Renoveringen har lyft affären: ”Det är en helt annan butik nu”

Ica Nära i Lindås har fått ett rejält ansiktslyft – och hyllningarna från kunderna har inte låtit vänta på sig. "Det är verkligen jätteroligt", säger Ica-handlaren Fredrik Gustafsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:11, 30 mars, 2017

2 bilder
 • Fredrik Gustafssons butik har genomgått ett antal förändringar den senaste tiden. Nu har man betydligt större och öppnare ytor. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Fredrik Gustafssons butik har genomgått ett antal förändringar den senaste tiden. Nu har man betydligt större och öppnare ytor. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Den nya fruktavdelningen blev ett rejält lyft. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Den nya fruktavdelningen blev ett rejält lyft. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Som 24Emmaboda.se rapporterat om tidigare har Ica-butiken i Lindås genomgått ett antal förbättringsåtgärder den senaste tiden. För någon vecka sedan blev den sista delen klar. Den stora trappan som gick rakt igenom butiken till lägenheterna på övervåningen har tagits bort – och lägenheterna har fått en ny trappa – fast på utsidan.

LÄS MER: Butiken som vågar satsa på landsbygden

– Inne i butiken har vi fått 15-20 kvadratmeter extra, men det känns som 100, säger Fredrik Gustafsson som driver Ica Nära Lindås.

Renoveringen har inneburit stora förändringar i butiken. Förändringar som kunderna är väldigt nöjda med. Flera kunder som 24Emmaboda.se pratat med lovordar Ica-butikens satsning på större ytor och smarta lösningar.

– Det är jätteroligt att våra kunder uppskattar det. Det är ju för dem som ändringarna ska göra skillnad, till det bättre, menar Gustafsson.

Trappan som avskärmade butiken gjorde att det var trångt att passera och lite av en labyrint-känsla infann sig. I dag är det öppna ytor – där man kan se från kassan till stora delar av butiken.

– Vi har kunnat flytta om vår brödhylla och fruktavdelningen, vilket även det har blivit ett lyft för oss. Inom kort kommer elektrikern och fixar det sista efter renoveringen med den borttagna trappan.

Ica-affären har dessutom kunnat utöka sin blomavdelning med hundra procent.

– Det här ger oss enbart enorma möjligheter. Det är en helt annan butik nu, säger Fredrik Gustafsson.

Fredrik Gustafsson är en handlingskraftig handlare och i framtiden siktar han på att installera en egen solcellsanläggning till butiken.

– Det kommer bli så, frågan är bara när vi kommer göra det. Dessutom har vi satt in LED-belysning i hela butiken, som ett lokalt företag i Emmaboda har hjälpt till med.

Nu när det finns betydligt större ytor i butiken kan ytterligare en liten snabbkassa tillkomma.

– Det finns en utstakad plats till en liten kassa, vi får se om och när vi installerar en sådan.

– Anledningen till att vi kunnat satsa och investera är tack vare att vi har en sådan trogen och stabil kundkrets. Det är en härlig anda här i Lindås, säger Fredrik Gustafsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han öppnar ny pizzeria i centrala Emmaboda

Inom kort öppnar Långasjöbon Mohamed Mardini en ny pizzeria i centrala Emmaboda. "Vi tror det finns ett behov här", säger han.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:52, 20 juni, 2017

Han öppnar ny pizzeria i centrala Emmaboda
Mohamed Mardini slår inom kort upp portarna till den nya pizzerian i centrala Emmaboda. Foto: Karl-Oska Karlsson

Förberedelserna har pågått under en tid. Inom kort hoppas Mohamed Mardini kunna slå upp portarna till den nya pizzerian i Emmaboda.

– Vi håller på för fullt för att få i ordning allt. Förhoppningsvis kan vi öppna redan den här veckan, säger han.

Tidigare rymde lokalen på Storgatan ett gatukök, men har under en längre tid stått tom.

– Vi tror der finns ett behov av en pizzeria här. Jag hoppas att Emmabodaborna kommer och tittar till oss. Vi vill erbjuda god mat och bra service till befolkningen här.

Mohamed Mardini är bosatt i Långasjö och kommer arbeta på restaurangen tillsammans med en anställd i ett första skede.

– Sedan får vi se hur många vi behöver vara.

Inomhus har pizzerian tolv stycken sittplatser och ett antal ute i anslutning till torget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populärt kafé hålls stängt – föreståndaren bröt foten

Precis när säsongen skulle dra i gång på allvar höll sig olyckan framme. "Det är väldigt tråkigt, men inte så mycket man kan göra åt det."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:06, 20 juni, 2017

Populärt kafé hålls stängt – föreståndaren bröt foten
Foto: Privat/Arkiv

Det populära fiket The Tea Room i Ällebäck kommer hålla stängt tills vidare. Orsaken till det är att Maureen Mullen, som driver The Tea Room tillsammans med Åke Johansson, bröt foten förra veckan.

– Vi kommer hålla stängt tills vidare. Jag kan inte baka scones och göra allt helt på egen hand utan Maureen, tyvärr, säger Åke Johansson.

Olyckan kom väldigt oläglig, precis innan säsongen skulle dra i gång på allvar.

– Det är väldigt tråkigt, men inte så mycket man kan göra åt det. Vi garde kunna försöka leta alternativa lösningar, men nu kom vi fram till att det blir bäst så här.

Nu väntar tre veckor i gips och ytterligare ett par veckor i stövel för Maureen.

– Sex veckor väntas det ta minst innan hon kan vara tillbaka någorlunda. Vi får helt enkelt se hur det blir i sommar. Det känns frustrerande, men vi kommer tillbaka med ny kraft. När vi öppnar igen kommer vi meddela det högt och tydligt. Samma sak nu när vi har stängt – vi vill inte att någon ska behöva köra ut hit i onödan och bli besviken för att vi inte har öppet, säger Åke Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företag expanderar – flyttar in i större lokaler

Gabriella Thörnkvists tatuerarstudio i Vissefjärda har varit för liten under en längre tid. Inom kort utvecklar hon sin verksamhet – och flyttar ut till garaget. "Det kommer bli ett lyft", säger hon.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 19 juni, 2017

Företag expanderar – flyttar in i större lokaler
Foto: Privat/Arkiv

Hon är en extremt populär och uppvaktad tatuerare i regionen. Tidigare har 24Emmaboda.se skrivit om hennes verksamhet som höll på att växa sig för stor för den lilla boden på tomten.

Nu har hon börjat med en utbyggnad av sin studio.

– Vi inreder garaget för fullt. Det är mycket som ska göras, vi har isolerat fönster och varit på det mesta. Det är lite vatten och avlopp som ska dras, så det tar lite tid, säger Gabriella Thörnkvist.

2tjejertattoo startade hon tillsammans med en kompis – som sedan några år tillbaka drivit en egen studio i Blekinge. Nu är tanken att de båda ska verka i Vissefjärda.

– Vi kommer driva egna företag, men samarbeta. Det kommer bli ett lyft för oss båda med den nya lokalen. Det blir inte mindre att göra precis, säger Gabriella Thörnkvist, som dessutom har sagt upp sig från hemtjänsten, och fokuserar enbart på tatuerarstudion på heltid.

– Det går väldigt bra – och jag hoppas att vi kan fortsätta växa lite med den nya lokalen.

Något exakt datum för inflyttning är inte fastställt.

– Vi tar det som det kommer. Vi sitter inte i sjön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon har öppnat butik utanför Emmaboda: ”Har alltid varit målet”

Diana Rydell har i flera år drivit en klädbutik för längre kvinnor. Nu testar hon vingarna och expanderar företaget, genom att öppna en fysisk butik i Emmaboda.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.07:06, 19 juni, 2017

Hon har öppnat butik utanför Emmaboda: ”Har alltid varit målet”
Diana Rydell. Foto: Victor Grusell

Diana Rydell har sedan 2010 drivit webbutiken Tall Vibes, en butik med kläder och skor för längre kvinnor. Diana Rydell var först i Sverige med en nischad klädbutik för kvinnor som är längre än genomsnittet och även längre än klädutbudet i andra butiker.

– Tanken med butiken är hjälpa mina medsystrar. Målet har alltid varit att starta en butik, säger Diana Rydell.

I början designade och skapade Rydell kläderna helt själv, men har sedan några år tillbaka utökat utbudet till flera olika märken och även börjat sälja skor i större storlekar. I mitten av juni öppnades dörrarna till den nyöppnade fysiska butiken, som ligger i Emmabodas industriområde. Detta gör hon parallellt med en heltidsanställning inom golvindustrin.

– Målet är att bygga upp butiken så bra att jag bara ska kunna ha butiken, men konkurrensen är stenhård i branschen, säger Rydell.

Företaget tog fart på riktigt under 2014 och Rydell samarbetar med flera andra butiker och aktörer på den nischade klädmarknaden runt om i Europa. Genom samarbete med bland annat en liknande klädbutik i Hamburg och i Zürich hoppas hon kunna nå ut till den längre publiken. Trots att marknadsföringen är svår för Rydell, har butiken gjort sig ett namn och etablerat sig på marknaden.

– Det är svårt att marknadsföra sig, det kanske bara finns en lång kvinna i varje by. Det är heller inte så uppskattat att göra reklam direkt till dem, genom att skriva privat till de som är längre. Där har sociala medier hjälpt mig väldigt mycket, utan sociala medier hade inte butiken levt idag, säger Rydell.

Rydell har tidigare arbetat på en liknande butik i London och även utbildat sig inom entreprenörskap innan arbetet med Tall Vibes. Trots att företaget gick trögt i början, har trenden vänt. Idén har alltid varit att underlätta för längre kvinnor i alla åldrar att kunna hitta kläder och skor som passar till en rimlig peng, någonting som inte alltid är så enkelt.

– Man blir ofta lurad när man beställer kläder från kataloger och nätet, även när man beställer kläder som ska vara ”long”. De är oftast anpassade till kvinnor som är 170 centimeter långa. Allting är även alltid så dyrt för oss längre också.

Butikens premiär är tänkt i slutet av juni, men har redan smygöppnat för allmänheten. Butiken är tänkt att vara öppen under hela sommaren till en början.

– Jag vill testa marknaden först och se om det finns något intresse, säger Rydell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så kan biluthyraren blåsa dig på pengar

Vid utlandssemester hyr många svenskar en bil för att ta sig runt. Nu varnar Motormännen för biluthyrare som försöker ta betalt i efterhand för påstådda skador.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.18:51, 17 juni, 2017

Så kan biluthyraren blåsa dig på pengar
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Problem med biluthyrare som försöker lura turister är något Motormännen vill varna för. Man menar att en uthyrare kan ”upptäcka” skador på bilen efter att den lämnats in, vilket kan bli ett problem.

Om uthyraren finns utomlands och man åkt hem från semestern är det svårt att få upprättelse. Därför ska man alltid begära kvitto på att inga skador fanns vid återlämnandet, för att slippa besvär.

Ett annat sätt att undvika problem är att välja den självriskeliminering som erbjuds då man hämtar ut bilen. Fast priset är högt eftersom vid en långresa kostar självriskelimineringen mer än vad man riskerar att få betala för vid vanliga småskador.

 Att köpa självriskeliminering bara för att slippa eventuella problem känns inte självklart. Då är det bättre att stå på sig och kräva kvitto där det tydligt framgår vem bilen har återlämnats till och att den är skadefri, säger Motormännens expert på bilresor Karl von Schoultz till tidningen Motor.

Det ingår en försäkring i bilhyran som täcker de flesta skador vid en olycka. Självrisken kan variera från noll till större belopp. Skulle självrisken ligga på 20 000 kronor behöver du inte betala den summan för en minimal skada.

Motormännen skriver följande i ett pressmeddelande: ”Tycker du att självrisken är i högsta laget? Då kan du tacka ja till en självriskeliminering. En del biluthyrare kräver att du ska välja till en sådan, men det är fel. Självriskeliminering är alltid ett frivilligt tillval. Men räkna med att den kostar flera hundra kronor om dagen.”

FaktaMotormännens råd när du hyr bil

 • Kontrollera alltid bilens skick innan du kör iväg.

 • Leta efter repor och bucklor på stötfångarna, lackskador på dörrarna, stenskott på vindrutan.

 • Se till att få alla skador noterade på kontraktet.

 • Nöj dig inte med muntliga besked om att ”de där skadorna vet vi om”.

 • Fotografera gärna, så du har bildbevis, då riskerar du inte att få betala för gamla skador.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.