Musikfest med jazz- och folkmusik

Mundekulla arrangerade för andra året de populära jazz- och folkdagarna. Välkända artister, utflykter och mycket annat stod på schemat under festivalhelgen.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.19:56, 18 juni, 2017

Musikfest med jazz- och folkmusik
(fr.v) Peter Elmberg, Maj-lis Gullin och Gunnel Mauritzson Foto: Victor Grusell

Mundekulla jazz- och folkdagar gick av stapeln för det andra året nu under helgen. Festivalen arrangeras i ledordet ”in the spirit of Lars Gullin”, jazzlegenden som tillbringade sina sista år i livet i Emmaboda. I förarsätet för arrangemanget sitter bland annat Mundekullas Peter Elmberg och sångerska Gunnel Mauritzson.

Under arrangemanget fick besökarna till jazz- och folkdagarna se artister från runt om i världen och lyssna till flera olika artister. Utflykter planerades även för besökarna, bland annat till Slott där Jan Gullin tillbringade sina sista år i livet. Det största dragplåstret under festivalhelgen var konserten med jazzduon Svante Thuresson och Victoria Tolstoy som ägde rum på Mundekulla gård under lördagskvällen. Där konsertlokalen var full till bredden under konserten.

– Det kändes väldigt fint med Svante Thuresson och Victoria (Tolstoy) här på gården, säger Peter Elmberg.

Planeringen med att rekrytera just duon Thuresson och Tolstoy startade redan förra året, under festivalens premiär år. Duon hade turnerat i södra Sverige och via kontakter kunde festivalen boka den populära jazzduon till Mundekulla. Någonting som festivalen var väldigt stolta över att kunna erbjuda

– Vi var 130 personer igår på konserten. Vi hade kunnat ha den utomhus och lockat flera, men det blir inte samma närhet då. För att kunna komma nära artisterna ska man inte vara flera. Det är en riktigt lyx, säger Gunnel Mauritzson.

Festivalen bjöd publiken på musik från länets närhet och även från andra runt om i världen. Festivalen har arbetat med bland annat Musik i Syd och arrangörer och musiker från Blekinge och Kronoberg. Producenten för själva evenemanget var folk- och jazzmusikern Gunnel Mauritzson, som även tagit emot Gullin-priset tidigare.

Under söndagen erbjöd festivalen blanda annat en konsert i Bräkne Hoby kyrka, ”Voices of the world”. Där kunde publiken bland annat höra Elin Teilus jojka och Lamine Cissokho från Senegal spela Kora. Festivalen var även i Älmeboda kyrka och turnerade, där Mauritzson själv uppträde med sång.

– Vi vill kunna erbjuda publiken att få uppleva musik nära. Vill vill även knyta an till trakten vi är i, säger Mauritzson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump

Emmabodaföretaget Xylem går emot världslandet USA när det kommer till Parisavtalet: "Vi står fast vid vårt åtagande om att göra vår del i ett globalt samarbete".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:12, 29 juni, 2017

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump
Foto: Arkiv/Flickr

Flera länder vädjade till USA:s president Donald Trump om att inte hoppa ur Parisavtalet – något som han inte valde att följa. USA beslutade under början av juni att hoppa av avtalet som ska begränsa klimatförändringarna.

Med anledning av Donald Trumps tillkännagivande gick Emmabodaföretaget Xylem ut med ett pressmeddelande.

– Att se och erkänna realiteterna i klimatförändringen är en möjlighet att skapa gemensamma värden bland alla intressenter, och Xylem står även fortsättningsvis fast vid sitt åtagande att göra sin del som en medborgare i ett globalt samhälle för att driva detta livsviktiga arbete framåt, säger Patrick Decker, koncernchef och VD för Xylem i ett pressmeddelande.

Parisavtalet skrevs under av världens länder så sent som i december 2015, vilket innehöll begränsade klimatförändringar. Knappt ett år senare valde USA, en av världsländerna att hoppa ur avtalet. Nu ryter Emmabodaföretaget ifrån.

 

– Dessa utmaningar är alltför komplexa för att någon ska kunna lösa dem ensam. Vi tror fullt och fast att det finns en roll att spela för regeringar på alla nivåer, privat industri, universitet och enskilda innovatörer när det gäller att skapa de praktiska lösningar och innovativa tekniker som kommer att behövas för att hjälpa samhällen världen över att både mildra effekterna av klimatförändringen och anpassa sig till de uppkommande effekterna som t.ex. långa torkperioder och ökade översvämningar, skriver företaget och fortsätter.

– Vare sig USA väljer att delta i Parisavtalet eller lämna det är vår beslutsamhet på Xylem stark. Vi kommer att fortsätta arbetet med att minska våra egna miljöavtryck och arbeta med våra kunder, partner, leverantörer, samhällsledare och policyskapare för att utveckla lösningar på såväl globala som lokala vattenutmaningar för att skapa hållbara värden för alla, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån

På fredag är det sista dagen att lämna in sina synpunkter gällande vattenskyddsområdet i Lyckebyån.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:15, 29 juni, 2017

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån
Foto: Arkiv

Cirka 60 000 människor får sitt dagliga vatten från Lyckebyån, som rinner genom sydöstra Småland och östra Blekinge. 

Under en lång tid har kommunerna i Emmaboda, Lessebo och Karlskrona gemensamt arbetat med ett förslag om hur man bör skydda vattentäkten.

– Det finns ju ett krav att vattentäkter ska vara skydde av ett vattenskyddsområde. Vi i Emmaboda, Lindås, Broakulla och Johansfors tar hälften av vårt dagliga grundvatten därifrån, säger Stefan Lundgren, VD på Emmaboda Energi och fortsätter.

– Därför har vi under en lång tid, tillsammans med två andra kommuner, Lessebo och Karlskrona tagit fram ett förslag för att skydda Lyckebyån, som i dag försörjer 60 000 människor.

Nu har fastighetsägarna som äger mark i kommunerna chans att påverka förslaget till och med fredagen den 30 juni.

– Vi har under processen gång valt att ha informationsmöten ute i kommunerna och samlat in synpunkter från fastighetsägarna. På fredag är det sista dagen att lämna in synpunkter innan vi lämnar in förslaget till Länsstyrelsen för samråd, avslutar Stefan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmabodabo dödshotade poliser

En 51-årig man från Emmaboda döms av Blekinge tingsrätt efter att ha hotat poliser till döden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:52, 29 juni, 2017

Emmabodabo dödshotade poliser
Foto: Arkiv

Det var i mitten på april som en 51-årig man från Emmaboda blev gripen på torget, utanför vårdcentralen i Rödeby. 

När den 51-årige mannen skulle transporteras till polishuset, har han uttalat hot mot poliserna. Emmabodabon har på väg in till polishuset sagt att han ska söka upp poliserna och döda dem samt att de hade två dagar kvar att leva.

I rättegången har den 51-årige mannen varken kunnat erkänna eller förneka gärningen, beroende på minnessvårigheter till följd av berusning.

Emmabodabon döms till skyddstillsyn och skadestånd på 5 000 kronor var till poliserna för det inträffade, av Blekinge tingsrätt. 

Mannen har sedan tidigare dömts för liknande brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet

Emmaboda kommun backar i den senaste kommunmätningen när det kommer till miljöarbete.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.07:54, 29 juni, 2017

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet
Foto: arkiv

Förra året placerade sig Emmaboda kommun i mitten av Sveriges kommuner. Av 290 kommuner knep Emmaboda då en 139:e plats, i årets mätning tog kommunen ett ordentligt steg bakåt i tabellen.

Emmaboda kommun hamnade i år på en 208:e plats, hela 69 placeringar sämre än föregående år.

En av anledningarna till att Emmaboda kommun backar i rankingen är bland annat för att kommunen inte har ett politiskt antaget miljöprogram med lokala miljömål eller ett klimatmål för att minska växthusgaser.

I länet placerar sig Emmaboda kommun på en tolfteplats, vilket är sämst i Kalmar län.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda

SMHI varnar för kraftigt oväder och extrema regnmängder i Kalmar län.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.13:54, 28 juni, 2017

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda
Foto: Pixbay

Det är för torsdagen och ungefär ett dygn framåt som ett kraftigt oväder kan hota Kalmar län, detta uppger SMHI.

Kraftigt regn, åska och en nederbördsmängd på upptill 70 milliliter kan drabba Kalmar regionen under torsdagen. På lokala orter kan ovädret slå ännu kraftigare. SMHI varnar för en ökad risk för mindre vatten drag att svämma över, samt även en risk för att till exempel källarutrymmen och dagvattensystem kan bli översvämmade. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng