BRANDMANSKRISEN

”Många missuppfattningar gällande det nya avtalet”

Bristande kommunikation och en rad missförstånd, menar Henrik Martinsson, utbildningsansvarig och styrkeledare hos räddningstjänsten i Vissefjärda, är orsaken till den så uppmärksammade krisen inom brandkåren i Emmaboda.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:04, 7 augusti, 2017

”Många missuppfattningar gällande det nya avtalet”
Henrik Martinsson har satt sig in i det nya avtalet, och menar att ingen av deltidsbrandmännen riskerar att få sänkt lön. Foto: Arkiv

Att det skulle finnas några brister i utbildning och övning av rökdykning i Emmaboda är felaktigt, menar Henrik Martinsson, utbildningsansvarig hos räddningstjänsten i Emmaboda kommun och styrkeledare i Vissefjärda.

– Att vi inte övar i rökdykning är direkt felaktigt och de som uttalat sig har själva varit med på ett antal övningar med rökdykning under det senaste året. Vad de känner att de inte fått öva på kan jag inte svara på utan det får de själva stå för, säger han.

Enligt Martinsson har det funnits brister i hur kommunikationen inom organisationen hanterats och tagits emot, vilket har lett till missförstånd.

Dessutom poängterar han att ingen kommer få en lönesänkning på grund av det nya lokala avtalet som har tagits fram för räddningstjänsterna i Emmaboda och Torsås kommuner.

– Sedan fanns det alltid förhoppning om att det kunde formulerats på annorlunda sätt. Men de pengar som politikerna skjutit till gör att ingen förlorar på det nya avtalet. Det finns faktiskt ett flertal som förmodligen kommer att öka sin inkomst med flera tusen under ett år.

Som utbildningsansvarig hos räddningstjänsten har Henrik Martinsson satt sig in i hur det centrala avtalet är utformat och hur det slår mot brandmännen, och även hur det lokala avtalet till viss del kompenserar det som är negativt i det centrala. Han menar att ingen kommer att förlora några pengar på det nya lokala avtalet.

– Sedan kan man bara konstatera att det centrala avtalet inte är bra och behöver omförhandlas till det bättre, säger Martinsson och fortsätter:

– Det finns många missuppfattningar gällande det nya avtalet, exempelvis att hela OB-ersättningen är borttagen. Att OB-ersättningen inte finns kvar är riktigt, men man har höjt den tidigare ersättningen vid larm med 75 procent gällande första timmen och 40 procent efterföljande timmar. Gamla OB-ersättningen låg på 50 procent över ersättningen. Det innebär att man måste vara ute på en del larm på obekväm tid för att man ska förlora på det nya avtalet.

Enligt Martinsson finns det statistisk på att de flesta larmen sker dagtid, samt tre av fyra larm på vardagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygbolaget varnar för falska gratisbiljetter

På sociala medier sprids en falsk annons där två gratisbiljetter med flyg utlovas. Nu har det berörda flygbolaget gått ut och varnat för bluffen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:19, 21 augusti, 2017

Flygbolaget varnar för falska gratisbiljetter

Den senaste tiden har en annons dykt upp på Facebook där det norska flygbolaget Norwegian verkar skänka bort flygbiljetter. Det som krävs är då att man klickar på en länk som kan tyckas komma från bolaget.

”Norska flygbolaget ge två fribiljett till alla! För de 24 årsjubileum”, står det i rubriken. Problemet är att det hela är en bluff och inget som Norwegian står bakom.

– Den är falsk och man kommer inte heller till Norwegians sida när man klickar vidare, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian till Metro.

Den som skulle klicka på länken får svara på tre frågor, uppmanas att dela sidan och skriva ”tack Norwegian”, i en kommentar. Fast några biljetter finns det inte.

– Det är väl ett sätt att samla in e-mailadresser. Jag vet att SAS drabbades av samma sak härom veckan. Vi tycker att det är tråkigt att passagerare blir lurade, även om jag tror att de flesta förstår att det är falskt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kära återseenden när skolan startade

Det blev många kära återseenden när skolorna drog i gång i Emmaboda kommun på måndagen. "Det bästa är att träffa alla kompisarna igen".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:34, 21 augusti, 2017

Kära återseenden när skolan startade
Max Fagerström, Najat Alo och Nora Strand. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Runt 275 elever är tillbaka efter ett långt och skönt sommarlov på Bjurbäcksskolans låg- och mellanstadier.

Max Fagerström, Najat Alo och Nora Strand har precis börjat trean.

– I sommar har jag badat, lekt och spelat fotboll, säger Nora, samtidigt som Najat fyller i.

– Jag har också spelat fotboll, men även tittat på dinosaurierna som var i Emmaboda.

De berättar att de har fått en ny fröken och att det inte är så vemodigt att börja skolan och komma in i de vardagliga rutinerna igen.

– Det är kul att vara här. Det allra bästa är att träffa alla kompisarna igen. Det har man saknat, säger Max.

Under den första skoldagen bjöds barnen på glass och i matsalen serverades spaghetti och köttfärsås.

– En perfekt dag, helt enkelt, säger Nora Strand.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här är första trailern till ”Solsidan”-filmen

Om ett par månader dyker "Solsidan"-filmen upp på biodukarna. Här är den första trailern till filmen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.15:25, 21 augusti, 2017

Humorserien ”Solsidan” blir långfilm och nu har den första trailern kommit ut. Filmen beräknas ha premiär i december men redan nu bjuder skaparna på ett smakprov.

Se trailern i spelaren här ovanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMABODA VISFESTIVAL

Festivalgeneralen i chock: ”Publikmässigt är det en katastrof”

Aldrig tidigare har Emmaboda VIsfestival satsat så hårt. Dessvärre har aldrig färre åskådare besökt den. "Vi är i chock, publikmässigt är det en katastrof", säger Peter Olsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:00, 21 augusti, 2017

Festivalgeneralen i chock: ”Publikmässigt är det en katastrof”
Peter Olsson är chockad över publikfiaskot. Foto: Arkiv

För första gången arrangerades Emmaboda VIsfestival under tre dagar. Den tidigare endagsfestivalen utökades med två dagar och på scenen hade man ett namnkunnigt och slagkraftigt startfält. Då svek publiken.

– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och allt runt omkring. Det är väldigt många människor som har ställt upp ideellt på ett fantastiskt sätt. Att inte fler åskådare än runt 400 totalt kom på tre dagar känns väldigt tråkigt. Vi är i chock, publikmässigt är det en katastrof, säger Peter Olsson som är ordförande i Emmaboda Visförening.

Första året festivalen kördes kom det runt 2 500 personer. Senast festivalen gick av stapeln, för två år sedan, kom det 700.

– Förmodligen var det inte ens 400, utan snarare runt 200 personer, då flera av de som löste biljett, var där flera dagar.

Stora namn som Staffan Hellstrand, Ewert Ljusberg, Lalla Hansson och Gösta Linderholm kostar pengar. Föreningen vänas gå back runt 100 000 kronor på evenemanget.

– Nu blir det att söka stöd och bidrag överallt där vi kan tänkas få något. Det är den bittra sanningen, säger Olsson.

Varför svek publiken?
– Jag vet faktiskt inte. Det är vår överlägset sämsta publiksiffra någonsin, och vi hade bättre artister än någon annan festival vi kört innan. Vi är som sagt chockade och ska utvärdera lite senare.

Samtidigt meddelar Peter Olsson att ett styrelsebeslut är taget att festivalen ska köras i fem år till.

– Så är det sagt, men nu när det blev som det blev får vi utvärdera detta. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger han och fortsätter:

– Däremot är jag övertygad om att vi kan få det här riktigt bra om vi får backning och stöttning från olika håll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmabodaklubben redo för klassiskt evenemang

Power End of Summer Meet arrangeras för 32:a gången i ordningen i Emmaboda. "Vi gör det med förbundna ögon numera", säger Kent Karlsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:37, 21 augusti, 2017

2 bilder
  • Joel Torstensson, Helené Augustsson, Kent Karlsson och P-O Bertilsson från Emmaboda US Car Club. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Joel Torstensson, Helené Augustsson, Kent Karlsson och P-O Bertilsson från Emmaboda US Car Club. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • På tisdagskvällarna samlas klubbmedlemmarna för att grilla. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    På tisdagskvällarna samlas klubbmedlemmarna för att grilla. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Emmaboda US Car Club har varit med och arrangerat Power Meet sedan starten för 32 år sedan.

– Vi gör det med förbundna ögon numera. Allt sitter i ryggmärgen och det är väldigt få förändringar, det mesta är sig likt, säger Kent Karlsson, träffgeneral hos Emmaboda US Car Club.

Klubben arrangerar även bilträffen på Björkängen i Gullaboås – men Power Meet på flygbanan i Emmaboda är det överlägset största arrangemanget för klubben.

– Vi brukar vara 90 funktionärer från klubben på Power Meet. Alla får hjälpas åt, säger ordföranden Joel Torstensson.

Runt 5 000 besökare kommer årligen till den stora bilträffen och över 3 000 olika bilar ställs ut.

– Dessutom kommer det cirka 200 säljare till marknaden, berättar Helené Augustsson, som är kassör hos klubben.

De beskriver samtliga bilträffen som en social plattform.

– Man träffar väldigt många likasinnade från hela landet. Det är väldigt roligt, säger P-O Bertilsson, en av medgrundarna till Emmaboda US Car Club.

Emmabodaklubben bildades 1982 och varje tisdagskväll träffas de och umgås. På sommarhalvåret grillas det utanför klubbhuset på Esplanaden i Emmaboda.

– Vi är 180 medlemmar totalt. Det brukar pendla mellan 180 och 190. Vi är ganska stabila där, säger Helené Augustsson.

Power Meet går av stapeln lördagen den 26 augusti på Emmaboda flygbana.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng