Polisen varnar: ”Släpp inte in någon okänd”

Efter flera fall där personer påstår sig vara hantverkare av olika slag går nu Polisen ut med uppmaningen: "Släpp aldrig in någon okänd i ditt hem".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:12, 20 april, 2017

Polisen varnar: ”Släpp inte in någon okänd”
Foto: Polisen

I polisområdet Nybro där Emmaboda kommun ingår, går nu polisen ut med en varning till alla samhällsmedborgare. 

– Släpp aldrig in någon okänd i ditt hem, skriver polisen på sin Facebook-sida.

Polisen har under senare tid märkt att det finns personer som påstår sig vara hantverkare av olika slag för att ta sig in i hemmen och stjäla. Det handlar oftast om äldre personer.

Oanmälda besök görs aldrig av riktiga reparatörer, fastighetsskötare och hantverkare, skriver polisen.

Nu går polisen i lokalområdet ut med tips till allmänheten om man skulle råka ut för detta.

– Är du osäker om det är en seriös hantverkare eller inte? Be om legitimation, be om att få ringa till företaget personen påstår sig komma ifrån och återigen vid minsta osäkerhet, släpp inte in personen eller personerna, avslutar polisen på Facebook-sidan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Säsongen där oseriösa hantverkare är i farten har börjat igen. "Vi har de här problemen med jämna mellanrum", säger polisen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.11:50, 22 maj, 2017

Polisen varnar för oseriösa hantverkare
Foto: Pixabay

I flera års tid har det funnits oseriösa hantverkare som försöker bedra svenskar runt om i landet. Nu har polisen börjat få in en del anmälningar om problemet.

– Vi har de här problemen med jämna mellanrum och det är ofta säsongsbetonat. Vi kan inte nog varna för det, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i region Syd till Kvällsposten.

De oseriösa hantverkarna är något som är svårt för polisen att handskas med. Ofta görs en affär med hantverkarna upp, och då blir det snarare en fråga som måste lösas civilrättsligt.

– Uppmaningen är därför att man ber dem gå om de kommer och man inte vill ha dem där. Om de ändå propsar på, tar sig in på tomten eller klättrar upp på taket så kan man ringa 112. Det gäller förstås även om situationen upplevs som hotfull, säger Fredrik Bratt.

Kvällsposten har pratat med Torbjörn Dahlström, som nyligen blivit utsatt för problemet. Hans svärfar fick oväntat besök av två män i en skåpbil som erbjöd sig att laga en sprucken takpanna de sett. Kort därefter hade de tagit sig upp på taket, och börjat riva upp några takpannor.

– Det skulle kosta honom 500 kronor. Men efter en stund kom de ner igen och sade att hela taket behövde bytas för 25 000 kronor, säger Torbjörn till tidningen.

Svärfadern ringde Torbjörn som kom till platsen och hotade med att ringa polisen. Då började hantverkarna att skriva på varandra och tog sig snabbt ner från taket innan de försvann. Nu är hantverkarna polisanmälda.

– Det tyder ju på att de inte var seriösa, min erfarenhet av det här visar att de inte alls är intresserade av att ha med polisen att göra. En seriös hantverkade hade stannat kvar för att reda upp situationen, säger Fredrik Bratt.

FaktaSå undviker du bedragarna:

 

• Känn efter själv och lita på magkänslan. Känns det lite för bra för att vara sant är det ofta en indikation på att något är fel.

• Börja inte föra en dialog, utan tacka vänligt men bestämt nej.

• Det finns givetvis seriösa hantverkare. Vill du undvika bedragarna ska du ta reda på företagets organisationsnummer och begär ID-handlingar på hantverkarna.

• När det gäller betalning ska du aldrig betala i förskott eller i kontant. Är du nöjd sätter du inte betalningen på ett företagskonto.

• Kolla med Bolagsverket om företaget verkligen finns. Dubbelkolla om de har en F-skattsedel via Skatteverket.

• Finns det möjlighet ska du be om referenser på tidigare utförda arbeten.

• Ska du göra en affär med hantverkarna, se till att upprätta ett skriftligt avtal där det framgår vad som ska göras och vad det kostar. Annars står ord mot ord i en eventuell tvist.

Källa: Polisen/Kvällsposten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för falska böter

Polisen har gått ut med en varning på Facebook för bedragare som skickar ut mail där det står att du ska betala böter.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.17:00, 13 maj, 2017

Polisen varnar för falska böter
Foto: Arkiv

Polisen varnar nu för mail om falska böter. I mailen står det att du gjort dig skyldig till ett brott och att du ska betala böter till polisen via Paysafe.

Enligt polisen skickar de aldrig ut böter via mail. De utfärdar bara ordningsböter och dessa ska alltid betalas via bankgiro.

I sitt inlägg på Facebook avslutar polisen med att skriva: ”Blir du osäker på något som du får via mail eller sms ska du kontakta, helst ringa, till den som uppges ha skickat det till dig MEN inte på kontaktuppgift som uppges i aktuellt mail eller sms”.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”

Tidigare i dag varnade polisen på sin hemsida om falska sms där mottagaren uppmanades att klicka på en länk. Det skulle röra sig om en bedragare som låtsades vara polisen. Senare under dagen konstaterades att så inte var fallet. 

Mia Martelleur

Kl.17:16, 26 april, 2017

Bedrägeri-sms kom från polisen: ”Det var ju tragiskt”
Bedrägeri sms:et var från polisen själva. Foto: Polisen

Sms:et som polisen gått ut med var inte falskt, utan en del av en försöksverksamhet i norra Sverige där denna typ av sms skickas ut till nödställda personer för att fastställa deras positioner, berättar Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum för Aftonbladet. En person som uppenbarligen inte var i fara hade fått ett sådant sms och anmält det till 114 14.

– Sedan var det oturligt att det här gick ut. Att informationsbristen var så stor att ingen av oss visste om att det här försöket existerade i norra Sverige. Det var ju tragiskt, säger Jan Olsson till tidningen.

Varningen har nu korrigerats på polisens hemsida. Man varnar fortfarande för att klicka på okända länkar och att med undantag för denna typ av nödfalls-sms, så skickar inte polisen några sms till allmänheten med länkar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VARNING: Polisen varnar för falska sms

(UPPDATERAD 16:00) Polisen har gått ut med en varning om falska sms som utges vara från polisen. Det är viktigt att inte klicka sig vidare till någon länk eller bifogad fil utan radera sms:et.

Mia Martelleur

Kl.14:13, 26 april, 2017

VARNING: Polisen varnar för falska sms
Så kan sms:et se ut. Foto: Polisen

Någon eller några som utger sig för att vara från polisen har skickat sms där de försöker få dig att klicka på en länk eller bifogad fil, rapporterar polisen. Om du får ett meddelande från polisen är det viktigt att du inte klickar på någon länk utan raderar sms:et.

De skriver vidare att du kan utgå från att det är skadligt att klicka dig vidare. Dina filer kan låsa sig så du inte kommer åt dem om du inte betalar för det eller så kan du lockas uppge dina bankuppgifter, inlogg till BankID eller bankdosa, som bedragaren sedan använder för att tömma dina konton.

”Polisen skickar aldrig sådana sms, radera sms:et utan att klicka dig vidare,” skriver polisen på sin hemsida.

16:00: Senare på onsdagen gick polisen ut med en korrigering. De kan visst skicka ut liknande sms för att lokalisera försvunna personer, men bortsett från detta undantag så skickar inte polisen ut sms med uppmaningar att klicka vidare till länkar.

Det är i nuläget oklart hur man kan skilja dessa sms från bedragarens.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler hastighetskontroller under veckan

Under vecka 16 lägger polisen extra fokus på hastighetskontroller över hela landet.
"Vi har kunskap om var det brukar gasas på och vi kommer ibland vara synliga, men också ute i civila fordon", säger Ewa-Gun Westford.

Mia Martelleur

Kl.07:49, 17 april, 2017

Fler hastighetskontroller under veckan
Foto: Arkiv

Vecka 16 är det nationell trafikinsatsvecka över hela landet, och denna gång ligger extra fokus på hastigheten.

– Ibland fokuserar man på rattfylleri, ibland annat, och nu är det hastigheten. Men varje gång man stoppar fordon så ska man sträva efter att blåsa också så det blir dubbel kontroll kan man säga, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid region syd.

Sytet är att aktivera trafikkontroller över landet och göra så många kontroller som möjligt. Polisen har planerat in så mycket hastighetskontroller som det går under veckan – med reservation för att de kan få avbrytas om någon akut skulle inträffa.

– Men det är ett viktigt arbete för att vi ska få ned hastigheterna då vi vet att det dödar många människor i trafiken. Det är viktigt att man ser att vi finns på vägarna, säger Ewa-Gun Westford.

I första hand kommer fokus ligga på de större vägarna, men även riks och länsvägar.

– Vi har kunskap om var det brukar gasas på och vi kommer ibland vara synliga, men också ute i civila fordon, säger Ewa-Gun Westford.

Efter trafikinsatsveckan kommer utvärderingar att göras på ortsnivå så väl som regionalt och nationellt. Ewa-Gun Westford berättar att hastighetskontroller även brukar innebära att polisen får in annan information och ett grepp om samhället och vad för personer som kan tänkas röra sig i vissa områden.

– Det är mycket information man får in under kontrollerna. Men det viktigaste är att vi jobbar aktivt med att få ned dödligheten och hastigheterna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel