LISTA: 10 otippade saker du inte får ta med i handbagaget | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: 10 otippade saker du inte får ta med i handbagaget

Att du inte får packa vätskor i behållare större än 100 milliliter i handbagaget när du ska flyga är sen gammalt. Men visste du att du heller inte får packa ned tältpinnar eller badmintonrack?

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:41, 1 maj, 2017

LISTA: 10 otippade saker du inte får ta med i handbagaget
Foto: Pixabay

Det finns många regler kring vad du får och inte får ta med dig på flygplan, antingen i det stora bagaget eller handbagaget du har tillgängligt på planet. Anledningen till reglerna är säkerheten och många förbud känns självklara. Skyscanner har dock listat tio föremål som överraskande nog också har hamnat på förbudslistan.

Tältpinnar
Att ha med sig sitt tälts pinnar med i handbagaget vore dumt, då de skulle beslagtas och du skulle få sova under en ospänd tältduk. Tältstänger däremot, de är helt okej att packa ned.

Tändare i plural
En tändare är okej för passagerare att ta med sig, om den bärs i fickan eller nära kroppen. Två eller flera tändare är dock inte godkänt.

Borrar
Är du en rörmokare som ofta är på resande fot? Kom då ihåg att du inte får packa ned borren i handbagaget. Inte heller dina andra ganska självklara verktyg som sågen, avbitaren eller spikarna.

Badmintonrack
Innebandyklubbor och golfklubbor är förbjudna ombord på flyg, likaså även badmintonrack. Det är svårt att se det farliga i de tunna racken, men regler är regler.

Soppa
Vätska som vätska. Planerar du på att ta med dig soppa in i flygplanet bör du se till att den är i en behållare med max 100 milliliter.

Blekningsmedel
Kemikalier, och andra giftiga ämnen, som kan skada eller utgöra en fara för personer på planet och privat egendom får inte tas med. Däribland finns blekningsmedel.

Fiskespö
Om du ska utomlands för att fiska bör du komma ihåg att checka in ditt fiskespö, eller låna på plats.

Tio flaskor av favoritparfymen
Alla vätskebehållare på max 100 milliliter som du packar med ska rymmas i en genomskinlig och återförslutbar plastpåse på max 20×20 centimeter. Om du hade planerat att hälla upp din stora parfymflaska i massa små så får du nog tänka om.

Fyrverkerier
Inte så förvånande kanske. Brandfarliga och explosiva föremål är strikt förbjudna på flygplan, så om du tänkt att fyra av några smällare uppe i luften får du nog tänka om.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kallades ”arabjävel” – söker politisk asyl i Polen

Kanske inte blir någon rättegång.

Axel Brantemo

Kl.15:00, 26 april, 2018

Kallades ”arabjävel” – söker politisk asyl i Polen
Foto: Arkiv.

Det var för två år sedan som Ahad Nobakthi spelade in när en polisman bland annat kallade honom ”arabjävel” i samband med en polisinsats vid ett asylboende i centrala Emmaboda.

Rättegången har sedan gång på gång ställts in. Och ett nytt rättegångsdatum är satt till september senare i år. Men nu rapporterar SVT Nyheter Småland att det är oklart om rättegången kommer att bli av. Det eftersom att Ahad Nobakthi säger sig aldrig mer sätta sin fot i Sverige

LÄS MER: Allt tyder på åtal mot polisen som skrek ”arabjävel”

– Jag är rädd för polisen, säger han, och jag har därför sökt politisk asyl i Polen, säger han till TV-kanalen.

För SVT har även Ahad Nobakthis juridiska ombud, Torgny Palm, kommenterat det hela.

– Jag vet i nuläget inte hur det kommer att bli med rättegången, säger han till SVT Småland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polis stoppade narkotikapåverkad bilist

Kvinnan hade kniv i bilen.

Faton Pasho

Kl.13:46, 26 april, 2018

Polis stoppade narkotikapåverkad bilist
Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn

Det var under förra torsdagen, runt 18.30-tiden som en polispatrull valde att stoppa en bilist på riksväg 31 i höjd med Gullaskruv. 

– Polispatrullen mötte en bil som man kände igen från tidigare brott. De valde att stoppa bilen och i bilen fanns det en kvinna, som av oss är känd sedan tidigare, säger Glenn Adolfsson från polisen och fortsätter.

– Hon visade tecken på narkotikapåverkan. Dessutom hittade vi också en kniv som hon hade med sig.

Kvinnan, hemmahörande i Emmaboda, är nu misstänkt för narkotikabrott samt brott mot knivlagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här är nya namnen på Allaktivitetshusen

Firas med mingel på flera håll i kommunen.

Axel Brantemo

Kl.11:43, 26 april, 2018

KLART: Här är nya namnen på Allaktivitetshusen
Foto: Arkiv.

I februari i år gick Emmaboda kommun ut på sin hemsida och efterlyste hjälp för att hitta passande namn för tre av kommunens Allaktivitetshus. Personen som lämnade det bästa namnförslaget skulle belönas med ett presentkort till en restaurang och ett presentkort på en soltimme på Solparadiset Mauritius på Loket i Emmaboda.

Nu står det klart vilka namn Allaktivitetshusen i Algutsboda, Långasjö och Vissefjärda får. Allaktivitetshuset i Algutsboda får namnet Alsboknuten, Allaktivitetshuset i Vissefjärda får namnet Dacke och Allaktivitetshuset i Långasjö får namnet Träskon.

De nya namnen kommer att firas med mingel där Maria Ixcot Nilsson (S), Socialnämndens ordförande, och Michael Börjesson, socialchef, deltar. Först ut att firas blir Allaktivitetshuset Alsboknuten på fredag den 27 april klockan 14.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonbelopp till länet för att korta cancervårdsköerna

Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Hanna Thulin

Kl.08:30, 26 april, 2018

Miljonbelopp till länet för att korta cancervårdsköerna
Foto: Pixabay.

Regeringen betalar ut 4,6 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården i Kalmar. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Det är den första halvan av årets statsbidrag för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården, som betalas ut. Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, det vill säga totalt 391 miljoner kronor.

– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar län ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 4,6 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De standardiserade vårdförlopp som införs inom cancervården är specifika för varje cancerdiagnos. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdförloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, kortas väntetiderna och vården bli mer jämlik.

För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som bland annat beskriver hur årets arbete med införandet av de standardiserade vårdförloppen ska ske. Regeringens beslut innebär att samtliga landstings handlingsplaner är godkända.

För att få ta del av den andra halvan ska landstingen senast i november i år kunna visa att de har uppfyllt kraven i årets överenskommelse. En motsvarande summa betalas därefter ut i slutet av året till de landsting som uppfyllt kraven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barngruppernas storlek fortsätter att minska

Skolverket: ”Glädjande att barngrupperna blivit mindre”.

Axel Brantemo

Kl.06:57, 26 april, 2018

Barngruppernas storlek fortsätter att minska
Foto: genrebild/Bildbyrån.

Trenden med mindre grupper i förskolan fortsätter. Det visar statistik från Skolverket. 2017 bestod den genomsnittliga barngruppen av 15,3 barn jämfört med 15,9 året innan. I Emmaboda kommun är barngrupperna ännu mindre. Enligt statistiken går det 13,8 barn per avdelning i kommunen. Mindre barngrupper i länet går bara att hitta i Borgholm, Nybro och Hultsfred.

– Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre. Detta eftersom vi vet att stora barngrupper medför många relationer för barnen att förhålla sig till. Men trots de förbättrade siffrorna så är vi medvetna om att det är en svår situation med stora barngrupper på många håll runt om i landet, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Barngruppernas storlek minskade från i genomsnitt 15,9 barn 2016 till 15,3 barn 2017. Det är en betydande minskning då den genomsnittliga barngruppen varierat mellan 16,7 och 16,9 barn mellan 2006-2015. Skolverkets riktmärke för barn som är 1-3 år är 6-12 barn. Den genomsnittliga gruppstorleken för den åldersgruppen var förra året 12,4 barn. För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Den genomsnittliga gruppstorleken bland dessa barn var 15,4.

– De senaste tre åren har vi på uppdrag av regeringen betalat ut drygt 2,3 miljarder i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor som ska användas för att minska eller motverka en ökning av barngruppernas storlek. För två år sedan införde vi också riktmärken, säger Magdalena Karlsson.

Men det råder fortfarande brist på utbildad personal enligt Skolverket. I Emmaboda kommun saknar 41 procent av årsarbetarna utbildning för arbete med barn.

– Det är fortfarande ett problem att det är brist på utbildad personal. Detta gör att många av förskolorna tvingas anställa personal som saknar utbildning för att arbeta med barn. Välutbildad och kompetent personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen, säger Magdalena Karlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng