De hittade lugnet i Broakulla

2011 flyttade Uwe och Janina Tham till Broakulla från Tyskland. Sedan 2013 driver de egen firma – och på lördag arrangerar de populära Plåtniklasdagen för andra året i rad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:55, 21 april, 2017

De hittade lugnet i Broakulla
Janina Tham, Uwe Tham och Aaron Grösel utgör Tham Plåt & Bygg i Broakulla. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Den stora anledningen till att Uwe och Janina Tham flyttade till Sverige från Tyskland var för att hitta lugnet. Sex år senare står de med en framgångsrik plåt- och byggfirma – och arrangerar dessutom det populära evenemanget Plåtniklasdagen, för andra året i rad, på lördag.

– Det är en dag där vi vill bjuda in våra kunder för att se vad vi sysslar med. Det blir lite marknadsstuk och Johansfors musikkår kommer att spela musik, säger Janina, som tillsammans med sin man Uwe, är medlemmar i kåren.

Sedan 2013 driver de en egen firma ihop. Till en början var inriktningen enbart på plåtslageri, men efterhand märkte de att kunderna hade behov av mer omfattande byggjobb.

– Ju mer byggjobb vi fick, desto mer märkte vi att vi även behövde en murare, då vi fick många takjobb där man även behövde byta ut skorstenar. Så från och med 2016 har vi Aaron Grösel som murare i företaget, berättar Janina.

Nu driver de Tham Plåt & Bygg tillsammans – och framgångsreceptet är tydliga roller och flexibilitet.

– Det gäller att vara det när man jobbar på mindre orter. Jag sköter det mesta administrativa på kontoret och Uwe och Aaron sköter själva byggprocesserna.

Huset i Broakulla köpte de 2008. Sedan 2011 bor de där permanent.

– Vi ville testa Sverige som semesterort och sedan har vi blivit kvar här. Atmosfären och lugnet värdesätter vi högt.

Till en början hade de verkstaden hemma på gården. 2015 köpte de verkstaden på Landsvägen.

Plåtniklasdagen pågår mellan 10-14 på lördagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel