Dofterna som gör dig till en sämre bilförare | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dofterna som gör dig till en sämre bilförare

Det finns flera dofter som gör oss mindre lugna bakom ratten, menar Assistansbolaget, som nu har tagit fram en "trafiksäker" doft.

Matilda Larsson

Kl.15:23, 27 december, 2017

Dofterna som gör dig till en sämre bilförare
Foto: Wikimedia Commons.

Vi har alla känt doften av mat, nybakat bröd, nyklippt gräs eller blommor när vi varit ute och kört bil.

Trots att många tycker att det luktar gott, är det här exempel på dofter som gör oss till sämre bilförare, enligt Assistansbolaget. Bland annat genom att risken för raseriutbrott ökar.

– Det finns flera dofter som gör oss till sämre bilförare. Bland de finns snabbmat och nybakat bröd, som ökar risken för raseriutbrott. Men också lavendel, som för övrigt är en väldigt vanlig doft i doftgranar, som gör bilförare för avslappnade. Även doft av skog är ett problem, då det kan bidra till att vi kör fortare än hastighetsbegränsningen tillåter, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

Forskningen visar också att det finns dofter som gör oss till bättre bilförare. Därför har Assistansbolaget nu tagit fram en trafiksäker doft.

Den trafiksäkra doften innehåller pepparmynta och kanel, som enligt Assistansbolaget får förare att koncentrera sig på vägen och behålla lugnet.

– När det är mycket trafik på vägarna vill vi mena att fler förare blir irriterade. Det kan handla om småsaker som köbildning eller att någon gör en omkörning man själv inte tycker var trafiksäker. Men under julen kör vi också långa sträckor, vilket gör det svårt att hålla koncentrationsförmågan på topp. Enligt forskningen är det just sådana saker vår trafiksäkra doft förbättrar, säger Lukas Fryklund.

FaktaTrafikfarliga dofter:
Snabbmat, nybakat bröd och bakverk gör förare hungriga, vilket leder till att de brådskar till närmaste matställe. Resultatet är irritabilitet och ökad risk för raseriutbrott och fortkörning.
Kamomill, jasmin och lavendel gör förare för avslappnade.
Nyklippt gräs, tallskog och vägkantsblommor kan få bilförare att bli nostalgiska, i sådan utsträckning att deras dagdrömmeri tar fokus från vägen och hur snabbt man kör.
Skinnsäte och olja kan få äldre förare kan bli nostalgiska och tänka tillbaka till spänningen med den första bilen och göra mer riskfyllda körmoment.
Vissa parfymer och aftershaves kan antända sexuella tankar hos både manliga och kvinnliga förare, vilket gör dem mer fokuserade på det än på vägen.

Trafiksäkra dofter:
Pepparmynta och kanel förbättrar koncentrationsnivåerna och gör förare mindre irriterade.
Citron och kaffe hjälper förare att uppnå högre koncentrationsnivåer och tänka klart.
Nybilsdoft tenderar att göra förare mer försiktiga med under sin körning och förbättrar koncentrationen.
Havsbris en bris från havet kan bidra till att förare tar ett djupt andetag, vilket kan lindra stress, slappna av musklerna och lugna sinnet.

Källa: Assistansbolaget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener

Enligt företaget beror felet på den mänskliga faktorn.

Michaela Ekström

Kl.07:44, 25 april, 2018

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener
Foto: Hsing Wei/Flickr

Scan återkallar ett parti grillbacon sweet chili och ingefära med tillverkningsdatum 11 april 2018 och bäst-före-datum 26 maj 2018.

Anledningen till återkallelsen är att det vid en kontroll av produkten upptäcktes den kan innehålla spår av senap och laktos. Enligt ett pressmeddelande från Scan beror detta på ett mänskligt misstag, då det vid ett enskilt tillfälle varit brister i rengöringen efter allergener.

De konsumenter som har köpt det aktuella partiet av produkten kan kontakta Scans konsumentkontakt Matforum.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef

”En drömrekrytering”.

Axel Brantemo

Kl.15:48, 24 april, 2018

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef
Foto: Lennart Andersson.

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att Sven Odlingson lämnar sin tjänst som teknisk chef vid Emmaboda kommun. Istället kommer han att tillträda en helt ny tjänst som vice vd på Hansa Bygg i Kalmar.

– För oss är Sven Odlingson en drömrekrytering. Han är en erkänt duktig projektledare med gediget kunnande, känsla för struktur och omsorg om både helhet och detaljer, säger Mikael Åhlund, vd på Hansa Bygg i ett pressmeddelande.

Sven Odlingson tillträdde tjänsten som Teknisk chef i Emmaboda under hösten 2016 och innan dess var han projektchef på Skanska i Kalmar.

– Under mina drygt ett och ett halvt år som förvaltningschef i min hemkommun Emmaboda, har jag lärt mej mycket som jag tar med mej in i framtiden. Mitt hjärta finns i byggbranschen och jag ser nu fram emot att tillsammans med Mikael och all övrig personal på Hansa Bygg, utveckla företaget mot målet att bli branschens bästa företag i regionen, säger Sven Odlingson i pressmeddelandet.

Som vice vd kommer han att ta ansvar för den dagliga operativa verksamheten. Han tillträder tjänsten i september senare i år.

– En anledning till att vi tar det här steget är att jag har blivit alldeles för splittrad av att kasta mig mellan det övergripande och den dagliga verksamheten med alla sina detaljfrågor. Men minst lika viktigt är att vi kände behovet av att växla upp. Vi är ju ett företag men stora ambitioner. Vi vill vara branschens bästa företag i regionen, vi vill vara med och bygga ett bättre samhälle och vara det självklara valet att anlita, samarbeta med och jobba på. Ett företag det känns bra att förknippas med, säger Mikael Åhlund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Landstingets granskning visar att över tolv miljoner kronor ska betalas tillbaka.

Andreas Norinder

Kl.12:18, 24 april, 2018

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp
Foto: Genre/Pixabay

I november förra året anmälde landstinget i Kalmar län fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken var allvarliga brister i journalföringen.

Detta upptäcktes vid en genomgång av samtliga 25 privata fysioterapeuter som har avtal med landstinget enligt nationell taxa.

LÄS MER: Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

En extern granskning visade att en stor mängd rapporterade besök, som fysioterapeuterna begärt ersättning för, inte fanns med i patienternas journaler.

Genomgången ledde till att ytterligare en fysioterapeut anmäldes. Landstinget kommer nu att kräva tillbaka drygt 12,6 miljoner kronor från de fem fysioterapeuterna.

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i ett pressmeddelande.

Journalbristerna anses vara väldigt omfattande. I det mest extrema fallet var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen.

I de övriga fallen ligger andelen journalförda besök på mellan 16 till 60 procent.

Landstinget bedömer att nio av 25 fysioterapeuter är godkända efter granskningen. Förutom de fem som anses ha allvarliga brister anses de övriga elva ha ”påvisat brister”.

Förutom de 12,6 miljonerna kommer landstinget ha begära mindre återkrav från ytterligare fem fysioterapeuter. Resterande sex som uppvisat brister har nu en viss tid på sig att korrigera bristerna.

–  Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Medarbetare samlade in pengar för god sak

Pengarna går oavkortat till välgörenhet.

Axel Brantemo

Kl.18:59, 23 april, 2018

Medarbetare samlade in pengar för god sak
Foto: Arkiv.

Medarbetare på Xylem Water Solutions Emmaboda har tillsammans samlat in pengar till projekt Xylem Watermark. Det genom att köpa kasserade pallkragar och ramar.

Sammanlagt inbringade medarbetarna på företagets anläggning i Emmaboda 15 000 kronor. Pengar som nu oavkortat går till projektet.

Projektet Xylem Watermark går ut på att hjälpa behövande människor runt om i världen som inte har tillgång till rent vatten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng