Fler alkoholpåverkade förare dör i trafiken

Polisens alkoholkontroller längs med vägarna blir allt färre. Samtidigt stiger siffran på antalet alkoholpåverkade personer som omkommer i trafiken.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:06, 25 juni, 2017

Fler alkoholpåverkade förare dör i trafiken
Foto: Pexels

Sedan 2010 har poliserna mer än halverat antalet alkoholkontroller i landet. Samtidigt visar statistiken att antalet alkoholpåverkade som omkommer i trafiken ökar, enligt en granskning som tidningen Motor har gjort.

Förra året var 24 procent av de personer som omkom i trafikolyckor alkoholpåverkade. År 2010 låg siffran på 14 procent.

– Det är ett klart samband, utvecklingen går åt fel håll både när det gäller kontroller och antalet döda i trafiken. Polisen måste synas mer ute på vägarna och i betydligt högre utsträckning kontrollera rattonykterhet. Att få bort påverkade förare från vägarna skulle få stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

Av de mopedister, MC-förare och fyrhjulingsförare som omkommer i trafiken är många alkoholpåverkade. Till exempel var hela 46 procent av de mopedister som omkom under förra året berusade, och under de senaste åren har drygt 75 procent av de omkomna fyrhjulingsförarna varit alkoholpåverkade.

 

Ett av Trafikverkets mål är att 99,9 procent av förarna år 2020 ska vara nyktra. Ett mål som ser ut att bli svårt att uppnå.

– Tyvärr är det lite som talar för att man når målet i tid. Det som krävs är både hårdare tag och konkreta åtgärder. Motormännen vill se fler kontroller, kontinuerlig information om konsekvenserna av att köra rattfull och gärna fler automatiserade alkobommar i hamnar och vid andra knutpunkter, säger Carl Zeidlitz.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för ny julmarknad i kommunen

”Hoppas på mycket folk”

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.19:07, 24 november, 2017

Premiär för ny julmarknad i kommunen
Från vänster Pamela Hoffros, Pernilla Franzén, Matilda Hällström. Foto: privat/Pixabay.

Det är nu på söndag den 26 november som det är premiär för en helt ny julmarknad i kommunen. I år arrangeras Jul i Harebo i Långasjö för första gången.

– Vi är fyra stycken i byn som är engagerade i det här och två av tjejerna har alltid betlat anordna något sådant här. Därför drog vi hop det, säger Matilda Hällström som är en av arrangörerna.

Marknaden kommer att äga rum på ett loft och även i ett stall. Det kommer att finnas flera aktiviteter som massage, pyssel, marknad och sång.

– Vi hoppas på mycket folk. Vi har även ett Facebook-evenemang där det finns mer information där vi presenterar alla som säljer eller gör saker under marknaden, säger Matilda Hällström.

Arrangörer för marknaden är Pernilla Franzén, Matilda Hällström, Pamela Hoffros och Stina Rosqvist. Marknaden äger rum mellan 14-18.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

14-årige Johan testar på att vara politiker

”Väldigt lärorikt”.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.15:54, 24 november, 2017

14-årige Johan testar på att vara politiker
Foto: Axel Brantemo.

Under veckan har Emmaboda kommuns politiska ledning haft förstärkning i kommunhuset. 14-årige Johan Karlsson som går i åttonde klass på Bjurbäcksskolan har nämligen haft praktik bredvid kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S).

– Jag har alltid varit intresserad av poltik och den här veckan har varit mycket lärorik, säger Johan Karlsson.

Men det är frågan om veckan har gett mersmak för det politiska arbetet. Enligt Johan Karlsson står han inför två skilda karriärsval.

– Jag kanske vill jobba med det i framtiden. Jag har inte bestämt mig än. Jag är intresserad av både politik och musik, säger han.

Och Ann-Marie Fagerström (S) är nöjd med Johans insats.

– Det har varit jättespännande och han har varit väldigt frågvis. Ibland har det varit klurigt för mig att svara. Samtidigt har det varit väldigt bra att få ungdomsperspektivet den här veckan, säger hon.

Samtidigt uppmanar hon fler elever att söka sig till kommunen.
– De är verkligen jättevälkomna. Det är viktigt i det demokratiska arbetet att få se hur en kommun styrs och vad det handlar om. Under veckan har Johan fått vara med på det mesta, säger Ann-Marie Fagerström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen deltar i stor kärnkraftsövning

Största på sex år.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.12:02, 24 november, 2017

Kommunen deltar i stor kärnkraftsövning
Flygfoto över OKG. Foto: Press.

Emmaboda kommun är en av 30 aktörer som deltar i årets stora kärnkraftsövning i Kalmar län. Deltar gör allt från kommuner, regionala och nationella myndigheter till företag med uppgifter inom kärnenergiberedskapen.

Det är den största samverkansövningen på sex år i länet- och den arrangeras av Länsstyrelsen i Kalmar län. Övningen äger rum i nästa vecka mellan den 28 till 29 november och går ut på att testa länets beredskap för en kärnteknisk olycka.

–  Alla har jobbat hårt hela vägen fram och det betyder mycket för att övningen ska bli lyckad, det vill säga att alla aktörer får ut så mycket som möjligt av övningen, säger Erik Richardsen, övningsledare för KKÖ17 och beredskapshandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Senast länet höll en kärnkraftsövning var 2011. Sedan dess har teknikutvecklingen gett nya förutsättningar att samarbeta och hålla kontakten – även med aktörer som befinner sig på andra platser.

– Vi har satsat ordentligt inför övningen med en hel del utbildning och andra förberedelser. Övningen ger oss väldigt goda möjligheter att utveckla vår beredskap att hantera samhällsstörningar ytterligare, säger Niclas Karlsson, kommunens säkerhetssamordnare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

I ett fall registrerades endast fyra av nästan 800 påstådda besök. Nu ska IVO utreda de allvarliga bristerna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:16, 24 november, 2017

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk
Foto: Genre/Pexels

Landstinget i Kalmar län har polisanmält fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken är allvarliga brister i journalföringen.

Fysioterapeuterna har privata verksamheter men är offentligt finansierade via landstinget. De får en ersättning från landstinget för varje timme som de behandlar patienter.

När man gjorde en fördjupad uppföljning fann man att en stor mängd av de rapporterade besöken, som fysioterapeuterna krävt ersättning för, inte fanns med i journalen.

I det sämsta fallet var endast fyra av 793 besök (0,5%) dokumenterade i patientens journal. ”I praktiken innebär det helt avsaknad av journaldokumentation”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

För de övriga fysioterapeuterna som anmälts var siffran för besök som dokumenterats 1,7, 2,2 samt 11,7 procent.

Landstinget uppger att granskninsprocessen inte är helt klar ännu, men att man väljer att anmäla redan nu då bristerna bedöms vara så pass allvarliga.

Om det visar sig att fysioterapeuterna fuskat riskerar de att bli återbetalningsskyldiga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday

Black Friday är här. Med den här guiden kan du reafynda som ett proffs.

Matilda Larsson

Kl.08:06, 24 november, 2017

GUIDE: Så här fyndar du bäst på Black Friday
Foto: Pexels.

I dag är det Black Friday 2017 vilket innebär att många butiker och e-butiker rear ut sina varor under 24 timmar.

Readagen kan jämföras med mellandagsrean och kommer ursprungligen från USA där Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving.

LÄS MER: Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Det är de senaste åren som Black Friday har börjat ta fart i Sverige och ses numera som starten på julhandeln. Som konsument innebär det att man kan göra riktiga fynd inför jul. Därför har bland annat Aftonbladet gjort en guide för vad du ska tänka på när du fyndar under Black Friday:

1. Gör en lista. Börja med att skriva ner vad du skulle vilja köpa.

2. Kolla sedan vilken modell du vill ha och vilka butiker som säljer den.

3. Notera priset minst några dagar före Black Friday för att kunna göra en korrekt jämförelse. Jämför också med priset från utlandet men glöm inte att räkna med frakt och eventuella tullkostnader.

4. Skriv upp dig på butikernas maillistor för att få information före andra. Vissa butiker har också exklusiva reor i deras appar. Kolla vad som gäller för butiken du vill handla i.

5. Följ ditt urval av butiker i sociala medier. Där får du snabbt reda på när reavarorna drar igång.

6. Var ute i god tid när reorna börjar. Vissa sitter redo redan när reorna börjar vid midnatt. Populära produkter tenderar att ta slut snabbt.

7. Var beredd på att kunna slutföra köpet fort. Registera kundkonton i förväg i butikerna du är intresserad av. Hos vissa butiker är varan nämligen inte din förrän du har slutfört köpet vilket innebär att någon annan kan knipa den före dig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng