jag svårt att se hur vi skulle vara likvärdiga i det här ärendet. Jag har varit krögare sedan 2003 och har drivit en bowlinghall i sex års tid nu. Det var trots allt det man sökte en hyresgäst till. Vår kunskap och erfarenhet inom området vägde ingenting. Sammanfattningsvis var det enklare att köra över oss, trots att man vet att det inte är korrekt, än att känna flåset i nacken i flera år till. De vet att vi inte kommer vara lika jobbiga efteråt, säger Dzenan Vrana.

Han vill även passa på att tacka alla som besökt verksamheten under åren som han drivit det, bowlingklubben alla företag och samarbetspartners och inte minst kommunen som de haft ett nära samarbete med.

– Vi har haft fantastiska, nöjda och återkommande gäster under de här åren. Vi är otroligt stolta över att ha byggt upp den här verksamheten och våra år som företagare i kommunen, trots de få som motarbetade oss. Jag vill även tacka min personal och min familj för deras otroliga stöd genom åren. Vi ser det här som har hänt som en lärorik livserfarenhet. Jag hoppas att även kommunen ser det så och att de inser att de inte agerat på ett schysst sätt mot oss. Men vi kommer att avsluta vår tid här på ett snyggt sätt, säger Dzenan Vrana.

Dzenan Vrana väntar nu på ersättning från kommunen.

– Eftersom kommunens uppsägning är gjort på felaktig grund väntar jag nu på ersättning från kommunen. Att kommunen angett som skäl för uppsägning att konkurrensutsätta upplåtelsen av lokalen genom ny upphandling är inte ett sakligt skäl för uppsägning enligt lagstiftningen. Kommunen har i november erkänt sitt misstag och att de nu är skadeståndsskyldiga efter den uppsägningen, men man har valt att se det som ett separat ärende. Hade vårt bolag fått vara kvar så hade man sluppit betala ut ersättning, men nu när vi får flytta blir de ersättningsskyldiga. Min förhoppning är att vi snart är överens och att vi alla kan blicka framåt, säger han.

– Den 30 juni 2018 tänker vi kliva av med huvudet högt och lämna över en fungerande och välskött verksamhet. Återigen önskar vi Nöjeshuset AB och Emmaboda kommun lycka till och hoppas på att det blir ett lyft för huset, invånarna och kommunen, avslutar Dzenan Vrana.

 

FaktaTurerna kring avtalet.

  • I april 2016 lämnades ett medborgarförslag av Jonas Blomqvist in till kommunen som föreslog en ny upphandling av verksamheten.

  • Sommaren 2016 kritiseras avtalet medialt av bland annat Thomas Herbertsson på grund av hyressättningen.

  • November 2016 tas beslutet av politikerna om att säga upp Bowling och Nöje i Emmaboda ABs avtal.

  • December 2016 blir Bowling och Nöje i Emmaboda AB uppsagda.

  • I januari 2017 förlängs avtalet med ett år, eftersom att kommunen sagt upp verksamheten för sent.

  • I mars 2017 tas ett nytt beslut från politiskt håll om att säga upp verksamheten.

  • Juli 2017 tar Bowling och Nöje i Emmaboda emot en ny uppsägning för avflyttning.

  • I september 2017 meddelar kommunen att verksamheten är ute till anbud via sin hemsida.

  • November 2017 erkänner kommunen enligt Dzenan Vrana att kommunen är ersättningsskyldig.

  • I januari 2018 beslutade kommunen att Nöjeshuset AB vunnit upphandlingen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmabodabor sökes till ny filmatisering av Utvandrarna

De ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

Faton Pasho

Kl.20:04, 19 mars, 2018

Emmabodabor sökes till ny filmatisering av Utvandrarna
Foto: SF Studios/Imdb

SF Studio söker nu småländska barn och ungdomar till deras nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman ”Utvandrarna” i regi av Daniél Espinosa. Filmbolaget är nu på jakt efter tjejer tjejer mellan 4-10 år, killar 4-6 år samt killar 15-20 år och till helgen kommer filmbolaget anordna drop-in uttagningar i Jönköping och Växjö.

De som inte har möjlighet att närvara vid drop-in intagningarna kan dessutom skicka in en ansökan med foto och kontaktuppgifter till bolaget.

Nyfilmatiseringen har lite att leva upp till. Det var 1971 som Jan Troells klassiska filmversion av boken släpptes med Max Von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna. Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Mer information om hur du går tillväga för att söka hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nytt parti ställer upp i valet i Emmaboda

Ger sig in i politiken.

Axel Brantemo

Kl.18:13, 19 mars, 2018

EXTRA: Nytt parti ställer upp i valet i Emmaboda
Foto: Arkiv.

Nu står det klart att ett nytt parti startats i Emmaboda. Partiet har fått namnet Bästa alternativet och är nu registrerat vid Valmyndigheten.

Initiativtagare till partiet är Mats Bartling och företagaren Thomas Herbertsson som tidigare sagt att han kommer att ge sig in i kommunpolitiken. Till 24Emmaboda säger Thomas Herbertsson att partiet kommer att gå ut med mer information senare i veckan.

– Det stämmer att partiet startats och vi kommer att ge mer information senare i veckan, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook

Körde på rådjur utan att anmäla.

Axel Brantemo

Kl.17:48, 19 mars, 2018

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Det var nu i helgen som en polispatrull från lokalpolisområde Nybro fick åka ut på en viltolycka där ett rådjur blivit påkört.

–  I de flesta fall gör man som förare det man är skyldig, det vill säga polisanmäler händelsen, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Men så var inte fallet vid den här händelsen. Föraren gav sig enligt polisen inte till känna.

– Rådjuret fick lida med tre avkörda ben innan patrull, lång tid efter händelsen, kunde göra slut på lidandet, skriver polisen.

I inlägget påminner polisen om de skyldigheter en förare har vid en viltolycka. Nämligen att rapportera in olyckan till polis och att märka ut olycksplatsen.

– Att inte anmäla är straffbart och kan ge böter, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir vädret i veckan

Våren ser ut att dröja lite till.

Axel Brantemo

Kl.16:00, 19 mars, 2018

PROGNOS: Så blir vädret i veckan
Foto: Pixabay

Efter en solig men kylig helg i Emmaboda är det nu dags för måndag och en ny vecka igen.

Ska man tro SMHI:s prognos bjuder veckan på plusgrader varje dag, samtidigt som det fortsatt kommer att vara ordentligt kallt på nätterna. På onsdagen väntas till exempel hela -13 grader. Den som längtar efter vår får alltså vänta lite till.

LÄS MER: Beskedet: Så länge dröjer det innan vårvärmen slår till

Enligt prognosen blir det som soligast nu under måndagen, men solchanser finns även på tisdag, torsdag och söndag.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-03-19-kl-09-05-27

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng