Många glömmer kvarskatten – tusentals får skulder

Pengarna ska vara inne hos Skatteverket på måndagen.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.14:05, 13 november, 2017

Många glömmer kvarskatten – tusentals får skulder
Foto: Arkiv.

För den som har kvarskatt är idag, måndag den 13 november, ett viktigt datum – då ska nämligen pengarna finnas in på Skatteverkets konto.

Men det är många som missar betalningen och tusentals får varje år sin kvarskatt överlämnad till Kronofogden.

– Alla har mycket att tänka på och kvarskatten är lätt att missa. Vi vill därför påminna alla skattebetalare att kolla en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden i ett pressmeddelande.

I augusi fick 1,6 miljoner svenskar besked om kvarskatt. Och senast den 13 november ska pengarna finnas på Skatteverkets konto.

Kvarskattens betalas på Skatteverkets hemsida. Om inte kvarskatten betalats i tid skickas en påminnelse ut och efter det förs skulden vidare till Kronofogden, vilket kan innebära betalningsanmärkningar i kreditupplysningsföretagens register.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday

Black Friday är här. Med den här guiden kan du reafynda som ett proffs.

Matilda Larsson

Kl.08:06, 24 november, 2017

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday
Foto: Pexels.

I dag är det Black Friday 2017 vilket innebär att många butiker och e-butiker rear ut sina varor under 24 timmar.

Readagen kan jämföras med mellandagsrean och kommer ursprungligen från USA där Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving.

LÄS MER: Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Det är de senaste åren som Black Friday har börjat ta fart i Sverige och ses numera som starten på julhandeln. Som konsument innebär det att man kan göra riktiga fynd inför jul. Därför har bland annat Aftonbladet gjort en guide för vad du ska tänka på när du fyndar under Black Friday:

1. Gör en lista. Börja med att skriva ner vad du skulle vilja köpa.

2. Kolla sedan vilken modell du vill ha och vilka butiker som säljer den.

3. Notera priset minst några dagar före Black Friday för att kunna göra en korrekt jämförelse. Jämför också med priset från utlandet men glöm inte att räkna med frakt och eventuella tullkostnader.

4. Skriv upp dig på butikernas maillistor för att få information före andra. Vissa butiker har också exklusiva reor i deras appar. Kolla vad som gäller för butiken du vill handla i.

5. Följ ditt urval av butiker i sociala medier. Där får du snabbt reda på när reavarorna drar igång.

6. Var ute i god tid när reorna börjar. Vissa sitter redo redan när reorna börjar vid midnatt. Populära produkter tenderar att ta slut snabbt.

7. Var beredd på att kunna slutföra köpet fort. Registera kundkonton i förväg i butikerna du är intresserad av. Hos vissa butiker är varan nämligen inte din förrän du har slutfört köpet vilket innebär att någon annan kan knipa den före dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyllar svensk glaslegends 100 årsdag

Utställning på gång.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.07:06, 24 november, 2017

Hyllar svensk glaslegends 100 årsdag
Foto: The Glass Factory.

Det är i samband med att konstnären och formgivaren Paul Kedelv skulle ha fyllt 100 år som The Glass Factory nu hyllar honom med en utställning.

Med start på lördag kommer museet visa en utställning med historiskt glas från Flygsfors glasbruk ur olika privatsamlingar med fokus på Paul Kedelvs Coquilleglas och bruksglas.

Kedelv började arbeta som elev i ritateljén på Orrefors glasbruk 1931 med handledare som Simon Gate och Edward Hild. 1949-1956 var Kedelv verksam vid Flygsfors glasbruk där han tillsammans med Fritz Ek utvecklade coquilleglaset.

Couquilleglaset är idag ett omtyckt samlarobjekt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Omfattande tågstopp påverkar trafiken i södra Sverige

Det råder stopp i tågtrafiken. Först på fredagseftermiddagen väntas problemet vara löst.

Mia Martelleur

Kl.07:00, 24 november, 2017

JUST NU: Omfattande tågstopp påverkar trafiken i södra Sverige
Foto: Arkiv

Trafikverket meddelar på fredagsmorgonen att det råder stopp i tågtrafiken mellan Emmaboda och Kalmar. Trafiken ska ersättas med bussar, men i begränsad omfattning.

Enligt trafikverket rör det sig om ett omfattande problem med strömförsörjningen i Emmaboda, som har pågått sedan 16.00-tiden på torsdagen.

Problemet orsakar även förseningar för Öresundstågen från Emmaboda mot Malmö, via Alvesta och Hässleholm.

Enligt nuvarande prognos beräknas tågen kunna köra som normalt först mot fredagseftermiddagen. I faktarutan nedan kan du se vilka stationer som kan påverkas av problemet.

För mer information om hur din resa påverkas hänvisas du till ditt resebolag. 

 

 

FaktaStationer där tågtrafiken kan påverkas:

Karlskrona, Bräkne-Hoby, Bromölla, Fjälkinge, Gullberna, Karlshamn, Mörrum, Nättraby, Ronneby, Sandbäck, Sölvesborg, Vekerum, Ångsågsmossen, Kristianstad, Holmsjö, Spjutsbygd, Vissefjärda, Emmaboda, Fredrikslund, Nybro, Smedby, Trekanten, Örsjö, Kalmar, Hyllie, Arlöv, Attarp, Burlöv, Dammstorp, Eslöv, Flackarp, Hjärup, Hässleholm, Höör, Karpalund, Lund, Malmö, Malmö godsbangård, Mellby, Stehag, Stångby, Sösdala, Tornhill, Triangeln, Tjörnarp, Vätteryd, Vinslöv, Åkarp, Åkarps norra, Örtofta, Önnestad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här är Emmabodas nya skivloppis

Insåg att han ägde för mycket skivor- startade loppis

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.20:03, 23 november, 2017

Genom åren har Jonas Skoglund samlat på sig en gedigen skivsamling, sammanlagt ligger ett 1000-tal skivor i backar i fastigheten på Storgatan i Emmaboda.

– Jag bodde i Malmö innan och där utvecklade jag ett ordentligt loppis-beroende, framför allt på 90-talet. Nu har jag insett att jag har alldeles för mycket skivor, säger han.

Därför bestämde han sig att starta en hobby-verksamhet: ”Storgatans skivloppis”.
– Verksamheten är väl egentligen inte officiellt igång än. Jag har fullt upp med att märka och sortera skivorna, men det är några som hört av sig och varit förbi redan, säger Jonas Skoglund.

De senaste åren har vinylen fått ett rejält uppsving och allt fler har börjat samla igen.
– All musik är så tillgänglig nu för tiden, utom kanske det mest obskyra. När allt finns tillgängligt kanske det finns ett större sug efter att få tag på det som inte finns tillgängligt. Sedan bidrar vinyl till en mer aktiv lyssning och det är roligt att rota i backar, säger Jonas Skoglund.

I skivsloppisen finns alla möjliga sorters artister och en del rariteter. Bland annat skivan DCLXVI: To Ride Shoot Straight and Speak the Truth av Entombed.

– Pressningen är A och O när det kommer till vinyl. Det är många skivor från 90-20-talet som blivit jäkligt dyra nu i original pressning, säger Johan Skoglund.

Just nu är det bara en hobbyverksamhet men om satsningen tas emot väl finns det eventuellt planer på att bredda verksamheten.

– Vi får se var det här tar vägen. Blir det bra ruljangs kanske det blir en riktig butik och jag kanske köper in fler skivor, men inga nypressningar i så fall, utan begagnat.

Skivloppisen finns på Facebook under namnen ”Storgatans Skivloppis”.

TV: Se Jonas förklara vad som är grejen med vinyl i klippet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Festivalens mystiska inlägg – hoppas på återkomst

Kan inlägget varit en hint om en återkomst?

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.17:15, 23 november, 2017

Festivalens mystiska inlägg – hoppas på återkomst
Foto: Arkiv.

I somras lämnade Emmabodafestivalens Håkan Karlsson beskedet om att årets festival skulle bli den sista.

Men sedan dess har festivalens konton i sociala medier upprepade gånger skickat flera hintar till sina följare. Flera gånger har termen ”Emmabodafestivalen 3.0” använts och under torsdagseftermiddagen kom ytterligare ett kryptiskt meddelande från Emmabodafestivalen på Facebook.

ska__rmavbild_2017-11-23_kl-_16-44-49_720

Det korta meddelandet lyder ”Är ni redo?” – och har redan fått massor med reaktioner och kommentarer från festivalbesökare som hoppas på en återkomst. Bland annat har artisten Markoolio kommenterat inlägget:

”Kräver att få öppna igen om ni kör nästa år! KRÄVER”, skriver artisten.

24Emmaboda har tidigare intervjuat Håkan Karlsson om de kryptiska meddelandena.

– Det där vet jag ingenting om. Det är inte jag som sköter det där kontot. Klart är i alla fall att det inte blir några fler festivaler med mig som ansvarig, sa Håkan Karlsson i somras till 24Emmaboda.

På mindre än en halvtimma har inlägget redan drygt 300 reaktioner och dryga hundratalet kommentarer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng