Sportchefen lämnar efter många år – blir tränare | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sportchefen lämnar efter många år – blir tränare

Nybro IF:s sportchef Patrik Berg lämnar sitt uppdrag.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:23, 26 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Arkiv
    Foto: Arkiv
  • Foto: Emmaboda IS.
    Foto: Emmaboda IS.

Under de senaste säsongerna har han varit Nybro IF:s starke man, funnits tillgänglig överallt och spelat en större roll än vad hans uppdrag egentligen inneburit.

Redan förra sommaren deklarerade Patrik Berg att han kliver av sportchefsrollen i Nybro IF och någon månad senare hade föreningen hittat hans ersättaren. Den dåvarande spelaren Pontus Dorch tog över uppdraget.

Sex månader som sportchef blev det för Pontus Dorch innan han, i början av februari meddelade att han slutar. Anledningen sades vara att den gamle mittfältare mådde allmänt dåligt, att han inte orkade med arbetsbelastningen.

LÄS MER OM DORCH AVGÅNG HÄR!

De som fick ta över uppdraget från Dorch var den gamla sportgruppen med Patrik Berg i spetsen.

Hur var det att ta över den gamla rollen efter att ha deklarerat att du skulle sluta?

– Det var väl ingen tvekan från någon av oss i sportgruppen (Mikael Wandér och Anders Olsson) att ställa upp när föreningen behövde oss. Det är ju inget enkelt jobb att bara slänga in någon i, då arbetsuppgifterna är väldigt breda, kan man väl lugnt säga. Själv var jag noga med att det inte blev som tidigare att jag tog tillbaka min gamla roll som sportchef, då jag visste att det bara blev en tillfällig återkomst under 2017, säger Patrik och fortsätter.

– Vi vill också från föreningen gå emot dem som tyckte vi la för mycket jobb på Pontus axlar, och att han blev ett offer för att vi slängde över allt på honom. Vi behöll ca 50 procent av mina uppgifter i föreningen, just för att inte det skulle bli för mycket för Pontus. Vi behöll till exempel campingen och Nybro Open som annars är många timmar på.

Någon vecka innan seriespelet avslutades meddelade Berg att han lämnar sportchefsrollen för att ta över Emmaboda IS damlag. Något som egentligen blev klart många veckor innan.

– Styrelsen har hela tiden vetat om att det bara var ett inhopp jag gjorde för att hjälpa föreningen då det i februari inte var så lätt att hitta någon snabb ersättare till sportchefsjobbet. Jag meddelade en lite mer riktig någon vecka innan serien slutade, säger han och fortsätter.

– Jag tackade ja till Emmaboda den 28 augusti men har sedan dess legat lågt av flera anledningar.

Han har sedan tidigare varit tränare i många föreningar i olika nivåer, Skruvs IF, Kosta IF, Lessebo GoIF, Bodabruk GoIF, Lindås BK, Lessebo GoIF Damlag, Nybro IF (ass) och tar nu steget tillbaka till tränarrollen.

Hur känns det att lämna ett så tungt uppdrag som sportchef i Nybro IF och istället bli tränare? 

– Det känns väl helt okej. Jag slutade redan förra hösten men var kvar tills efter Kährs Nybro Open var spelad, så i en månad hade jag ett normalt liv med ”bara” 40-50 timmar arbete i veckan, tills jag hoppade tillbaks. Jag har ju tidigare sagt att jag är riktigt bränd som tränare, mest på grund av den attitydförändring som jag redan kände av för tio år sedan, och den har ju inte blivit bättre kan man väl säga. Vi märker av det även i Nybro IF ibland tyvärr, säger Patrik.

Trots attitydförändringar i den lokala fotbollsvärlden var det bara ett uppdrag som kunde få han tillbaka till tränarrollen.

– Jag har också sagt att är det något tränarjobb jag skall hoppa på igen så är det om det blir där mina döttrar spelar. Nu fick jag frågan av Emmaboda IS damlag där bägge mina döttrar spelar, och efter att jag frågade dem om dem tyckte det skulle vara okej så tackade jag ja, säger Berg och fortsätter.

– Själv har jag ju nästan alltid gillat min sportchefsroll. Det är bara det att jag är med precis överallt i föreningen som då gjort att jag lagt för många timmar och framförallt hela helger på Nybro IF som börjat bli lite jobbigt.

Det nya uppdraget hos Emmaboda IS har smygstartat för Patrik Berg, som redan är uppe i fem träningar med det nya laget.

– Jag har nu gjort fem träningar med EIS och det känns helt fantastiskt bra måste jag säga. Det kommer alltid mellan 22-28 träningsvillig tjejer, vilket är riktigt bra måste jag säga. Det är nog inte många som når upp till det antalet. Sedan har Emmaboda byggt upp en organisation som också är unik tror jag, där flera personer är involverade och som väldigt ofta dyker upp på vanliga träningar, säger Berg.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Just för 2018 så ser det jättebra ut tycker jag. Det skall bli skönt att inte alltid behöva stressa till träningarna då jag ju skall bli en ”normal” person igen med lite normala arbetstider, säger den nytillträdde tränaren.

Trots en ny tränarroll i en annan förening så kommer Patrik Berg fortsätta att figurera i Nybro IF.

– Jag har lovat att sitta kvar i styrelsen som kassör. Där har vi ju dem senaste fyra åren visat plusresultat efter många dåliga år. Jag har även planerat att vara kvar som ansvarig för Kährs Nybro Open så länge jag tillför något där, avslutar han.

Den gamla sportgruppen kommer sitta kvar tills de har hitta några ersättare till sina roller. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SARPSBORG 08–Kalmar FF

KFF-talangen vill ta nästa kliv – som back eller anfallare

"Vad man än försöker göra så får man inte slappna av", säger 19-åringen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:54, 8 februari, 2018

KFF-talangen vill ta nästa kliv – som back eller anfallare
Isak Magnusson. Foto: Kalmar FF/Wikimedia commons.

I säsongens första träningsmatch mot Lokomotiv Moskva fick den ordinarie högerbacken Emin Nouri en armbåge på munnen och tvingades utgå redan efter 13 minuter. In kom 19-årige anfallaren Isak Magnusson.

– Jag har spelat en del del högerback på träning och så men det är ingen position jag är jättevan vid, säger Magnusson som tog för sig mot det ryska lagets stjärnor.

LÄS MER: TV: Märklig kommunikationsmiss gav Kalmar FF rekordtidigt mål

– Det var tufft i första när jag kom in ouppvärmd på en ovan position och mot tufft motstånd, men de andra snackade in mig bra. I andra halvlek kändes det bättre både försvarsspelet och anfallsmässigt.

Magnusson kom till Kalmar FF från Lindås/Långasjö FF år 2014. Förra sommaren gick han ut gymnasiet och fotbollsakademin i Kalmar.

Du har ett viktigt år framför dig. Vad krävs för att du ska ta klivet från lovande ungdomsspelare till a-lagsspelare?
– Man måste alltid ge allt på träningarna. Vad man än försöker göra så får man inte slappna av. Och när man väl får chansen måste man göra det så bra som möjligt.

– Om man tänker i spelet som högerback måste jag få upp blicken, spela på färre tillslag och få in fler passningar till mittfältarna, säger Magnusson, som även nämner förbättrad fysik som en punkt.

Har du satt upp några personliga mål för säsongen?
– Målet är att slåss om platserna så mycket som möjligt och få så mkt speltid som möjligt.

Och då spela position ingen roll?
– Jag kör på och vill de att jag spelar högerback så gör jag det, men jag föredrar att spela längre fram i banan.

I torsdagens match mot Sarpsborg är Emin Nouri tillbaka och är redo för spel. Magnusson ser ut att starta på bänken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokomotiv moskva - Kalmar FF

TV: Märklig kommunikationsmiss gav Kalmar FF rekordtidigt mål

Kalmar FF spelade säsongens första träningsmatch mot Lokomotiv Moskva.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.16:15, 5 februari, 2018

Kalmar FF fick en riktigt smakstart på säsongen då lagets nyförvärv Nixon nätade redan under första minuten efter en ordentlig tavla av Lokomotiv Moskvas försvar och målvakt. Det var en märklig situation som gav Kalmar FF ledningen på bortaplan.

– Fullständigt bedrövligt försvarsspel. När man ser sånt där kan man kanske inte tro att de leder ryska ligan. Sånt där ska man inte behöva se på seniornivå, sa C Mores kommentator Mats Larsson.

Resultatet stod sig till halvtidsvilan och även 22 minuter in i andra då den tidigare Kalmarspelaren Ari da Silva Ferreira gjorde arbetet åt Farfán som var först på bollen och lyckades kvittera.

Träningsmatchen mellan Lokomotiv Moskva och Kalmar FF slutade således 1-1. Med tanke på att Lokomotiv Moskva hade mer boll och dubbelt så många skott på mål än KFF så lär en oavgjord match vara till någorlunda belåtenhet för Kalmarlaget.

Kolla in den märkliga situationen som gav Kalmar FF ledningen i spelaren ovan.

FaktaLokomotiv Moskva - Kalmar FF 1-1 (0-1)

Mål Lokomotiv Moskva: J. Farfán

Mål Kalmar FF: Nixon

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort intresse för klassisk veteranturnering

Turneringen har ökat för varje år.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.17:58, 2 februari, 2018

Stort intresse för klassisk veteranturnering
Foto: Arkiv

För tre år sedan var det fem lag anmälda till veterancupen i Emmaboda Sporthall. Till lördagens turnering är det hela tolva lag som gör upp om den åtråvärda bucklan, när Bosnien-Hercegovina IF Emmaboda arrangerar den klassiska cupen.

– Det har varit ett stort intresse de senaste åren och lagen har ökat i takt med det, säger Jasmin Dzindic. 

Lokala lag från Emmaboda-trakten, Nybro och Lessebo kommer till Emmaboda under lördagen som tidigare år har bjudit på en riktig fotbollsfest.

För 13:e gången i ordningen får spelare över 32 år chansen att spela ihop inför fullsatta läktare.

– Det brukar komma väldigt mycket publik. Lagen är från närområdet så det burkar locka en hel del, säger Jasmin.

Turneringen spelas traditionsenligt i början på februari och har blivit en tradition i Emmaboda, någonting som motiverar spelarna i Bosnien-Hercegovina IF att fortsätta arrangera cupen.

– Vi drar igång turneringen klocka 09.30 på lördagsmorgonen och avslutar runt 17.00, säger Jasmin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyundai Cup

KLART: Så spelas Smålandscupen

Lottningen för klassiska Hyundai Cups gruppspel som inleds i mars månad har kommit. Så spelar de lokala lagen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:37, 29 januari, 2018

KLART: Så spelas Smålandscupen
Foto: Arkiv

Hyundai Cup, herr, grupp 16: Bäckebo GoIF, Flerohopps GoIF, Fliseryds IF, Timmernabbens IF.

Hyundai Cup, herr, grupp 17: Hulterstads AIK, IFK Kåremo, Runsten/Möckleby IF, Persnäs AIF.

Hyundai Cup, herr, grupp 18: Bergkvara AIF, Kalmar City BK, Ljungbyholms GoIF, Möre BK.

Hyundai Cup, herr, grupp 19: Läckeby GoIF, Nybro IF Ungdomsfotboll, Rockneby IK, Vissefjärda GIF.

Hyundai Cup, herr, grupp 20: Bosnien-Hercegovina IF Emmaboda, Flygsfors/Gadderås IF, Konga SK, Orrefors IF.

Hyundai Cup, dam, grupp 5: Madesjö IF, Rockneby IK, Smedby/Trekanten, Åseda IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

Division 6-klubb flirtar med Henrik Rydström

Föreningen har även varit i kontakt med Nenad Djordjevic. "De kanske kan locka tillbaka publiken".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:32, 19 januari, 2018

Division 6-klubb flirtar med Henrik Rydström
Henrik Rydström. Foto: Samuel Slättman.

David Elm är redan klar och Stefan Larsson uppges vara på väg. Nu rycker division 6-klubben Johansfors IF även i KFF-profilerna Henrik Rydström och Nenad Djordjevic.

– Vi har varit i kontakt men det är inte mer än så just nu. Blir det någonting är det ett plus i kanten för oss, säger Broakulla-föreningens ordförande Dennis Randewall.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: David Elm klar för ny klubb

– Det är en kul grej för vår del samtidigt som det kanske kan locka tillbaka publiken från byn. Det har varit lite si och så med den saken de sista åren. Men det är ju inga spelare att bygga på för framtiden direkt, säger Randewall  och skrattar.

Laget, som kommande säsong spelare i division 6 Emmaboda, består till stor del av ensamkommande ungdomar. Att få in några äldre spelare med rutin hade gett en bra mix, enligt Randewall.

– Vi får inte glömma bort de spelarna vi redan har, de är minst lika viktiga. Vi lever mycket på de ensamkommande som kom för tre år sedan. Utan dem hade vi inte haft något lag, säger Randewall.

Mycket av kontakten mellan föreningen och de förra KFF-spelarna har skett genom David Elm som just nu är ute på en flera månader lång resa i Asien. I dagsläget finns inget datum för när Johansfors IF och de gamla KFF-rävarna kan tänkas komma överens.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng