Familjen samlar in mot barnsexhandel | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Familjen samlar in mot barnsexhandel

Emmabodabördiga Ann-Sofie Andersson och familjen startar insamlingsbössa när musikhjälpen drar igång: "Inget mål – bara vi samlar in pengar till ändamålet".

Faton Pasho

Kl.11:55, 7 december, 2017

Familjen samlar in mot barnsexhandel
Foto: Privat

Den 11 till 17 december drar den populära insamlingsveckan Musikhjälpen igång. Varje år under december månad brukar Sveriges Radio och Radiohjälpen i samarbete med SVT uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio under en veckas tid, på ett torg i en svensk stad. I år har turen kommit till Umeå – där årets tema är ”Barn är inte till salu”. Det har fått Nybrofamiljen att agera.

Familjen Wallenius/Andersson med Ann-Sofie i spetsen har startat en egen insamlingsbössa, där de hoppas kunna bidra med så mycket pengar det bara går.

– Jag hade hört talas om musikhjälpen innan men visste inte vad det var förrän förra året. I år kände vi att det var ett viktigt och bra initiativ och beslutade oss för att starta en insamlingsbössa, säger hon och fortsätter.

– Jag tycker att många människor borde få den här informationen. Barnsexhandel borde inte ens existera i den här världen tycker man.

”Varje minut säljs fyra barn i sexhandel världen över. Mörkertalen är enorma eftersom det ofta sker i det dolda på internet där få av brotten upptäcks” skriver Musikhjälpen på sin hemsida.

Hur mycket hoppas ni kunna samla in till den 17 december?– Vi har inte satt något mål, bara pengar kommer in till någon bössa så blir vi glada, säger Ann-Sofie Andersson.

Familjen har under de senaste dagarna delat bössan flitigt på sociala medier – något som man hoppas når ut till så många som möjligt.

– Vi har försökt att nå ut till så många som möjligt via Facebook. Jag hoppas folk sluter upp och skänker en liten slant till det här, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Få trycksår på länets sjukhus: ”Bästa resultatet någonsin”

Kalmar län ligger långt under rikssnittet. "Mycket glädjande", säger hälsodirektören Johan Rosenqvist.

Andreas Norinder

Kl.13:49, 19 april, 2018

Få trycksår på länets sjukhus: ”Bästa resultatet någonsin”
Foto: Genre/Bildbyrån

I fjolårets mätning över trycksår på länets sjukhus hade Kalmar län fler skador än vad de brukar ha. När resultaten från årets mätning sammanställts var resultaten betydligt bättre.

Endast 5,6 procent av de inneliggande patienterna hade tryckskador– eller sår. Om man mäter hur många av patienterna vars skada eller sår uppkommit på sjukhusen var resultatet 1,6 procent. Motsvarande siffror för riket var 14,1 samt 10,8 procent.

–  Det är det lägsta resultatet sedan vi började mäta och mycket glädjande. Samtidigt kan vi inte vara nöjda förrän den dag inga patienter drabbas av tryckskador eller trycksår när de ligger inlagda på sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Sjukvården ska fortsätta med det förebyggande arbetet som bland annat innefattar hud- och riskbedömning när patienterna läggs in på sjukhuset, anpassade madrasser och regelbundna scheman för när patienten vänds.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elever deltar i simtävling

Bästa 4:an och 3:an ska koras.

Axel Brantemo

Kl.07:12, 18 april, 2018

Elever deltar i simtävling
Foto: Arkiv.

Det är den 19 april som Emmaboda Simsällskap, ESS, arrangerar simtävlingen ”Bästa 4:an och Bästa 3:an. Tävligen riktar sig till skolklasser i årskurs 4 och 3. För att alla skolor i kommunen ska kunna delta bjuder ESS på bussresan för skolorna i kommunens ytterområde.

Tävligen har arrangerats sedan 2012 och går på skoltid. Hittills har lag från Emmaboda, Johansfors och Långasjö anmält sig till tävlingen där varje lag består av 4 elever där det minst måste vara en kille eller tjej per lag. Alla i laget ska dessutom komma från samma klass. Varje deltagare simmar 25 meter valfritt simsätt.

Tävlingen avslutas sedan med ett gemensamt ”vattenplask” där alla elever och lärare får bada fritt i simhallen. Tävlingen arrangeras i ett samarbete mellan Emmaboda SS och Svenska Simförbundet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort behov av utbildad personal på fritids

Men många har behörighet i Emmaboda.

Axel Brantemo

Kl.12:08, 17 april, 2018

Stort behov av utbildad personal på fritids
Foto: Emma Uddesson.

Endast fyra av tio av personalen i fritidshem har pedagogisk högskoleexamen. Det visar Skolverkets statistik för läsåret 2017/18. Men samtidigt är skillnaderna mellan kommunerna stora.

– Vi är djupt oroade över utvecklingen som bidrar till minskad likvärdighet. Om en stor andel av personalen saknar rätt behörighet att ansvara för undervisningen så blir det svårt att tillgodose att eleverna får den utbildning de har laglig rätt till på fritidshemmet, säger Ingela Aksell, undervisningsråd på Skolverket.

I Emmaboda kommun hade 62 procent av av den anställda en pedagogisk högskoleexamen. Det är en hög siffra jämfört med många andra jämnstora kommuner i länet. I Högsby har 23 procent av de anställda en pedagogisk högskoleexamen, i Hultsfred 36 procent och i Vimmerby 21 procent.

Under hösten 2017 hade 39 procent av personalen på fritidshem en pedagogisk högskoleexamen i riket. Det är den lägsta andelen som uppmäts sedan 1995.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Stora besparingar inom skolan i kommunen

Kan bli personalneddragningar – Bildningschefen: ”Kan inte göra av med mer pengar än vi har”.

Axel Brantemo

Kl.19:57, 16 april, 2018

EXTRA: Stora besparingar inom skolan i kommunen
Foto: Arkiv.

Bildningsnämnden är en av de nämnder i Emmaboda kommun som är hårdast ansatt och tillsammans med socialnämnden och bygg- och miljönämnden i kommunen visade siffrorna på en avvikelse på -17,7 miljoner kronor i budgeten för 2017.

Nu ska bildningsnämnden komma tillrätta med ekonomin genom besparingar, det beslutades vid nämndens senaste möte i mars. Ett beslut som gjort föräldrar som 24Emmaboda varit i kontakt med oroade.

– Det framgår av den budget som nämnden beslutade om i mars. För att anpassa budgeten har vi lagt ut en neddragning på tre procent på i stort sett alla verksamheter i bildningsförvaltningen, säger Lennart O Werner, bildningschef vid Emmaboda kommun.

Det är två verksamheter som klarar sig från besparingarna. Det handlar om högstadiet och förskolorna i kommunen.

Vad innebär det här för verksamheterna?
– Det innebär att man måste se över och organisera verksamheten så att man klarar sin budget. Huvuddelen av våra kostnader består av personalkostnader så det kan röra sig om något lägre bemanning. Rektorerna jobbar just nu att få ihop en bemanning som fungerar, säger Lennart O Werner.

Enligt bildningschefen kommer det ta tid innan budgeten är i balans.
– Vi har ett fortsatt underskott för 2017 och det är det som vi jobbar med att få ned och se till att komma i balans. Men det är en viss omställningstid innan vi har en nivå så vi är i balans budgetmässigt, säger han.

Vad beror det här underskottet på?
– Vi har fler barn och elever i våra verksamheter, men vi har inte fått mer resurser. Så vi har fler uppdrag i våra verksamheter som vi måste fördela på annorlunda sätt. Sedan har statsbidragen som vi tidigare fått minskat i omfattning. Allt detta gör att vi måste anpassa vår kostym, säger Lennart O Werner.

Att komma tillrätta med ekonomin är enligt honom det viktigaste för bildningsförvaltingen just nu.

– Vi jobbar med budget och ekonomi. Det är en av de viktigaste punkterna och uppdragen vi har. Vi kan inte göra av med mer pengar än vi har, säger han.

Men i nämndprotokollet står det att det inte är osannolikt att även budgeten för 2018 överskrids. Samtidigt tillförs dessutom 1,3 miljoner kronor till kommunens förskoleverksamhet och 3 miljoner kronor till Bjurbäcksskolan 7-9.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nationell trafikinsatsvecka fokuserar på hastighet

Polisen: ”Försöker tillgodose önskemål om kontroller”.

Axel Brantemo

Kl.09:53, 16 april, 2018

Nationell trafikinsatsvecka fokuserar på hastighet
Foto: Bildbyrån.

Det är nu under vecka 16 som det är nationell trafikinsats vecka. Fokuset för veckan ligger på hastigheten – det meddelar lokalpolisområde Nybro i ett Facebook-inlägg.

– Sedan tidigare har vi med oss de önskemål om där höga hastigheter upplevs och i mån av tid försöker vi tillgodose dessa önskemål med kontroller, skriver polisen.

Polisen tipsar i inlägget om vad man ska tänka på när man kör bil. – Följ gällande hastighetsbestämmelser, håll avstånd och kör alltid utvilad. Vid skolor, extra påminnelse om att hålla gällande hastighet och alltid vara uppmärksam- vi ska vara rädda om våra små, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng