Babyboom i länet – så många föddes

Många nyfödda under fjolåret.

Axel Brantemo

Kl.07:05, 10 januari, 2018

Babyboom i länet – så många föddes
Foto: Pixabay

Under 2017 var det en riktig babyboom i Kalmar län. Sammanlagt föddes under förra året 2624 barn i länet, vilket är marginellt färre än 2016 då 2679 barn föddes.

Av de 2624 barn som föddes i Kalmar län under fjolåret så föddes 1731 på Länssjukhuset i Kalmar och 893 på Västerviks sjukhus, rapporterar SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar

Så bör man agera för att förhindra fler stölder.

Magnus Jansson

Kl.17:14, 24 mars, 2018

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar
Foto: Arkiv

Polisen CIRCA-grupp, som arbetar nationellt mot åldringsbrott, har gått ut med en varning för en misstänkt liga. Sedan i tisdags har ett tiotal åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker därför att det är samma personer som begått brotten.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, i pressmeddelandet.

Polisen listar en rad olika punkter för att förebygga fler stölder.

* Släpp inte in okända personer i bostaden.

* Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.

* Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.

* Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan. I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Allmänheten ombeds att lämna eventuella uppgifter till polisen på telefon 114 14. Vid pågående brott ska man alltid ringa 112.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyckad vårmarknad i Åfors

Flera letade sig till Folkets hus under lördagen.

Axel Brantemo

Kl.16:05, 24 mars, 2018

Lyckad vårmarknad i Åfors
Foto: Axel Brantemo.

Under lördagen var det dags vårmarknad i Åfors folkets hus. Och det var många som letade sig dit.

– Det var många här under morgonen, sedan var det flera som drog sig vidare in till centrala Emmaboda för andra aktiviteter. Men det har varit en lyckad dag så här långt, säger Carla Magnusson.

img_0511

På plats såldes bland annat olika hantverk, chilisås, honung och Fairtrade fanns på plats.

– Emmaboda är ett fairtrade city. Det är ganska få ställen i Sverige som är det och därför är det viktigt att vi håller det vid liv. Just nu behöver vi en ny ordförande, säger Helen Hellgren.

img_0506

Under dagen fanns även ett bord på plats där Åforsborna kunde beklaga sorgen och hedra nyligen bortgångna Ulrica Hydman Vallien.

– Hon skulle ha fyllt 80 år idag och hon brukade alltid ha ett bord på marknaden, säger Carla Magnusson.

img_0517

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I kväll släcks ljuset för klimatet

Flera miljontals människor deltar i världens största miljömanifestation.

Josefine Göransson

Kl.14:04, 24 mars, 2018

I kväll släcks ljuset för klimatet
Foto: Pixabay

I kväll, den 24 mars, släcks lampor runt om i världen med anledning av Earth Hour. Kampanjen arrangeras av Världsnaturfonden, WWF, och varje år deltar miljontals människor för att visa sitt stöd för klimatet och vår planet.

Årets tema är ”One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet”. Tanken bakom årets tema är att få människor att börja fundera på hur ens livsstil lämnar avtryck på planeten. Om alla människor levde som vi gör i Sverige skulle det krävas 4,2 planeter, skriver WWF på sin hemsida.

– Vi har alla möjligheter att drastiskt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Och det bästa är att det många gånger är lätt och roligt att göra en god gärning i vardagen. Bara maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk. Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Earth Hour infaller mellan klockan 20.30 och 21.30 lokal tid över hela världen. Vill du själv delta så är det enkelt – allt som behövs är att släcka lamporna och stänga av all elektronik i hemmet.

Många kommuner och företag runt om i landet väljer att delta i Earth Hour. På WWF:s hemsida kan du söka och se vad som händer i närheten av där du befinner dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många unga är arbetslösa länge i Emmaboda

”Ger långsiktiga negativa effekter”. 

Axel Brantemo

Kl.11:53, 24 mars, 2018

Så många unga är arbetslösa länge i Emmaboda
Foto: Pixabay

I februari i år hade omkring 5000 ungdomar runtom i landet varit arbetslösa i minst fyramånader i sträck. Det visar nya kommunsiffror från Arbetsförmedlingen.

– Många av de ungdomar som fastnar i arbetslöshet har inte gått klart gymnasiet eller har en funktionsnedsättning. För ungdomar är det särskilt bekymmersamt att inleda sin arbetsmarknadskarriär med längre perioder av arbetslöshet, eftersom det har visat sig ge långsiktiga negativa effekter, säger Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Emmaboda hade under tidsperioden 13 unga varit utan jobb i minst fyra månader. 7 av dem ingick i etablering. Statistiken visar antalet ungdomar i åldern 16-24 år som varit öppet arbetslösa i minst 120 sammanhängande dagar. 90-dagarsgarantin innebär att unga personer inte ska vara arbetslösa längre än 90 dagar innan de erbjuds jobb, utbildning eller en insats som leder till jobb. Andreas Mångs påpekar att det kan finnas många som har en aktivitet som inte syns i statistiken.

– En stor del, 3.000 personer, är nyanlända inom etableringen som kanske läser svenska eller samhällsorientering, säger han.

Generellt ligger ungdomsarbetslösheten på en låg nivå.

– Den har gått stadigt neråt och i februari var det totalt 51.000 ungdomar inskrivna, vilket är den lägsta nivån på tio år, säger Andreas Mångs.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Så blir nya regions-loggan

Presenterades i veckan.

Axel Brantemo

Kl.08:40, 24 mars, 2018

KLART: Så blir nya regions-loggan
Foto: Arkiv.

Det är den första januari 2019 som Region Kalmar län bildas när landstinget och regionförbundet går samman till en organisation. Förändringen görs för att stärka länet och skapa ännu bättre förutsättningar för utveckling.

I veckan presenterade Anna Strömblad kommunikationsdirektör det pågående arbetet med den nya regionens varumärke, samt den symbol som kommer att samla regionens alla verksamheter.

– För att utveckla länet krävs gemensamt engagemang och att vi ser att förändring är något vi skapar tillsammans. Samarbete är det som kan föra länet framåt. Två till synes olika delar kan skapa något helt nytt och tillsammans få saker att hända. Det är vad vi vill visa med regionens nya symbol, säger Anna Strömblad i ett pressmeddelande.

Symbolen och varumärket har tagits fram internt och bygger på visionen ”Tillsammans för ett friskare, tryggare oh rikare liv.

symbol_region_kalmar_lan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng