TV: Så gör du påskgodis snabbt och enkelt

Middagar och påskbestyr kan ibland innebära en del stress. Men för att göra "stekta ägg" i godisform krävs inte särskilt mycket tid. Ta en titt på hur de små läckerheterna växer fram.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.13:52, 14 april, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Faran med påskgodiset – så undviker du hål i tänderna

1,4 kilo – så mycket godis äter varje svensk under påsken. Tandhygienisten Munthader Dakhil ger dig 8 värdefulla tips på hur du slipper hål i tänderna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:06, 15 april, 2017

Faran med påskgodiset – så undviker du hål i tänderna
Tandhygienisten Munthader Dakhil ger tips om tandvård under påsken.

Svenskarna är bland dem som är mest glada i smågodis i hela världen. Särskilt under påsken äts det mycket av denna vara, då ökar konsumtionen med närmare 500 procent. Närmare bestämt är det 13 600 ton godis som äts i Sverige under påsken, motsvarande 1,4 kilo per person.

För att undvika hål i tänderna, vill Munthader Dakhil ge några tips. Han är utbildad tandhygienist på Högskolan Kristianstad och delar tjänsten som klinikchef på Oral Care.

– Det är okej att äta godis då och då så länge du inte småäter så mycket. Däremot kan det vara bra att undvika sådant godis som fastnar i tänderna , säger Munthader Dakhil.

Här är tipsen för hur du bör sköta tänderna:

  1. Borsta morgon och kväll med fluortandkräm, sila skummet efter.
  2. Rengör noga mellan tänderna en gång om dagen.
  3. Skölj med fluorsköljning under dagen.
  4. Småät inte. Undvik socker!
  5. Låt tänderna vila minst två timmar mellan måltiderna.
  6. Drick vatten när du är törstig.
  7. Besök tandvården regelbundet.
  8. Påskgodis? Ok. Småät det inte. Skölj med vatten efteråt!

Generella råd till föräldrar:

  1. Börja borsta ditt barns tänder redan när första tanden tittar fram.
  2. Håll koll på nya tänder.
  3. Låt tänderna vila mellan målen.
  4. Törstig? Vatten är bäst.
  5. Godis? Godsaker en gång i veckan gör ingen skada.
  6. Napp är bättre än tumme. Försök att bryta vanan tidigt, helst innan barnet har fyllt tre år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Den svenska påskmaten: Därför äter vi den

Det finns en rad traditioner kring vad vi svenskar brukar äta kring påsk. Här är anledningarna till varför vi äter och dricker det vi gör.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:55, 15 april, 2017

Den svenska påskmaten: Därför äter vi den
Delar av det svenskarna äter under påsken. Foto: Montage/Creative Commons

Påsklamm, påsköl, ägg med mera. Det finns mycket traditioner kring vad som äts runt påsken, här är historiken bakom varför vi äter det vi gör.

Lamm – Kristus beskrivs som lammet som befriar världen, och därför blir det naturligt att lammet äts runt påsk. Ursprungligen är lamm vid påskbordet en tradition från medelhavet, som kom till Sverige runt 1900-talet. I Sverige har dock fårkött varit vanligare än lamm tidigare.

Ägg – Många undrar varför vi äter ägg runt påsk. Men svaret är ganska enkelt. Ägget symboliserar liv och Jesu uppståndelse. Förut var det förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk, vilket gjorde påsk till en ägghögtid.

Påskgodis – I takt med ny tryckteknik har färgglada pappägg kunnat ges som gåvor, men redan i det tidigare bondesamhället fanns äggtävlingar där man slog ägg mot varandra. Att människor äter godis runt påsk är en tradition som startade efter mellankrigstiden. I samma veva började man gömma och hitta ägg med godis i.

Fisk – Det har under lång tid förekommit fisk vid påskbordet. Framför allt är det vanligt med fisk på långfredagen. Förr var salt fisk vanlig, som en liknelse vid Kristi törst på korset.

Skinka – En festmåltid som funnits på bordet länge. Och som alla känner till används skinkan vid mer än en högtid i Sverige. Richard Hellström gissar att skinkan dök upp svenska påskbordet vid mitten av 1900-talet.

Påskmust – ”Julmusten kom 1910 och var framtagen som en alternativdryck till alkohol, en nykterhetsdryck. Jag kan tänka mig att Påskmusten kom någon gång på mitten av 1900-talet”, säger Richard Tellström, måltidsforskare vi Örebro universitet till Svenska Dagbladet.

Julöl – Förr i tiden var påskölen mycket starkare än den vanliga ölen, som i dag går att jämföras med en vanlig starköl. Och historiskt sätt har det alltid bryggts öl till större festligheter.

Snaps – Traditionerna med snaps sträcker sig hela vägen till 1600-talet. Först ska det ätas sill, ost och bröd. Och när det har ätits tas snapsen, som ett startskott på att festen inleds.

Källa: Svenska Dagbladet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför kommer påskharen med ägg

Påsken har många olika traditioner. Bland annat klär vi ut oss till påskkärringar och letar ägg som påskharen har gömt. Har du koll på varför det är just en hare som lämnar äggen? Här har vi svaret.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:52, 15 april, 2017

Därför kommer påskharen med ägg
Vid påsk letar många barn efter ägg som haren har gömt. Foto: Pixabay

Nu i påsk kommer haren på besök hos många runt om i landet för att lämna påskägg. Lite som att jultomten lämnar paket på julafton. Flera av påskens traditioner har samband med religion medan vissa inte – traditionen med påskharen tillhör det sistnämnda.

Påskharen kommer ursprungligen från Tyskland och började ta plats i de svenska hemmen i början på 1900-talet. Teorierna kring dess ursprung är många men enligt en avhandling vid universitetet i tyska Heidenberg framgår det att traditionen är påhittad för att roa barn, skriver Året Runt.

Traditionen har sett olika ut över tid. Vissa barn har fått i uppgift att göra i ordning ett bo till haren där den kunde lämna äggen, medan andra har fått leta efter påskharens ägg i trädgården.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så lyckas du med festliga påskcupcakes

Julia Billmark visar hur du lyckas med det enkla men festliga receptet på cupcakes som passar extremt bra till fikat i påsk.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:58, 14 april, 2017

Julia Billmark bakar mer än gärna på sin fritid och hon har skrivit ihop ett recept på den perfekt desserten till påsk. Påskcupcakesen med citron och maräng är enkla att göra men kommer garanterat att imponera på gästerna.

PÅSKCUPCAKES

CITRONMUFFINS

12 st
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citronskalet skalet
0,5 citron saften

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och ha i mjölken, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt och blanda sedan i mjölk och smörblandningen i äggsmeten. Lägg i det rivna citronskalet av en citron och citronsaften av en halv citron. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ner i äggsmeten, vänd försiktigt ingredienserna till en slät smet. Fyll muffinsformarna till 2/3 delar och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

LEMON CURD

1,5 st ekologiska citroner
0,75 dl strösocker
25 g smör
0,5 msk maizena
1 st ekologiska ägg
1 st ekologiska äggulor

Riv skal från 1,5 citron och blanda med saft från en citron. Koka upp tillsammans med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från en halv citron och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen lätt och rör ner dem i citronsaft blandningen, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

SCHWEIZISK MARÄNG

4 äggvitor
3 dl socker

Fyll en kastrull halvvägs med vatten och koka upp på spisen. Ta en rostfri skål eller en plastskål som tål värme och ha i äggvitorna och sockret, blanda. Sänk värmen på plattan som vattenkastrullen står på så att vattnet inte stormkokar. Sätt skålen med äggblandningen i vattenbadet och låt sockerkristallerna smälta i äggvitan, vispa då och då. För att veta att marängsmeten är klar ta lite mellan två fingrars och känner du inga sockerkristaller är den klar. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa marängen till den svalnat och är tillräckligt hård för att spritsas.

När muffinsen svalnat gröper du ut ett litet hål i mitten som du fyller med Lemon Curd. Spritsa marängen på muffinsen och bränn av, dekorera med påskägg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prognosen: Kan bli snö till påsk

Det fina vårvädret verkar inte hålla i sig fram till påsken, om man ska lita på SMHI:s senaste prognos.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:14, 11 april, 2017

Prognosen: Kan bli snö till påsk
Foto: Genre/Pixabay

Det ser ut att bli en regnig påskSMHI tror på mellan minst tre millimeter nederbörd från och med onsdagen och fram till och med måndag och annandag påsk.

Temperaturerna på skärtorsdagen, långfredagen och annandagen hamnar runt 3-6 plusgrader. Påskafton och påskdagen blir något varmare.

Dock tror SMHI att snön kan göra en återkomst på både långfredagen och annandag påsk. Främst är det fredagen som kan bli utsatt för snöblandat regn då det väntas drygt sex millimeter nederbörd.

Här hittar du hela prognosen från SMHI.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel