Sportchefen lämnar efter många år – blir tränare

Nybro IF:s sportchef Patrik Berg lämnar sitt uppdrag.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:23, 26 oktober, 2017

2 bilder
 • Foto: Arkiv
  Foto: Arkiv
 • Foto: Emmaboda IS.
  Foto: Emmaboda IS.

Under de senaste säsongerna har han varit Nybro IF:s starke man, funnits tillgänglig överallt och spelat en större roll än vad hans uppdrag egentligen inneburit.

Redan förra sommaren deklarerade Patrik Berg att han kliver av sportchefsrollen i Nybro IF och någon månad senare hade föreningen hittat hans ersättaren. Den dåvarande spelaren Pontus Dorch tog över uppdraget.

Sex månader som sportchef blev det för Pontus Dorch innan han, i början av februari meddelade att han slutar. Anledningen sades vara att den gamle mittfältare mådde allmänt dåligt, att han inte orkade med arbetsbelastningen.

LÄS MER OM DORCH AVGÅNG HÄR!

De som fick ta över uppdraget från Dorch var den gamla sportgruppen med Patrik Berg i spetsen.

Hur var det att ta över den gamla rollen efter att ha deklarerat att du skulle sluta?

– Det var väl ingen tvekan från någon av oss i sportgruppen (Mikael Wandér och Anders Olsson) att ställa upp när föreningen behövde oss. Det är ju inget enkelt jobb att bara slänga in någon i, då arbetsuppgifterna är väldigt breda, kan man väl lugnt säga. Själv var jag noga med att det inte blev som tidigare att jag tog tillbaka min gamla roll som sportchef, då jag visste att det bara blev en tillfällig återkomst under 2017, säger Patrik och fortsätter.

– Vi vill också från föreningen gå emot dem som tyckte vi la för mycket jobb på Pontus axlar, och att han blev ett offer för att vi slängde över allt på honom. Vi behöll ca 50 procent av mina uppgifter i föreningen, just för att inte det skulle bli för mycket för Pontus. Vi behöll till exempel campingen och Nybro Open som annars är många timmar på.

Någon vecka innan seriespelet avslutades meddelade Berg att han lämnar sportchefsrollen för att ta över Emmaboda IS damlag. Något som egentligen blev klart många veckor innan.

– Styrelsen har hela tiden vetat om att det bara var ett inhopp jag gjorde för att hjälpa föreningen då det i februari inte var så lätt att hitta någon snabb ersättare till sportchefsjobbet. Jag meddelade en lite mer riktig någon vecka innan serien slutade, säger han och fortsätter.

– Jag tackade ja till Emmaboda den 28 augusti men har sedan dess legat lågt av flera anledningar.

Han har sedan tidigare varit tränare i många föreningar i olika nivåer, Skruvs IF, Kosta IF, Lessebo GoIF, Bodabruk GoIF, Lindås BK, Lessebo GoIF Damlag, Nybro IF (ass) och tar nu steget tillbaka till tränarrollen.

Hur känns det att lämna ett så tungt uppdrag som sportchef i Nybro IF och istället bli tränare? 

– Det känns väl helt okej. Jag slutade redan förra hösten men var kvar tills efter Kährs Nybro Open var spelad, så i en månad hade jag ett normalt liv med ”bara” 40-50 timmar arbete i veckan, tills jag hoppade tillbaks. Jag har ju tidigare sagt att jag är riktigt bränd som tränare, mest på grund av den attitydförändring som jag redan kände av för tio år sedan, och den har ju inte blivit bättre kan man väl säga. Vi märker av det även i Nybro IF ibland tyvärr, säger Patrik.

Trots attitydförändringar i den lokala fotbollsvärlden var det bara ett uppdrag som kunde få han tillbaka till tränarrollen.

– Jag har också sagt att är det något tränarjobb jag skall hoppa på igen så är det om det blir där mina döttrar spelar. Nu fick jag frågan av Emmaboda IS damlag där bägge mina döttrar spelar, och efter att jag frågade dem om dem tyckte det skulle vara okej så tackade jag ja, säger Berg och fortsätter.

– Själv har jag ju nästan alltid gillat min sportchefsroll. Det är bara det att jag är med precis överallt i föreningen som då gjort att jag lagt för många timmar och framförallt hela helger på Nybro IF som börjat bli lite jobbigt.

Det nya uppdraget hos Emmaboda IS har smygstartat för Patrik Berg, som redan är uppe i fem träningar med det nya laget.

– Jag har nu gjort fem träningar med EIS och det känns helt fantastiskt bra måste jag säga. Det kommer alltid mellan 22-28 träningsvillig tjejer, vilket är riktigt bra måste jag säga. Det är nog inte många som når upp till det antalet. Sedan har Emmaboda byggt upp en organisation som också är unik tror jag, där flera personer är involverade och som väldigt ofta dyker upp på vanliga träningar, säger Berg.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Just för 2018 så ser det jättebra ut tycker jag. Det skall bli skönt att inte alltid behöva stressa till träningarna då jag ju skall bli en ”normal” person igen med lite normala arbetstider, säger den nytillträdde tränaren.

Trots en ny tränarroll i en annan förening så kommer Patrik Berg fortsätta att figurera i Nybro IF.

– Jag har lovat att sitta kvar i styrelsen som kassör. Där har vi ju dem senaste fyra åren visat plusresultat efter många dåliga år. Jag har även planerat att vara kvar som ansvarig för Kährs Nybro Open så länge jag tillför något där, avslutar han.

Den gamla sportgruppen kommer sitta kvar tills de har hitta några ersättare till sina roller. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anfallare lämnar Lindås-Långasjö

Återvänder till moderklubben.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.15:46, 22 november, 2017

Anfallare lämnar Lindås-Långasjö
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Under tisdagen blev det officielt att LindåsLångasjös forward Daniel Håkansson lämnar klubben. Det skriver fotbollslaget på sin facebook-sida.

Daniel Håkansson har istället valt att gå tillbaka till sin moderklubb Skruvs IF.

– Vi tackar Daniel för de fem säsonger han har spelat för oss och önskar honom lycka till i sin nya förening, skriver Lindås-Långasjö FF på Facebbok.

Enligt klubbens hemsida har Håkansson hunnit spela 69 matcher med laget, gjort 32 mål, 17 assist och dragit på sig 1 gult kort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BLOGG: Anfallaren lämnar Lindås/Långasjö

Han var med på lagets resa upp i trean – nu lämnar forwarden.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:06, 22 november, 2017

BLOGG: Anfallaren lämnar Lindås/Långasjö
Daniel Håkansson. Foto: Arkiv

Daniel Håkansson har varit spjutspets hos Lindås/Långasjö de fem senaste säsongerna. Nu väljer den kvicke anfallaren att vända hem till Skruvs IF.

Julia och Josefine Silverstrand byter IFK Kalmar mot IFK Borgholm. Tvillingsystrarna från norra Öland har bland annat meriter från spel i Smålandslaget. Samtidigt presenterar IFK två comebacker i de tidigare lagkaptenerna Josefine Streijffert och Anna Nyman.

Pukeberg förstärker på ledarsidan. Den förre ”Puke”-profilen Rickard Rosén ansluter till ledarstaben. Den förre skyttekungen har tidigare målat för Kalmar FF, Kalmar AIK och Nybro IF.

rickard-rosen
Rickard Rosén. Foto: Pukebergs BK.

– ”Ricke” kommer framförallt att jobba med att skärpa våra avslut och med individuell spelarutveckling. Helt rätt man för denna uppgift då hans känsla för mål är oöverträffad på Pukevallen, säger Magnus Johnsson i Pukeberg.

Ljungbyholm satsar mot en återkomst till femman efter ett mellanår i division 6 den gångna säsongen. Nu har laget presenterat sitt första nyförvärv. Studenten Erik Nilsson ansluter från Hasslö GoIF.

– Det är en väldigt hårt arbetande mittfältare, säger tränare Henrik Bertilsson.

För fler lokalbollsnyheter – klicka dig in till Bonnbollsbloggen!

Vad händer i din förening? Tipsa oss gärna:
073-387 5133, eller mejl; karl-oskar.karlsson@24kalmar.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allsvensk profil kan landa i Broakulla

Kan förstärka truppen.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.14:43, 21 november, 2017

Allsvensk profil kan landa i Broakulla
FOTO: SUVAD MRKONJIC/Bildbyrån

Det var i förra veckan som det stod klart att Kalmar FF-profilen David Elm återvänder till Johanfors IF.
– Efter många ärofyllda år som proffs i många stora klubbar har David Elm bestämt sig för att trappa ner och spela lite i sin moderklubb JIF igen, skrev KFF på sin hemsida då.

Nu avslöjar Barometern att David Elm kan dra med sig parhästen och allsvenskanprofilen Stefan Larsson till Broakulla-klubben.

– Det hade varit riktigt kul att fortsätta spela tillsammans och det ser ut som att det bli så, säger David Elm till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

Nigeriansk landslagsman klar för testspel i Kalmar FF

"Får se vad det leder till", säger sportchefen Thomas Andersson Borstam.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.15:11, 16 november, 2017

Nigeriansk landslagsman klar för testspel i Kalmar FF
Foto: Bildbyrån/Michael Ericsson.

I slutet av november kommer den 23-årige nigerianske vänsterbacken Chima Akas att provspela med Kalmar FF. 

– Det är en vänsterback eller vänster wingback som är med i Super Eagles (Nigerias landslag) vissa matcher. Han kommer och bekantar sig med föreningen i slutet av november så vi får möjlighet att lära känna honom både på och vid sidan av planen. Tanken är att han stannar i en vecka, sen får vi se vad det leder till, säger sportchefen Thomas Andersson Borstam till Kalmar FF:s hemsida.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: David Elm klar för ny klubb

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bragden ett faktum – Sverige klara för VM

Sverige slår ut favorittippade Italien och är klara för VM i Ryssland nästa år.

Mia Martelleur

Kl.22:44, 13 november, 2017

2 bilder
 • Sveriges Marcus Berg jublar efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
  Sveriges Marcus Berg jublar efter fotbollsmatchen i VM-kvalets play-off mellan Italien och Sverige. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
 • Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
  Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Senast Sverige spelade ett VM i fotboll var år 2006 och nu äntligen får vi chansen att delta i den stora fotbollsfesten igen. Under måndagskvällen grät två fotbollsnationer när Sverige slog ut Italien efter en mycket intensiv match – italienarna fällde tårar av sorg och svenskarna av euforisk glädje.

Matchen var mål- men inte alls chanslös. Italien låg på hela matchen och de svenska fansen satte hjärtat i halsgropen under fler upprepande tillfällen, inte minst under de sista minuterna när drömmen om ett VM låg närmare till hands än någonsin.

Men trots tung italiensk press, och att fredagens matchhjälte Jakob Johansson fick bäras ut på bår redan under första kvarten, lyckades Sverige hålla nollan och säkrade en plats i VM.

– Det går inte att beskriva känslan men det kommer några tårar. Det var bara att sitta och hoppas att vi skulle kunna hålla emot. Idag gjorde vi det med lite flyt, en stor kämparinsats och en bra organisation. Under hela resan har killarna ställt upp på det sättet vi vill spela på vilket har känts underbart och jag är så imponerad av dem, säger förbundskapten Janne Andersson i Kanal 5:s tv-sändning efter matchen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng