Dzenan Vrana: ”Ett väntat beslut”

Förlorade upphandlingen om bowlinghallen.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.19:54, 11 januari, 2018

Dzenan Vrana: ”Ett väntat beslut”
Foto: Axel Brantemo

Det var i måndags som det stod klart att det blir Nöjeshuset AB som kommer att ta över bowlinghallen och restaurangverksamheten i Nöjesindustrin. Frågan om upphandling av verksamheten har diskuterats länge och i december 2016 tog teknik- och fritidsnämnden beslut om att en ny upphandling skulle ske.

– För oss tog det slut redan då i november 2016. Vi blev uppsagda från ett gällande kontrakt och har fortfarande inte fått svar på frågan varför. Kommunen sa att de var nöjda med vår verksamhet och oss. Vi väntade oss eventuellt en möjlig förändring i avtalet, vilket är normalt. Men så blev inte fallet, det blev tack och adjö direkt, säger Dzenan Vrana som drivit restaurangen i huset i 12 år nu i januari och bowlingen i 6 år.

Enligt honom var Emmaboda kommuns beslut att nu ge upphandlingen till Nöjeshuset AB väntat.

– Det var ett väntat beslut och det är skönt att det äntligen är officiellt. Jag skulle vilja likna det här med en uppgjord fotbollsmatch men som ändå var tvungen att spelas. Nu med facit i hand så vet alla vem som skickade in ett medborgarförslag till kommunen och vem som sedan var drivande i frågan i media och vilka politiska vänner som kämpade hårt om att få igenom förslaget, säger Dzenan Vrana.

Samtidigt vill han passa på och gratulera den nya arrendatorn.

– Jag vill gratulera Thomas, Evelina och Nöjeshuset och verkligen önska dem lyckat till. Jag hoppas att kommunen har gjort ett bra val framförallt för kommunens invånare. Lyckas man hålla en bra standard och en jämn kvalitet på det man gör så är det självklart att det är en fördel med en helhet. Men någonstans känns det tyvärr som att det blev så här för att Emmaboda kommun ville få tyst på de som skrek högst, säger Dzenan Vrana och fortsätter:

– När vi skrev på avtalet 2012 så var det de dåvarande ägarna till Nöjeshuset som vände upp och ned på allt för att just vi fick avtalet. Sedan tog Thomas Herbertsson över för två år sedan och det blev för mycket för politikerna och kommunen, säger han.

I en tidigare intervju berättade kommunens tekniska chef Sven Odlingson att valet tillslut stod mellan Dzenan Vranas Nöjes- och catering restaurangen och Nöjeshuset AB och att kommunen såg de båda aktörerna som likvärdiga.

– Med all respekt för Nöjeshuset, deras kompetens och framfart har jag svårt att se hur vi skulle vara likvärdiga i det här ärendet. Jag har varit krögare sedan 2003 och har drivit en bowlinghall i sex års tid nu. Det var trots allt det man sökte en hyresgäst till. Vår kunskap och erfarenhet inom området vägde ingenting. Sammanfattningsvis var det enklare att köra över oss, trots att man vet att det inte är korrekt, än att känna flåset i nacken i flera år till. De vet att vi inte kommer vara lika jobbiga efteråt, säger Dzenan Vrana.

Han vill även passa på att tacka alla som besökt verksamheten under åren som han drivit det, bowlingklubben alla företag och samarbetspartners och inte minst kommunen som de haft ett nära samarbete med.

– Vi har haft fantastiska, nöjda och återkommande gäster under de här åren. Vi är otroligt stolta över att ha byggt upp den här verksamheten och våra år som företagare i kommunen, trots de få som motarbetade oss. Jag vill även tacka min personal och min familj för deras otroliga stöd genom åren. Vi ser det här som har hänt som en lärorik livserfarenhet. Jag hoppas att även kommunen ser det så och att de inser att de inte agerat på ett schysst sätt mot oss. Men vi kommer att avsluta vår tid här på ett snyggt sätt, säger Dzenan Vrana.

Dzenan Vrana väntar nu på ersättning från kommunen.

– Eftersom kommunens uppsägning är gjort på felaktig grund väntar jag nu på ersättning från kommunen. Att kommunen angett som skäl för uppsägning att konkurrensutsätta upplåtelsen av lokalen genom ny upphandling är inte ett sakligt skäl för uppsägning enligt lagstiftningen. Kommunen har i november erkänt sitt misstag och att de nu är skadeståndsskyldiga efter den uppsägningen, men man har valt att se det som ett separat ärende. Hade vårt bolag fått vara kvar så hade man sluppit betala ut ersättning, men nu när vi får flytta blir de ersättningsskyldiga. Min förhoppning är att vi snart är överens och att vi alla kan blicka framåt, säger han.

– Den 30 juni 2018 tänker vi kliva av med huvudet högt och lämna över en fungerande och välskött verksamhet. Återigen önskar vi Nöjeshuset AB och Emmaboda kommun lycka till och hoppas på att det blir ett lyft för huset, invånarna och kommunen, avslutar Dzenan Vrana.

 

FaktaTurerna kring avtalet.

 • I april 2016 lämnades ett medborgarförslag av Jonas Blomqvist in till kommunen som föreslog en ny upphandling av verksamheten.

 • Sommaren 2016 kritiseras avtalet medialt av bland annat Thomas Herbertsson på grund av hyressättningen.

 • November 2016 tas beslutet av politikerna om att säga upp Bowling och Nöje i Emmaboda ABs avtal.

 • December 2016 blir Bowling och Nöje i Emmaboda AB uppsagda.

 • I januari 2017 förlängs avtalet med ett år, eftersom att kommunen sagt upp verksamheten för sent.

 • I mars 2017 tas ett nytt beslut från politiskt håll om att säga upp verksamheten.

 • Juli 2017 tar Bowling och Nöje i Emmaboda emot en ny uppsägning för avflyttning.

 • I september 2017 meddelar kommunen att verksamheten är ute till anbud via sin hemsida.

 • November 2017 erkänner kommunen enligt Dzenan Vrana att kommunen är ersättningsskyldig.

 • I januari 2018 beslutade kommunen att Nöjeshuset AB vunnit upphandlingen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Hon gav bort bilen – vann en ny

Se när Broakullabon tar emot vinsten från Postkodlotteriet.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.20:02, 22 januari, 2018

Under måndagen besökte Postkodlotteriet Broakulla. Den största vinsten tilldelades Sören Holmberg i Grimmagärde på 1,2 miljoner. Men efter att ha överraskat honom drog Magdalena Graaf och tv-teamet vidare. En sprillans ny Volvo skulle dessutom utdelas till en granne– och den lyckliga vinnaren blev Anneli Sculac i Mjödahult, Broakulla.

– Det känns jättebra och roligt. Jag blev verkligen överraskad, säger hon.

LÄS MER: TV: Miljonregn över Broakulla när lotteriet kom på besök

Vad ska du göra för pengarna?
– Jag vet inte riktigt än men det blir nog en resa. Vi hade redan en planerad till Kroatien, säger Anneli Sculac.

Till prisutdelaren Magdalena Graaf berättade Anneli Sculac att hon nyligen gett bort sin bil till sin son för att han lättare skulle kunna ta sig till jobbet. Därför kom bilvinsten som en extra välkommen överraskning.

Inslaget kommer att sändas i tv-programmet Postkodmiljonären på fredag 26 januari.

Anneli Sculac

Foto: Faton Pasho.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Miljonregn över Broakulla när lotteriet kom på besök

Se när Postkodlotteriet överraskade den lyckliga vinnaren.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.16:30, 22 januari, 2018

Under måndagen kom postkodlotteriets tv-team med vinstutdelaren Magdalena Graaf i spetsen till Broakulla.

Sören Holmberg i Grimmagärde, Broakulla hade vunnit storpriset. Han hade ingen aning om vad som var på gång och blev överraskad när Magdalena Graaf dök upp med tre guldkuvert.

Foto: Faton Pasho

Foto: Faton Pasho

Sammanlagt vann Sören Holmberg 1,2 miljoner kronor.

–Det känns bra. Det här var helt oväntat. Jag har inte haft tur i lotterier tidigare, men det känns bättre att slå till rejält en gång, säger en lycklig Sören Holmberg till 24Emmaboda.

Har du någon aning om vad du ska göra för pengarna?
Jag ska använda det till att snygga till på gården. Jag har redan gjort en hel del själv, men nu kan jag anlita någon också. Det känns jättebra, säger Sören Holmberg.

Det vinnande postnumret var 361 93 och sammanlagt får 44 vinnare dela på 3 700 000 kronor och dessutom delades under dagen en helt ny bil ut.

Inslaget från Broakulla kommer att sändas i Postkodmiljonären på fredag den 26 januari.

Sören Holmberg

Foto: Faton Pasho

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VARNING: Kraftig ökning av könssjukdomen

"Det är den största ökningen på ett år hittills", skriver Folkhälsomyndigheten.

Mia Martelleur

Kl.15:06, 22 januari, 2018

VARNING: Kraftig ökning av könssjukdomen
Montage: Pixabay / Wikimedia commons

Under 2017 ökade antalet rapporterade fall av gonorré kraftigt i Sverige, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna är preliminära, men i fjol ska 2 550 fall av sjukdomen ha rapporterats. Under 2016 var motsvarande siffra 1 778 fall, vilket är en ökning med 44 procent.

”Det är den största ökningen på ett år hittills”, skriver Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: WHO varnar: Vanlig könssjukdom svårare att behandla

Enligt myndigheten är ökningen densamma i flera länder i västra Europa samt i USA. I Sverige är ökningen störst i Stockholms län, men ökningar har skett över hela Sverige förutom några få undantag.

På nationell nivå ligger ökningen på 25 fall per 100 000 invånare.

– Känsligare diagnostik kan vara en del av förklaringen till ökningen, och att fler provtas sedan urintest med kombinerad analys för klamydia och gonorré började användas för några år sedan, men det är sannolikt inte hela förklaringen, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ökningen är störst bland män som har sex med män, där ökningen är på 59 procent sedan 2016. Men könssjukdomen ökar också betydligt bland heterosexuellt smittade män och kvinnor. Bland män som har sex med kvinnor ligger ökningen på 30 procent. Och bland kvinnor som har sex med män ligger ökningen på 43 procent.

Myndigheten ser även en ökning på 45 procent bland antal fall som anmäls som symptomfria bärare. De betonar vikten i att de som bär på gonorré hittas och får behandling. Det skriver även att för att kunna utesluta att man har sjukdomen bör inte bara ett urinprov tas, utan även svalg och ändtarm bör provtas.

– Det är viktigt att alla som jobbar med frågor om hälsa och sexualitet uppmärksammar behovet av att förebygga och testa för gonorré. Då ökar förutsättningarna för en god sexuell och reproduktiv hälsa på lika villkor i alla grupper i befolkningen, säger Kristina Ingemarsdotter Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

FaktaGonorré

 • Gonorré är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Infektionen behandlas med antibiotika.

 • Kondom skyddar mot smitta vid samlag, men gonorré kan även överföras via exempelvis fingrarna.

 • Att vara symtomfri bärare är vanligare vid positivt prov från ändtarm, svalg och livmoderhals än från urin eller urinrör.

 • De självtester för gonorré som finns att köpa på nätet eller på apoteket är bara gjorda för provtagning på urin eller som vaginalprov.


KÄLLA: Folkhälsomyndigheten 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så mycket tjänar de lokala bostadstopparna

En tredjedel av de kommunala bostadsbolagens toppar tjänar över en miljon om året. Och lönerna fortsätter att växa.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:21, 22 januari, 2018

LISTA: Så mycket tjänar de lokala bostadstopparna
Per Stephani, vd för Kalmarhem. Foto: Riksbanken/Arkiv

Medellönen för de svenska kommunala bostadsbolagens vd:ar är 79 400 kronor i månaden, enligt en sammanställning som Hem och hyra har gjort.

En av tre svenska bolagstoppar har en årslön på över en miljon kronor.

Medellönen för vd:arna ökar även i snabbare takt än medellönen för övriga kommunanställda.

Enligt tidningens årliga kartläggning tjänar topparna 17 000 kronor mer i månaden idag än för sex år sedan. Kommunanställda tjänar idag 4 600 kronor mer än för sex år sedan.

Så mycket tjänar de fem högst avlönade bolagstopparna i landet:

Stångstaden (Linköping), Fredrik Törnqvist, 157 000 kr/mån

Svenska bostäder, Pelle Björklund, 145 500

Örebrobostäder, Ulf Rohlén, 135 500

Familjebostäder, Anette Sand, 132 000

MKB (Malmö), Terje Johansson, 130 500.

Så mycket tjänar bolagstopparna i Kalmar län i månaden:

Västerviks bostads AB, Sven-Åke Lindberg, 93 800 kr/mån

Byggebo, Oskarshamn, Benoni Ingelsjö, 88 000

Nybro bostads AB, Sulev Pull, 80 500

Kalmarhem, Per Stephani, 78 000

Vimarhem, Vimmerby, Jan Erixon, 76 000

Mörbylånga bostads AB, Jonas Everbrand, 74 510

Hultsfreds bostäder, Nils-Olof Wainebro, 69 350

Torsås bostads AB, Kent Frost, 66 000

Mönsterås bostäder, Armin Avdic, 65 830

EBA, Emmaboda, Ivan Lindmark, 63 036

Högsby bostads AB, Richard Gustafsson, 24 000.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vapenamnesti i länet

Här kan du lämna in vapen.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.11:58, 22 januari, 2018

Vapenamnesti i länet
Foto: Genrebild/Flickr.

Det är mellan den 1 februari och den 30 april som en tillfällig vapenamnesti gäller i Sverige. I Kalmar län kan vapen och ammunition lämnas in på sammanlagt sex orter.

Under amnestin kan personer som har skjutvapen och ammunition utan tillstånd lämna in det till polisen utan att straffas för innehavet. Vid inlämnandet har man rätt att vara anonym. Vapenamnestin gäller efter ett beslut från riksdagen.

Amnestin omfattar enligt polisen inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen och polisen tar inte emot det av säkerhetsskäl. Närmsta plats för Emmabodabor som vill lämna in vapen är polisstationen i Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng