JÄTTEBILDEXTRA: Tusentals bilar samlades på flygfältet

Under lördagen var det dags för Power Meet i Emmaboda ute på flygfältet och det var tusentals bilar med ägare som hade tagit sig dit för att visa upp sina unika fordon. Se bildspelet nedan.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.18:34, 26 augusti, 2017

JÄTTEBILDEXTRA: Tusentals bilar samlades på flygfältet
Foto: Rickard Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Mordet på Orientexpressen

Den fängslande mordgåtan är här för att lösas igen. Denna gång är bland annat Kenneth Branagh, Johnny Depp, Daisy Ridley och Willem Dafoe med på tåget.


Mia Martelleur

Kl.13:02, 24 november, 2017

Biorecension: Mordet på Orientexpressen
Foto: Pressbild

Var det verkligen en bra idé att göra ytterligare en filmatisering på Agatha Christies succéroman Mordet på OrientexpressenSidney Lumets version från 1974 med bland annat Ingrid Bergman är väl ändå en tillräckligt bra framställning? Kenneth Branagh tänkte tydligen annorlunda, och här kommer alltså ännu en tolkning av den fängslande mordgåtan.

Den världsberömde belgiska detektiven Hercule Poirot hamnar på ett tåg från Istanbul som ska åka igenom Europa. Han ska passa på att ta en semester, bara njuta av tillvaron och läsa Charles Dickens. Men så händer det som titeln avslöjar – någon blir mördad, och plötsligt tvingas Poirot att försöka lösa mysteriet. Samtliga av de många excentriska typerna ombord är en misstänkt.

När det kommer till en sådan här nyinspelning, där upplösningen är den stora poängen, bör frågan ställas om man kan vara lika intresserad av gåtan, trots att man vet hur det hela slutar. Svaret i det här fallet (no pun intended) är tyvärr nej. Visst är det mysigt att befinna sig på det gammalmodiga tåget tillsammans med karaktärerna. Ser man dessutom filmen i 70mm förhöjs den aspekten verkligen, det känns som om man är där, mitt i alla skeenden. Men det är dessvärre flera saker som tar en ur den här fantasin. Som att karaktärerna ofta yttrar saker de aldrig skulle gjort i de givna situationerna, endast för att publiken ska hänga med och känna sig lika klyftiga som Poirot i sina försök att lägga pusslet. Den torra humorn som ofta anspelar på Poirots perfektionism eller dialekt, går inte heller hem hos mig.

Det är tydligt att Kenneth Branagh (som både regisserar och spelar huvudrollen) varit väldigt passionerad i sitt arbete, och det är vågat att ens försöka sig på den här typen av projekt. Men sanningen är att både mustaschen och den franska accenten tar tid att ta på allvar, och när han yttrar orden: “Mitt namn är Hercule Poirot. Jag är troligen världens bästa detektiv.” är det faktiskt snudd på skämskudde. Det som Mordet på Orientexpressen har på sin sida är istället resten av skådespelarensemblen. Stjärnorna är nästan för många för att rabbla, men särskilt bra är Daisy RidleyMichelle Pfeiffer och underskattade Josh Gad. Man kan heller aldrig få nog av Willem Dafoe, som kanske hade mest att göra med sin karaktär.

Under de inledande tjugo minuterna befinner vi oss i Jerusalem där Poirot bevisar sin briljans för oss åskådare. Den sekvensen kändes i mina ögon trist och helt onödig, det är inte förrän vi stiger på tåget som filmen egentligen börjar. Då försvinner allt det överflödiga, och fokus läggs på mysteriet. Och det är en “who dunnit” väl värd din tid, om du aldrig har läst eller sett någon version av Mordet på Orientexpressen förut. Den här filmen är inte dålig, men den lyckas heller inte bli något annat än ett väldigt bra avsnitt av Morden i Midsomer.

Betyg: 

betyg filmtopp

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: Mordet på Orientexpressen (2017)
Regi: Kenneth Branagh
Manus: Michael Green (baserat på Agatha Christies roman)
Med: Kenneth Branagh, Johnny Depp, Daisy Ridley, Willem Dafoe, Judi Dench m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1tim 54min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyllar svensk glaslegends 100 årsdag

Utställning på gång.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.07:06, 24 november, 2017

Hyllar svensk glaslegends 100 årsdag
Foto: The Glass Factory.

Det är i samband med att konstnären och formgivaren Paul Kedelv skulle ha fyllt 100 år som The Glass Factory nu hyllar honom med en utställning.

Med start på lördag kommer museet visa en utställning med historiskt glas från Flygsfors glasbruk ur olika privatsamlingar med fokus på Paul Kedelvs Coquilleglas och bruksglas.

Kedelv började arbeta som elev i ritateljén på Orrefors glasbruk 1931 med handledare som Simon Gate och Edward Hild. 1949-1956 var Kedelv verksam vid Flygsfors glasbruk där han tillsammans med Fritz Ek utvecklade coquilleglaset.

Couquilleglaset är idag ett omtyckt samlarobjekt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Festivalens mystiska inlägg – hoppas på återkomst

Kan inlägget varit en hint om en återkomst?

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.17:15, 23 november, 2017

Festivalens mystiska inlägg – hoppas på återkomst
Foto: Arkiv.

I somras lämnade Emmabodafestivalens Håkan Karlsson beskedet om att årets festival skulle bli den sista.

Men sedan dess har festivalens konton i sociala medier upprepade gånger skickat flera hintar till sina följare. Flera gånger har termen ”Emmabodafestivalen 3.0” använts och under torsdagseftermiddagen kom ytterligare ett kryptiskt meddelande från Emmabodafestivalen på Facebook.

ska__rmavbild_2017-11-23_kl-_16-44-49_720

Det korta meddelandet lyder ”Är ni redo?” – och har redan fått massor med reaktioner och kommentarer från festivalbesökare som hoppas på en återkomst. Bland annat har artisten Markoolio kommenterat inlägget:

”Kräver att få öppna igen om ni kör nästa år! KRÄVER”, skriver artisten.

24Emmaboda har tidigare intervjuat Håkan Karlsson om de kryptiska meddelandena.

– Det där vet jag ingenting om. Det är inte jag som sköter det där kontot. Klart är i alla fall att det inte blir några fler festivaler med mig som ansvarig, sa Håkan Karlsson i somras till 24Emmaboda.

På mindre än en halvtimma har inlägget redan drygt 300 reaktioner och dryga hundratalet kommentarer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter biljettstormen – succébandet fixar extrakonsert

"Biljetterna tog slut direkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:27, 22 november, 2017

Efter biljettstormen – succébandet fixar extrakonsert
Foto: Anton Lernstål/Pressbild

I tisdags skrev 24Kalmar om Avantgardets turnéavslutning som äger rum i KalmarSöderport den 15 december.

Trycket efter biljetter blev extremt och sålde slut blixtsnabbt. Så pass att bandet ordnar en extrakonsert dagen efter, den 16 december.

LÄS MER: Då spelar Avantgardet på hemmaplan

”Ni är så fina! Biljetterna tog slut direkt och vi är helt sjukt ödmjuka och tacksamma längs hela glasriket över att få spela en extra kväll tillsammans med er. Ett tips är nog att köpa så fort det går även till den 16/12. Älskar er!”, skriver Avantgardet i evenemanget på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelar Avantgardet på hemmaplan

Succébandet avslutar året i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:53, 21 november, 2017

Då spelar Avantgardet på hemmaplan
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg. Foto: Pressbild

Precis som i fjol avslutar det hyllade succébandet Avantgardet från Nybro året på Söderport i Kalmar.

Bandet har slagit igenom med dunder och brak i musik-Sverige och det kritikerrosade debutalbumet För månda dyra skor och döda ögon följdes upp av succéplattan På östkusten intet nytt.

Den 15 december sker spelningen på hemmaplan.

”Efter närmare 50 spelningar avslutar Avantgardet sitt succébetonade 2017 på hemmaplan. Precis som i fjol kommer bandet till Söderport i Kalmar för att sätta punkt för året som inneburit ännu en hyllad skiva och upphöjd turné.”, skriver man i evenemanget Avantgardet på Söderport på Facebook.

Under året har bandet spelat på flertalet festivaler och var bland annat en del av den sista Emmabodafestivalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng