Här är domen mot rattfyllerist från Emmaboda

Den 35-årige mannen stod åtalad för att ha kört bil berusad tidigare i somras.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:12, 10 augusti, 2017

Här är domen mot rattfyllerist från Emmaboda
Foto: Arkiv

Mannen är hemmahörande i Emmaboda och åtalades tidigare i somras för att ha kört bil när han var påverkad av alkohol.

35-åringen stannades av polispatrull och provtagningen visade att mannen hade 0,29 milligram per liter alkohol i sin utandningsluft.

Händelsen inträffade på Arabygatan i Växjö den 30 juni. Mannen har erkänt brottet och dömdes av Växjö tingsrätt till dagsböter på sammanlagt 10 200 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker

Många av de prylar du har i hemmet kan kapas och användas vid en cyberattack.

Mia Martelleur

Kl.21:03, 22 februari, 2018

Varning: Kraftigt ökad risk för IT-attacker
Montage: Pixabay / Wikimedia Commons

Risken för cyberattacker har ökat kraftigt sedan valet 2014, enligt flera experter som TT har varit i kontakt med. En av de stora anledningarna till hotet är att många av de prylar vi kopplar upp oss mot, som kylskåp, TV-apparater och låssystem, helt eller delvis saknar säkerhetsdesign. De kan därför enkelt kapas av så kallade botnätverk, berättar cybersäkerhetsexpert Gunnar Idesten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De botnätverk som används är ofantligt mycket större nu, så det har blivit svårare att försvara sig mot angreppen, säger han till TT.

Enligt TT håller flera andra experter med om det Gunnar Idesten säger. Gazmend Huskaj, doktorand i militärteknik på Försvarshögskolan berättar att många svenskar, utan att veta om det, har utrustning i hemmet som har kapats av botnätverk.

– Du kanske har en bredbandsuppkoppling på 100 megabit. Om ditt kylskåp är kapat kommer du inte märka att du har 10 megabit mindre, säger han till TT.

Att det finns fler kapade maskiner gör att det går att välja varifrån trafiken i en attack ska komma från, vilket innebär att attacker mot Sverige kan designas så att bara utrustning inom gränserna används. Det här gör det svårare att avstyra cyberattackerna då det inte hjälper att stänga av trafik från andra länder.

Experterna berättar också för TT att prispressen på attacker nu är så hård att det går att få gratis testattacker genomförda som varuprov.

– En överbelastningsattack är jättebillig. Du kan köpa en attack mot vem som helst för väldigt små medel, säger Olli Lähteenmaa, Nordenchef på Arbor Networks, som utvecklar skydd mot cyberattacker till TT.

Då det är valår förutspås risken för överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, som kan störa och slå ut hemsidor i Sverige vara en ökad säkerhetsrisk. Men risken för nätverksintrång riktade mot politiker och partier ökar också. Liksom risken för påverkanskampanjer där man använder sig av botnätverk för att öka spridning av sin propaganda i sociala medier.

För att kunna stärka skyddet av demokratiska institutioner tror Gazmend Huskaj att det på sikt kan bli nödvändigt med minskad öppenhet. Enligt TT skulle det innebär att till exempel bygga nationella brandväggar som inte släpper in utländska IP-adresser och ta bort känsliga myndighetsservrar från internet.

Enligt Huskaj kan det också på sikt vara så att Sverige helt stänger dörren för inkommande trafik i ett moln kontrollerat av svenska saten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratal personer har skrivit under – vill ha park för miljoner

Stor intresse för ny utomhuspark i Emmaboda: "Har två förslag i dagsläget".

Axel Brantemo

Kl.20:04, 22 februari, 2018

Hundratal personer har skrivit under – vill ha park för miljoner
Arkivbild från Emmaboda Skatehall. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Det är ett 100-tal ungdomar och vuxna som lämnat in en namninsamling till kommunen. Det eftersom att de gärna skulle vilja se en utomhusskatepark i Emmaboda.

– Det började med att vi var på möte i skatehallen några vuxna och ungdomar. Vi har en fantastiskt fin skatehall för Emmabodas storlek. Men det var flera som ville ha någonstans att vara utomhus på sommarhalvåret, då rådde vi dem att samla in namn och det var så det startade, säger Jan Hagström, fritidschef vid Emmaboda kommun.

Sedan dess har ärendet behandlats av Teknik- och fritidsnämnden och det ska snart upp igen på nämndens nästa möte.

– I dagsläget finns det två förslag. Den ena är en gjuten skatepark, med skålar som är nedgrävda i marken. Det är Rolls Royce-varianten och är därför ganska dyr, det handlar om 5 till 6 miljoner kronor. Sedan finns det ett billigare förslag som många andra kommuner har där man ställer upp olika former av hinder i betong på en asfalts- eller betongyta. Där ligger investeringen på cirka 1,5 miljoner kronor, säger Jan Hagström.

De båda förslagen har tagits fram i samförstånd mellan Jan Hagström och skejtarna.

– Det säger sig själv att skejtarna helst vill se den dyrare varianten, men de säger samtidigt att även att det andra skulle fungera. Av erfarenhet vet vi att det vore bra om skateparken dessutom kan ligga centralt i Emmaboda med god belysning. I slutändan blir det politikerna som får ta ställning i frågan, säger Jan Hagström.

Områden som skulle kunna vara aktuella är enligt Jan Hagström Järnvägsområdet eller vid skolgården mellan högstadiet och kyrkan. Och Alexander Jansson som driver Skatehallen vid Nöjesindustrin tycker det vore bra om ungdomarna får någonstans även utomhus att åka.

– Jag har sagt att jag inte kommer att vara någon drivande person i det här projektet, men att de gärna får bolla idéer med mig. Det viktigaste är att det är folk som vet vad de håller på med som bygger för att det ska bli bra. Det är bra att det diskuteras, så får vi se var det leder. Men någonstans bör de få vara och åka utomhus, säger han.

I början av året lämnades dessutom en motion om en utomhusskate- och parkourpark in till Emmaboda kommun från Centerpartiet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Artisterna gäster Emmaboda

De är klart för sommarens festival.

Axel Brantemo

Kl.18:02, 22 februari, 2018

KLART: Artisterna gäster Emmaboda
Foto: Arkiv.

Nu är det torsdag igen och Emmabodafestivalen har under veckan flaggat på Facebook för att de under dagen skulle släppa en ”extra deluxe artist”.

Klockan 18.00 offentliggjordes artistsläppet. Och det blir det svenska psy/goatrancegruppen Hux Flux som tillsammans med dj-duon Moksi kommer att gästa 2018 års upplaga av festivalen.

Hux Flux och Moksi gör sällskap med bland annat Yung Lean, Neelix, San Holo, Kapten Röd, Axel Boman och Kornél Kovács som redan är klara för sommarens festival.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen får kritik för hantering av barn som far illa

"Kan ge allvarliga konsekvenser".

Axel Brantemo

Kl.15:55, 22 februari, 2018

Kommunen får kritik för hantering av barn som far illa
Foto: Arkiv.

Det är de förtroendevalda revisorerna i kommunen som har granskat Emmaboda kommuns hantering av barn som far illa eller som riskerar att fara illa. Det med bakgrund av att myndigheter har en lagstadgad skyldighet att samverka enligt förvaltningslagen.

Emmaboda kommun får kritik av revisorerna på flera punkter. Det handlar till exempel om att det saknas ändamålsenliga strukturer för samverkan mellan skola och socialtjänst och att det inte genomförs utredningar med tillfredsställande kvalitet.

– I vår bedömning vill vi särskilt påtala vikten av omedelbara åtgärder i samband med anmälningar via fax. Dessa brister är så allvarliga att det kan ge allvarliga konsekvenser för ett barn som riskerar att fara illa. Fax som skickas fel och ibland inte kommer fram alls är brister av så allvarlig karaktär att vi ger allvarlig kritik till socialnämnden för dessa brister, skriver revisorerna i revisionsrapporten.

Revisorerna rekommenderar att skriftliga rutiner kommer på plats och att Socialnämnden omedelbart ändrar de faxrutiner som finns inom förvaltningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng