Han simmade 2,5 mil – samlade in 200 000 till Cancerfonden

Emmabodasonen Pierre Mörck lyckades samla in över 200 000 kronor till Cancerfonden. Då fick han stå sitt kast och simmade mer än två mil mellan Rättvik och Leksand.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:00, 8 augusti, 2017

Han simmade 2,5 mil – samlade in 200 000 till Cancerfonden
Pierre Mörck simmade två och en halv mil mellan Rättvik och Leksand, och samlade samtidigt in över 200 000 kronor till cancerforskningen. Foto: Privat

Det var i höstas som Pierre Mörck, ursprungligen från Emmaboda, startade en insamling med hjälp av sina kollegor och vänner i organisationen Round Table, till förmån för Cancerfonden.

– I tron om att det skulle vara omöjligt hittade jag på en utmaning att om jag lyckades samla in 200 000 kronor skulle jag simma genom Siljan mellan Rättvik och Leksand.

Sagt och gjort. När insamlingen räknades samman i december månad insåg Pierre Mörck att han var tvungen att stå sitt kast.

– Dels har jag haft ett fantastiskt stöd i Round Table, samtidigt som många insåg att det var för en betydelsefull och god sak. Sedan var det nog ett par stycken som ville jävlas med mig, så jag skulle bli tvungen att göra det här, säger han och skrattar.

Totalt samlades 224 638 kronor in till Cancerfonden.

– Under stora delar av den här resan har jag levt i brist på insikt. Men visst har det blivit mycket träning med simning i fokus. Tur att jag har familj och vänner som varit väldigt förstående och ställt upp på det här.

Sedan maj månad har han varit ute och simmat.

– Det är verkligen en upplevelse och något jag kan rekommendera. Att simma ute är något helt annat än inomhus i en bassäng. Det är en fantastisk känsla.

I lördags var det så äntligen dags för slutprovet: nästan två och en halvs mil simning i Siljan mellan Rättvik och Leksand.

– Temperaturen i vattnet låg på runt 15 grader, och trots att jag hade våtdräkt var det väldigt kallt. Det blåste även en hel del, så det var inte ideala förhållanden, säger Pierre Mörck.

Totalt tog simturen sju timmar och 45 minuter.

– De två första timmarna kändes det väldigt bra men efter tre, fyra timmar började det bli kyligt och jobbigt. Den sista biten gick på ren vilja, säger Pierre och fortsätter:

– Men det är skönt att ha gjort det. Det var en häftig upplevelse.

Pierre Mörck är född och uppvuxen i Emmaboda och har via en sväng till Växjö, landat och slagit rot uppe i Leksand, där han numera både lever och verkar.

– Det är lite som hemma i Emmaboda faktiskt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utlyser tävling när Allaktivitetshus ska namnges

Verksamheter på flera håll ska få nya namn.

Axel Brantemo

Kl.14:01, 21 februari, 2018

Utlyser tävling när Allaktivitetshus ska namnges
Foto: Arkiv.

Det är Emmaboda kommun som på sin hemsida nu efterlyser hjälp för att hitta passande namn för tre av kommunens Allaktivitetshus.

Det är Allaktivitetshusen i Algutsboda, Långasjö och Vissefjärda som nu ska få nya namn.

Den som lämnar det bästa namnförslaget vinner ett presentkort till en restaurang och ett presentkort på en soltimme på Solparadiset Mauritius.

Namnförslagen lämnas på kommunens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler poliser till regionen

"Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen," säger regionpolischef Carina Persson.

Axel Brantemo

Kl.11:57, 21 februari, 2018

Fler poliser till regionen
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Polisen i Region Syd som Emmaboda tillhör kommer att anställa mer personal. Det ekonomiska utrymmet för regionen visar i år på en möjlighet att öka antalet medarbetare med drygt 80 stycken jämfört med det antal som är i tjänst idag.

Drygt hälften av detta är vakanser som nu ska tillsättas, och det handlar om medarbetare i såväl yttre som inre tjänst över hela regionen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Genom att satsa på en förstärkning av utredningen av grova brott i Malmö hoppas man kunna minska antalet kommenderingar från andra delar i regionen till just Malmö.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet. Det är också anledningen till ytterligare resurser till RLC, säger regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Inriktningen är att skapa ytterligare en grupp för utredning av grovt våld i Malmö, anställa fler spanare till fyra av fem polisområden och fler operatörer till RLC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan digitala körkort bli verklighet

Transportstyrelsen vill ha en lösning redan nästa år.

Matilda Larsson

Kl.11:29, 21 februari, 2018

Snart kan digitala körkort bli verklighet
OBS! Bilden är ett montage. Foto: Pexels / Trafi.

Under sommaren 2018 planerar Finland att som första land i världen börja med digitala körkort.

Körkortet kommer att kunna finnas via en app på mobilen och användas parallellt med det traditionella körkortet, enligt den finska transport- och säkerhetsmyndigheten Trafi.

På sikt planerar Finland att förare ska kunna använda det digitala körkortet även utomlands.

På digitala körkortets framsida finns element som förändras visuellt och som förhindrar användningen av skärmdumpar. Med hjälp av visuella säkerhetselement kan man säkerställa körkortets äkthet.

Säkerhetselementen utgörs bland annat av ett animerat bakgrundsmönster som förändras när man vidrör displayen samt hologrammönster, till exempel Trafis logga, som förändras när man vrider på mobiltelefonen, enligt Trafi.

Nu utreder även svenska Transportstyrelsen möjligheterna att börja införa digitala körkort även i Sverige, vilket kan komma att bli verklighet redan nästa år.

– Vi tittar också på någon form av digital lösning i Sverige, men vi har inte kommit så långt som i Finland ännu. Vi har som ambition att ha en svensk lösning i början på nästa år, säger Pär-Ola Skarviken som är utredare på svenska Transportstyrelsen till SVT.

Transportstyrelsen i Sverige är dock fortfarande långt ifrån att ersätta de traditionella körkorten med digitala.

– Vi har för närvarande inte den ambitionen. Det är en lång process vi har framför oss, säger Pär-Ola Skarviken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många ansökte om skuldsanering i Kalmar län under 2017

"Bakom varje skuld finns en människa. Att hamna i skuld är en jobbig situation som den drabbade ofta mår dåligt av."

Hanna Thulin

Kl.08:53, 21 februari, 2018

Så många ansökte om skuldsanering i Kalmar län under 2017
Foto: Arkiv

Under 2017 ansökte över 19 000 svårt skuldsatta personer om skuldsanering i Sverige, en ökning med 54 procent jämfört med året innan. De senaste tre åren har antalet ansökningar om skuldsanering ökat med nästan 70 procent. Det visar statistik från Kronofogden som Visma har sammanställt.

– Den kraftiga ökningen är anmärkningsvärd. En del av förklaringen är dock att de nya reglerna kring skuldsanering gör det lättare att ansöka. Det är i grunden positivt att fler svårt skuldsatta kan få hjälp att komma ur skuldsituationen, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Antalet personer som ansökte om skuldsanering ökade i alla län, och i 11 av 21 län har siffran ökat med över 50 procent. I Kalmar län har det ökat med 60 procent. Under 2017 ansökte 489 personer om skuldsanering.

Den som beviljas skuldsanering ska vara så svårt skuldsatt att det inte anses möjligt att återbetala skulderna inom en rimlig framtid. Därefter betalar den skuldsatte av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt.

– Bakom varje skuld finns en människa. Att hamna i skuld är en jobbig situation som den drabbade ofta mår dåligt av. Därför är det viktigt att personen får stöttning med att hitta lösningar ur situationen. Ett råd till den som sitter med obetalda skulder är att tidigt kontakta fordringsägarna för att få hjälp med en avbetalningsplan, säger Elinor Sjögren.

 

FaktaTips till den som är skuldsatt:

  • Se över vilka av dina levnadskostnader du kan minska.

  • Upprätta och följ en budget.

  • Undvik fler faktura- och kreditköp.

  • Kontakta fordringsägarna för att ta fram en avbetalningsplan.

  • Sök hjälp hos budgetrådgivare i din kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Störningar i tågtrafiken

Orsakar förseningar på sträckan.

Axel Brantemo

Kl.08:17, 21 februari, 2018

Störningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv.

Det är Sveriges radios trafikredaktion som rapporterar om förseningar i tågtrafiken på sträckan KarlskornaEmmaboda.

Orsaken till störningen ska vara ett spårfel i Spjutsbygd och i nuläget finns det ingen prognos för när trafiken återigen kan köra normalt på sträckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng