Efter domen – chefen får flytta din semester

En dom i Arbetsdomstolen gav arbetsgivarna på ett sjukhus rätt. Nu kan semesterlagen komma att tolkas hårdare i framtiden.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.09:01, 19 juni, 2017

Efter domen – chefen får flytta din semester
Foto: Arkiv

Det var under sommaren 2014 som Vrinnevisjukhuset i Norrköping hade svårt att få ihop sommarbemanningen. Trots att fem barnmorskor fått sin semesterledighet beviljad blev deras semester flyttad en månad av arbetsgivaren.

Det hela gick upp till Arbetsdomstolen där Vårdförbundet drev fallet mot arbetsgivaren. Utslaget blev att arbetsgivaren fick rätt. I en vägledande dom slogs det fast att en arbetsgivare har möjlighet att ändra en redan beviljad semester om så krävs för att verksamheten ska fungera.

– Detta är en tolkning av semesterlagen, och den gäller alla yrken. Men mest gäller det yrken där det är svårt att få ihop semestrar för att verksamheten pågår året om, som i vården, säger Anna Svanestrand, arbetsrättsjurist på Sveriges kommuner och landsting till SvD.

Johan Larson som är vice ordförande i Vårdförbundet är mycket kritisk till domen och befarar kaos i framtiden.

– Man kan fråga sig vilken planet de varit på i Arbetsdomstolen när det fattat det här beslutet. Skulle vi få se den utvecklingen så är det extremt oklokt. Jag skulle inte bli förvånad om det trillar bort ytterligare personal från vården på grund av den här domen, säger han.

Arbetsdomstolen gjorde bedömningen att arbetsgivaren hade gjort det som krävdes för att undvika spruckna semesterplaner. Vårdförbundet däremot menar att arbetsgivaren kunde ha gett barnmorskorna extra mycket betalt för att ta extrapass.

– Att beviljade semestrar får tas igen när arbetsgivaren gjort så lite, det är verkligen ett effektivt sätt att rubba förtroendet mellan arbetstagare och arbetsgivare, säger Johan Larson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump

Emmabodaföretaget Xylem går emot världslandet USA när det kommer till Parisavtalet: "Vi står fast vid vårt åtagande om att göra vår del i ett globalt samarbete".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:12, 29 juni, 2017

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump
Foto: Arkiv/Flickr

Flera länder vädjade till USA:s president Donald Trump om att inte hoppa ur Parisavtalet – något som han inte valde att följa. USA beslutade under början av juni att hoppa av avtalet som ska begränsa klimatförändringarna.

Med anledning av Donald Trumps tillkännagivande gick Emmabodaföretaget Xylem ut med ett pressmeddelande.

– Att se och erkänna realiteterna i klimatförändringen är en möjlighet att skapa gemensamma värden bland alla intressenter, och Xylem står även fortsättningsvis fast vid sitt åtagande att göra sin del som en medborgare i ett globalt samhälle för att driva detta livsviktiga arbete framåt, säger Patrick Decker, koncernchef och VD för Xylem i ett pressmeddelande.

Parisavtalet skrevs under av världens länder så sent som i december 2015, vilket innehöll begränsade klimatförändringar. Knappt ett år senare valde USA, en av världsländerna att hoppa ur avtalet. Nu ryter Emmabodaföretaget ifrån.

 

– Dessa utmaningar är alltför komplexa för att någon ska kunna lösa dem ensam. Vi tror fullt och fast att det finns en roll att spela för regeringar på alla nivåer, privat industri, universitet och enskilda innovatörer när det gäller att skapa de praktiska lösningar och innovativa tekniker som kommer att behövas för att hjälpa samhällen världen över att både mildra effekterna av klimatförändringen och anpassa sig till de uppkommande effekterna som t.ex. långa torkperioder och ökade översvämningar, skriver företaget och fortsätter.

– Vare sig USA väljer att delta i Parisavtalet eller lämna det är vår beslutsamhet på Xylem stark. Vi kommer att fortsätta arbetet med att minska våra egna miljöavtryck och arbeta med våra kunder, partner, leverantörer, samhällsledare och policyskapare för att utveckla lösningar på såväl globala som lokala vattenutmaningar för att skapa hållbara värden för alla, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån

På fredag är det sista dagen att lämna in sina synpunkter gällande vattenskyddsområdet i Lyckebyån.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:15, 29 juni, 2017

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån
Foto: Arkiv

Cirka 60 000 människor får sitt dagliga vatten från Lyckebyån, som rinner genom sydöstra Småland och östra Blekinge. 

Under en lång tid har kommunerna i Emmaboda, Lessebo och Karlskrona gemensamt arbetat med ett förslag om hur man bör skydda vattentäkten.

– Det finns ju ett krav att vattentäkter ska vara skydde av ett vattenskyddsområde. Vi i Emmaboda, Lindås, Broakulla och Johansfors tar hälften av vårt dagliga grundvatten därifrån, säger Stefan Lundgren, VD på Emmaboda Energi och fortsätter.

– Därför har vi under en lång tid, tillsammans med två andra kommuner, Lessebo och Karlskrona tagit fram ett förslag för att skydda Lyckebyån, som i dag försörjer 60 000 människor.

Nu har fastighetsägarna som äger mark i kommunerna chans att påverka förslaget till och med fredagen den 30 juni.

– Vi har under processen gång valt att ha informationsmöten ute i kommunerna och samlat in synpunkter från fastighetsägarna. På fredag är det sista dagen att lämna in synpunkter innan vi lämnar in förslaget till Länsstyrelsen för samråd, avslutar Stefan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmabodabo dödshotade poliser

En 51-årig man från Emmaboda döms av Blekinge tingsrätt efter att ha hotat poliser till döden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:52, 29 juni, 2017

Emmabodabo dödshotade poliser
Foto: Arkiv

Det var i mitten på april som en 51-årig man från Emmaboda blev gripen på torget, utanför vårdcentralen i Rödeby. 

När den 51-årige mannen skulle transporteras till polishuset, har han uttalat hot mot poliserna. Emmabodabon har på väg in till polishuset sagt att han ska söka upp poliserna och döda dem samt att de hade två dagar kvar att leva.

I rättegången har den 51-årige mannen varken kunnat erkänna eller förneka gärningen, beroende på minnessvårigheter till följd av berusning.

Emmabodabon döms till skyddstillsyn och skadestånd på 5 000 kronor var till poliserna för det inträffade, av Blekinge tingsrätt. 

Mannen har sedan tidigare dömts för liknande brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet

Emmaboda kommun backar i den senaste kommunmätningen när det kommer till miljöarbete.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.07:54, 29 juni, 2017

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet
Foto: arkiv

Förra året placerade sig Emmaboda kommun i mitten av Sveriges kommuner. Av 290 kommuner knep Emmaboda då en 139:e plats, i årets mätning tog kommunen ett ordentligt steg bakåt i tabellen.

Emmaboda kommun hamnade i år på en 208:e plats, hela 69 placeringar sämre än föregående år.

En av anledningarna till att Emmaboda kommun backar i rankingen är bland annat för att kommunen inte har ett politiskt antaget miljöprogram med lokala miljömål eller ett klimatmål för att minska växthusgaser.

I länet placerar sig Emmaboda kommun på en tolfteplats, vilket är sämst i Kalmar län.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda

SMHI varnar för kraftigt oväder och extrema regnmängder i Kalmar län.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.13:54, 28 juni, 2017

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda
Foto: Pixbay

Det är för torsdagen och ungefär ett dygn framåt som ett kraftigt oväder kan hota Kalmar län, detta uppger SMHI.

Kraftigt regn, åska och en nederbördsmängd på upptill 70 milliliter kan drabba Kalmar regionen under torsdagen. På lokala orter kan ovädret slå ännu kraftigare. SMHI varnar för en ökad risk för mindre vatten drag att svämma över, samt även en risk för att till exempel källarutrymmen och dagvattensystem kan bli översvämmade. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng