Därför ska du bada naken i dag

I dag den 16 juli är det Baddräktsfria dagen. En dag då folk på olika platser i världen väjer att bada nakna.

Redaktionen 24blekinge.se

Redaktionen 24blekinge.se

Kl.10:00, 16 juli, 2017

Därför ska du bada naken i dag
Foto: Wikimedia.

Initiativet kommer från Spanien och organisationen Federación Espanõla de Naturismo.

Första baddräktsfria dagen inföll 2007 och har sedan dess på sina håll firats den tredje söndagen i juli.

Bland annat Storbritannien och Frankrike har hakat på det spanska initiativet medan Nya Zeeland har sin nakendag på vinterhalvåret, den 29 januari.

Det finns inget förbud mot att bada naken på en helt vanlig badplats i Sverige. Och det finns heller inget tvång att bada naken på ett skyltat nakenbad.

Trots detta gäller det att visa respekt och hänsyn. De renodlade naturistbaden ökar också i Sverige (se faktarutan).

FaktaNågra svenska badplatser inriktade på nakenbad: 

Ronneby/Karlskrona: Almö

Halmstad: Heden, Lynga, Tjuvahålan

Lomma: Lomma bad

Malmö: Ribersborg

Öland: Lyckesand, Böda

Kalmar: Värsnäs

Uppsala: Fjällnora

Ystad: Sandhammaren, Tyge Backåkra

Kristianstad: Yngsjö

Källa: Skandinavischesnaturistportal.org

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Tågstopp påverkar flera orter

Sedan klockan 17 på torsdagen har flera tåg ställts in i Blekinge. Anledningen är ett spårfel.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.19:09, 23 mars, 2017

Tågstopp påverkar flera orter
Foto: Arkiv

– Ett spårfel i Bergåsa är orsaken. Felavhjälpningen kom till platsen strax före klockan 18.00 och sen dess har jag inte fått någon uppdateringen, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Sedan innan klockan 17 på torsdagen har det varit tågstopp i Bergåsa utanför Karlskrona. Det har inneburit inställda tåg och ersättningsbussar för flera resenärer.

Öresundstågen vänder i Ronneby och Krösatågen är helt inställda mellan Karlskrona och Emmaboda. Inga Öresundståg går mellan Ronneby och Karlskrona.

– Det fortsätter vara avstängt men förhoppningsvis ska felavhjälpningen gå så snabbt som den kan. I nuläget finns ingen prognos för när det kan vara över, säger Pär Aronsson.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så får du pengarna att räcka i jul

Julhandeln är årets stora köpfest – och svenskarna väntas slå rekord igen. Men om man inte ser upp kan köpglädjen snabbt förvandlas till ångest. Här kommer några tips om hur du kan klara julbudgeten. 

Nanna Jami

Nanna Jami

Kl.17:55, 24 december, 2016

Så får du pengarna att räcka i jul
Foto: Arkivbild

Julklappar, pynt och mat i mängder. Det är många extra utgifter som lönen ska räcka till. Svenskarna budgeterar i genomsnitt 5 500 kronor för julutgifter, visar en undersökning som TNS Gallup gjort på uppdrag av Nordea. Det är en minskning med 100 kronor jämfört med 2015. Hushåll med barn väntas dock att öka budgeten med närmare 500 kronor till 7 000 kronor.

Närmare 78 miljarder kronor räknar handeln med att omsätta i december i år. Det är 3,5 procent mer jämfört med 2015.

Om man har en buffert kan det vara bra att använda sig av den till jul, menar privatekonomen Ingela Gabrielsson.

– Sparandet ska vara till för att dryga ut dyrare månader. Ta hellre av bufferten än att ta ett dåligt lån, säger hon till TT.

Ett bra verktyg för att få ordning på ekonomin är listor vara ett bra verktyg.

– Exempelvis sajterna på nätet har ju blivit väldigt bra på att föreslå ytterligare grejer som passar till det man har köpt. Då gäller det att titta på sin lista vad det var man egentligen skulle köpa.

FaktaPrivatekonomens tips: 

Sätt ett tak för hur mycket julen får kosta. Om du har en buffert är det inte fel att ta av den.

Skriv inköpslistor och håll er till dem.

Om du ska handla på internet – gör beställningen i god tid för att varorna ska hinna komma fram i tid.

Ett sätt att få ner kostnaderna är att ge presentkort eller löften om gåvor för att handla på mellandagsrean.

Så mycket beräknar man att svenskarna kommer att handla för:

I genomsnitt räknar svenska hushåll med att handla julklappar för 3 300 kronor. För övriga utgifter budgeterar man i genomsnitt 2 200 kronor. Det är cirka 100 kronor mindre än i fjol.

Barnfamiljer räknar med att handla julklappar för i genomsnitt 4 100 kronor. Övriga julutgifter beräknas för cirka 2 900 kronor. Det är 500 kronor mer än 2015.

Källa: TNS Gallup/Nordea

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ramaskri mot polisens tafsarmband: “Kan det bli mer förnedrande?”

Viktig markering och brottsförebyggande – eller förnedrade och tandlöst? Polisens nya armband mot festivaltafsandet väcker nu starka reaktioner runt om i landet.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.08:04, 1 juli, 2016

Ramaskri mot polisens tafsarmband: “Kan det bli mer förnedrande?”
Foto: Pixabay/Polisens Facebooksida

Det var i tisdags som polisen valde att gå ut med information om den nya nationella kampanjen mot sexuellt ofredande inför den kommande festivalsommaren. Syftet med kampanjen är enligt polisen att få igång en diskussion och markera mot tafsandet efter de senaste årens uppmärksammade händelser.

Som en del av kampanjen har polisen också lanserat särskilda armband, utformade efter den klassiska avspärrningstejpen, för utdelning på sommarens festivaler. Och det är framförallt armbanden som nu väcker starka känslor på både sociala medier och ledarsidor.

I ett debattinlägg på Expressens ledarsida skriver Karin Pihl att “[i]ngen hade förespråkat en Twitterkampanj som ett svar på villainbrott eller utpressning” och på Nyheter24:s debattsida kallar Christopher Engman, distriktsordförande för KDU Gotland, rikspolischefen Dan Eliasson för “den mest inkompetenta myndighetschefen” i Sverige.

Allra värst är kritiken dock på sociala medier, där kampanjens egen hashtag #tafsainte mer eller mindre helt tagits över av meningsmotståndare. Här följer ett urval av reaktionerna:

skarmavbild-2016-06-29-kl.-21.30.20

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska polisen få stopp på tafsandet

Efter förra årets uppmärksammade händelser går polisen nu ut i en nationell kampanj för att öka tryggheten på landets festivaler. Bland annat lanseras ett särskilt armband till festivalbesökarna.

Johan Svensson

Johan Svensson

Kl.20:28, 28 juni, 2016

Så ska polisen få stopp på tafsandet
Foto: Bildbyrån/Polisens Facebooksida

Den nya kampanjen, som går under hashtaggen #tafsainte, kommer att lanseras hårt i sociala medier under de närmaste dagarna. Redan under tisdagen ges allmänheten möjlighet att delta i en chatt om sexuella ofredanden via polisens Facebook-sida.

– Vi vill få igång en diskussion kring det här fenomenet och har därför tagit fram ett paket inför sommarperioden som vi hoppas kan medverka till att folk blir mer anmälningsbenägna, säger Lars Förstell, pressinformatör hos Malmöpolisen.

Antalet personer som anmäler sexuella trakasserier i samband med konserter är fortsatt relativt få, men polisen misstänker att många festivalbesökare låter bli att anmäla brotten när de sker.

– Efter händelserna på We Are Sthlm har det gjorts ett antal undersökningar och resultaten därifrån visar att det inte är något särskilt utbrett fenomen. Samtidigt har vi kunnat se i medierna att många upplever det som ett problem och om det finns ett mörkertal så är vi givetvis intresserade av att minska det så mycket som möjligt, säger Lars Förstell.

Förutom en stor informationskampanj i sociala medier kommer polisen också att öka närvaron på själva festivalområdena under sommaren. Patrullerande poliser kommer att dela ut särskilda armband, utformade som polisens klassiska avspärrningstejp, till festivalbesökare som vill undvika tafsare i publikhavet.

– Det finns en symbolik i avspärrningsbanden. Dels är det ett sätt för oss att öppna upp till samtal med festivalbesökarna. Men det blir även en markering för att visa att man tar avstånd från trakasserierna, säger Lars Förstell.

Tisdagen chatt äger rum på polisens Facebooksida mellan klockan 17 och 19. I eventet finns också mer information om kampanjens syfte:

“Ingen ska gå över din gräns. Att ta på någon annan person i sexuellt syfte mot någons vilja är ett brott, en kriminell handling och straffbart. Polisen ser allvarligt på den här typen av brottslighet, särskilt när det handlar om er unga.”, skriver polisen i eventet.

Text: Arvid Nikka/24Malmo.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Försvunnen man hittad död

Den äldre mannen som varit försvunnen sedan förra veckan har hittats död i sin husbil.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.06:43, 28 juni, 2016

Den äldre mannen, född 1937, som varit försvunnen sedan förra veckan har hittats död i sin husbil. Mannens anhöriga är underrättade.

Det var under under måndagskvällen som polisen gick ut med en efterlysning på 79-åringen som färdades i en mintgrön husbil. Den sista kontakten med honom skedde torsdagen den 23 juni.

Mannen har nu hittats död i sin husbil på en camping i Kalmar län, där han påträffades av campingägaren. Han söktes av polis i både Kalmar och Blekinge län.

Dödsorsaken är okänd, men polisen misstänker inget brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng