Rapport: Emmabodaborna oroliga att drabbas av inbrott | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Rapport: Emmabodaborna oroliga att drabbas av inbrott

Så stor del av befolkningen i länet känner sig otrygga.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.14:00, 10 november, 2017

Rapport: Emmabodaborna oroliga att drabbas av inbrott
Foto: Pixabay

Under torsdagen offentliggjordes rapporten ”Svenskarna och trygghet 2017” som tagits fram av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Totalt är det 4 200 svenskar runtom i hela landet som har svarat på frågor gällande trygghet i hemmet och i närområdet. Av rapporten framgår det att mer än varannan svensk inte tycker att det görs tillräckligt för att tryggheten i deras område ska upprätthållas.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det upplever var tredje svensk att de inte känner sig helt trygga i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem. Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Drygt var tredje invånare av de som deltagit i undersökningen i Kalmar län uppger att de känner sig otrygga och rädda för att drabbas av inbrott.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar. När vi utsätts för ett inbrott så övergår vårt hem från att vara en trygg miljö till en plats där det finns hot. Trots att bostaden är lika trygg nu som den var morgonen innan så känns den plötsligt farlig. Vår hjärna har lärt sig att här kan fara uppstå och försätter därför kroppen i beredskap. Vi blir vaksamma och känner oss otrygga. Över tid så lär hjärnan sig att faran inte kommer tillbaka. Det bästa du kan göra under mellantiden är att fortsätta leva ditt liv som vanligt, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket får du i fickan för din bostad i Emmaboda

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.07:03, 18 februari, 2018

Så mycket får du i fickan för din bostad i Emmaboda
Foto: Arkiv.

Genomsnittsvinsten vid bostadsförsäljning varierar stort i landet, från 73.000 kronor i Ragunda till 1,4 miljoner kronor i Danderyd. Det visar nya siffror för 2016 från Statistiska centralbyrån (SCB).

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni. Det var mest tydligt i Stockholm, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

SCB:s statistik visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. Den genomsnittliga vinsten för de personer som sålde bostad 2016 var 576.000 kronor för hela riket. I Emmaboda kommun låg genomsnittsvinsten vid bostadsförsäljning på 194.143 kronor.

– Den senaste tiden har vi sett en viss inbromsning av bostadspriserna. Samtidigt ska man komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska prillor och färg i avloppet stoppas

Informationskampanj lanseras.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.19:30, 17 februari, 2018

Nu ska prillor och färg i avloppet stoppas
Foto: Flickr.

Det är avloppsreningsverken i Nybro, Emmaboda och Torsås kommuner som har gått tillsammans för att genomföra en informationskampanj till allmänheten om hur avloppet ska hanteras.

– Tanken är att kommunerna kommer att skicka ut informationsfoldrar till vissa hushåll och även publicera information på sociala medier, säger Linnea Sund, miljöingenjör vid Biotal.

Informationskampanjen går ut på att minska att oönskade ämnen når reningsverket och kommer ut i miljön.

– Reningsverken är bara byggda för att ta emot kiss, bajs och toapapper. Det andra kan de inte rena bort och då kommer det ut i vatten och miljön, säger Linnea Sund.

Det vanligaste som spolas ned som inte har i avloppen att göra är bomull, tops och hår.

– Informationskampanejen fokuserar på sådant skräp men även kondomer, tobak och färg, säger Linnea Sund.

Särskilt tobak är inte bra att spola ner i avloppen säger Linnea Sund.
– Cigarettfimpar och snusprillor innehåller kadmium, som är en tungmetall. Kadiumet är hälsoskadligt och när det kommer till reningsverket hamnar det i slammet. Slammet kan man sedan använda till åkermark, men innehåller det för mycket kadmium kan man inte använda det, säger Linnea Sund.

Informationskampanjen kommer att rulla ut i de berörda kommunerna i slutet av februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell

Här är hotellet där möblerna flyttar på sig själva.

Matilda Larsson

Kl.17:23, 17 februari, 2018

TV: Världens kanske obehagligaste robothotell
Foto: Youtube / Nissan.

Självkörande bilar är ett hett ämne just nu inom bilbranschen och många biljättar har meddelat att de satsar på att utveckla tekniken.

Japanska biltillverkaren Nissan har dock tagit det ett steg längre och samarbetade med Tonosawa Ichinoyu för att nyligen öppna ett hotell, ProPilot Park Ryokan, i HakoneJapan.

Hotellet i sig är ett traditionellt japanskt gästhus med kimonoklädd personal och varma källor. Det unika är att tekniken i möblerna och inredningsdetaljerna har integrerade sensorer, vilket gör att de förflyttar sig.

Till exempel tofflorna i välkomsthallen står i en perfekt rad, men så fort någon ställer dem på fel plats så glider de ljudlöst tillbaka till ursprungspositionen. På hotellrummen finns intelligenta möbler som städar sig själva, bord som glider över golvet och sittkuddar och fjärrkontroller som parkerar sig på rätt plats.

The Telegraph kallar det ”världens obehagligaste robothotell”. Möblerna använder sig av samma teknik används som i Nissans självkörande bilar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Samhällstjänst väntar ung man – efter brott på festival

Döms för narkotikainnehav.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:49, 17 februari, 2018

Samhällstjänst väntar ung man – efter brott på festival
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En man i 19-årsåldern hade under Emmabodafestivalen på Rasslebygd i Emmaboda 32,75 gram MDMA, 1,52 gram amfetamin samt 0,97 gram cannabis på sig.

Den 19-åriga mannen har nu dömts av Kalmar tingsrätt till villkorlig dom med samhällstjänst på 75 timmar för narkotikabrott samt ringa narkotikabrott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.13:50, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng