Politiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”

Landstingspolitikern Linda Fleetwood (V) gick ut igår och sa att man inte tänker röra öppenvårdspsykiatrin. Det får Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) att ryta ifrån: "Jag tror hon mörkar".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:50, 30 mars, 2017

Politiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”
Foto: Jimmy Loord

Under onsdagen skrev 24Nybro om att landstingspolitikerna och psykiatriledningen gick ut med att man inte hade tänkt röra öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda och Nybro efter en skrivelse från personalen.

Landstingspolitikern Linda Fleetwood menade att hon hade tagit upp frågorna med psykiatriledningen som hävdade bestämt att ingenting kommer förändras.

Nu går Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) till hårt angrepp.

– När Linda Fleetwood nu svarar på vår uttryckta oro över en förändring av öppenvårdspsykiatrins verksamhet så säger hon att allt är lugnt och att oron är obefogad. Linda har dock en hel del att förklara och frågan är om hon försöker mörka situationen eller om hon bara är oinformerad, skriver han och fortsätter.

– Verksamheten har idag en bemanning som gör att man driva en fullgod verksamhet. För ett tag sen annonserade man i Nybro om en psykologtjänst då verksamheten kommer att behöva fylla den tjänsten framöver. Efter en vecka togs den bort och nu går den att hitta i Kalmar. Det är helt tydligt att tjänsten inte ska tillsättas i Nybro och enligt info kommer framtida vakanser inte tillsättas i Nybro. Detta är inget annat än en förändring som riskerar att på sikt underminera hela verksamheten i Nybro-Emmaboda.

Öppenvårdspsykiatrin i Nybro-Emmaboda-området har funnits sedan ett trettiotal år tillbaka med ett eget team . I förhållande till psykiatrin i övriga delar av länet är man väl bemannade med hög specifik kompetens. Nu riskeras verksamheten att förändras på sikt.

–  I ena andetaget säger hon att det inte är en verksamhetsförändring, i det andra andetaget säger hon att flyttade tjänster till Kalmar inte kommer göra någon skillnad för patienterna i Nybro. Det är ett alldeles för dubbeltydigt budskap som spär på oron. Linda försöker lugna invånarna i Nybro och Emmaboda men oron är fortfarande befogad och min syn är att hon ännu inte gett en sanningsenlig bild av de förändringar som väntar i Nybro-Emmaboda. Om Linda genom sina uttalanden försöker mörka en pågående verksamhetsförändring så är det inget annat än en politisk skandal, avslutar Jimmy Loord (KD).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sämre hygien hos landstinget: ”Behövs krafttag”

I årets nationella mätning visar Kalmar läns landsting upp ett sämre resultat. Man ligger också under snittet för hela landet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.06:55, 23 maj, 2017

Sämre hygien hos landstinget: ”Behövs krafttag”
Foto: Genre/Mostphotos

Mätningen gjordes i mars och den visade att drygt 75 procent av medarbetarna följde hygienrutinerna, jämfört med cirka 76,5 för riket. I Kalmar län fanns det särskilt stora brister gällande desinfektion innan patientkontakt.

– Variationen i följsamhet mellan olika enheter är stor. Det behövs krafttag på många enheter för att vända den negativa utvecklingen, säger Per-Åke Jarnheimer, landstingets överläkare inom vårdhygien, i ett pressmeddelande.

Däremot var personalen bra på att följa klädreglerna, över 90 procent klarade granskningen.

Landstinget var även under rikssnittet gällande vårdrelaterade infektioner hos inneliggande patienter. 8,3 var smittade jämfört med genomsnittet på nio procent.

– Punktprevalensmätningen är en ögonblicksbild över förekomsten av vårdrelaterade infektioner. De kan variera mycket från dag till dag och på landstingsnivå kan man inte jämföra resultaten över tid och inte heller kan man dra några säkra slutsatser när man jämför sig med riket, säger Per-Åke Jarnheimer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tyst minut hölls för terrordådets offer

Kollektivtrafiken, vården och andra verksamheter stannade under måndagen upp för att hedra offren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:45, 10 april, 2017

3 bilder
  • Foto: Nicke Grozdanovski
    Foto: Nicke Grozdanovski
  • Foto: Bildbyrån.
    Foto: Bildbyrån.
  • Foto: Kim Ahlkvist.
    Foto: Kim Ahlkvist.

Flera av landstingets verksamheter deltog under måndagen i den nationella tysta minuten-manifestation som hölls för offren vid fredagens misstänkta terrordåd i Stockholm där fyra människor miste livet.

Manifestationen märktes inte bara på länets sjukhus, inom folktandvården och på hälsocentralerna, utan också på folkhögskolorna och i kollektivtrafiken.

De KLT-bussar som hade möjlighet att köra in till sidan av vägen och stanna – så att alla i bussen, förare och passagerare kunde delta i den nationella manifestationen – gjorde det.

– Våra tankar går till alla dem som förlorat någon närstående och dem som skadats i fredagens fruktansvärda terrordåd. Sverige sluter nu upp för att tillsammans stå starkt och tillsammans hjälpa varandra. Vi som organisation ställde i fredags våra resurser till förfogande och samordning sker inom ordinarie kanaler. Jag känner stor stolthet över vårt land och det sätt som vi kraftsamlat tillsammans i denna svåra stund. Vi måste alla stå upp för vårt öppna samhälle, säger landstingsdirektör Krister Björkegren.

Klockan 12 samlades även flera Kalmarbor på Stortorget för att hedra offren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landstingspolitikern svarar: ”Inga grunder i Loords påståenden”

Landstingspolitikern Linda Fleetwood (V) svarar på Jimmy Loords (KD) kritik: ""Enda syfte är att göra politik av oron hos människor som redan är väldigt utsatta".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:44, 31 mars, 2017

Landstingspolitikern svarar: ”Inga grunder i Loords påståenden”
Jimmy Loord (KD) och Linda Fleetwood (V). Foto: Arkiv/Nicke Grozdanovski

De senaste dagarna har 24Nybro och 24Emmaboda berättat om oroligheter kring öppenvårdspsykiatrin i Nybro och Emmaboda.

Under veckan gick landstingspolitikern Linda Fleetwood (V) ut med ett lugnande besked om att man inte kommer att röra öppenvårdspsykiatrin. 

Det fick Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) att gå till attack. Han menade på att Linda Fleetwood (V) ”mörkade” och att hon hade en del att förklara. I sin kritik mot Fleetwood skrev Jimmy Loord (KD) följande.

– Verksamheten har idag en bemanning som gör att man driva en fullgod verksamhet. För ett tag sen annonserade man i Nybro om en psykologtjänst då verksamheten kommer att behöva fylla den tjänsten framöver. Efter en vecka togs den bort och nu går den att hitta i Kalmar. Det är helt tydligt att tjänsten inte ska tillsättas i Nybro och enligt info kommer framtida vakanser inte tillsättas i Nybro. Detta är inget annat än en förändring som riskerar att på sikt underminera hela verksamheten i Nybro-Emmaboda.

Nu svarar Kalmarpolitikern på Jimmys attack. 

– Det finns ingen som helst grund för Jimmy Loords påståenden. Det är tydligt att Jimmy Loords enda syfte i detta är att göra politik av oron hos människor som redan är väldigt utsatta. Det är sorgligt, skamligt och oansvarigt, säger Linda Fleetwood (V).

Politikern avslöjar också att det planeras för helt nya lokaler för öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda.

– Uppdraget för öppevårdspsykiatrin i Nybro och Emmaboda förändras inte. I Emmaboda planeras det dessutom för helt nya lokaler för öppenvårdspsykiatrin. Däremot kommer patienterna kunna erbjudas ett bredare utbud av behandlingar i framtiden när läkarkontakten utgår från Kalmar, där man har flera olika kompetenser. Det gör vården mer jämlik än vad den är i dag, säger Linda och fortsätter.

– Jag tycker att man även som oppositionspolitiker har ett ansvar för hur man agerar. Att medvetet skapa oro hos en grupp, där oro och ångest redan är en del av problemet, är inte att ta ett sådant ansvar, avslutar politikern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landstingsrådet: ”Vi rör inte öppenvårdspsykiatrin”

Efter ett oroande brev från personalen i Emmaboda och Nybro ger landstingspolitikerna och psykiatriledningen lugnande besked inför framtiden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:57, 29 mars, 2017

Landstingsrådet: ”Vi rör inte öppenvårdspsykiatrin”
Foto: Arkiv

För några veckor sedan skrev personalen på öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda och Nybro ett öppet brev till landstingspolitikerna och psykiatriledningen, där man var orolig över möjliga nedskärningar. Nu går landstingspolitikerna och psykiatriledningen ut med lugnande besked. 

– Det jag gjorde var att träffa hela ledningen för psykiatrin under tisdagen. Jag tog upp frågorna som var skrivna i brevet med ledningen och de hävdade bestämt att det ingenting kommer att förändras, säger landstingspolitikern Linda Fleetwood (V). 

Psykiatrin har under flera år försökt att rekrytera en psykologtjänst till Nybro men utan resultat. Nu kommer söker man tjänsten i Kalmar istället.

– Vi har under flera år försökt att rekrytera en psykologtjänst i Nybro men inte lyckas. Nu flyttar vi istället ansökan till Kalmar där vi tror att det kommer bli lättare att rekrytera, men det ändrar ingenting. Den nya tjänsten ska vara verksam i Nybro och Emmaboda vid behov, säger Linda Fleetwood (V).

Angående personalens oro för nedskärningar på orterna ger Linda klara besked.

– Det är en olycklig oro som personalen har fått men vi kommer ha samma verksamhet som vi har i dag på orterna. Var den här psykologtjänsten än är så kommer det alltid att bemannas i både Emmaboda och Nybro, avslutar hon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högt förtroende för vården – Kalmar län bäst i landet

Det var ett glädjande besked för landstinget i Kalmar län när resultatet från Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 presenterades. "För den skull kan vi aldrig vara nöjda".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:27, 16 februari, 2017

Högt förtroende för vården – Kalmar län bäst i landet
Foto: Arkiv

 

I sammanställningen har Kalmar län det högsta förtroendet hos allmänheten för sin hälso- och sjukvård. 73 procent av de tillfrågade länsborna sa att de hade ”högt förtroende” i Hälso- och sjukvårdsbarometern för 2016.

Det är klart mycket bättre än resultatet för hela landet som hamnade på 60 procent.

– Vi har under en rad år fått mycket goda betyg av befolkningen i länet, men för den skull kan vi aldrig vara nöjda. Det går att förbättra resultaten till medborgarnas och våra patienters bästa, säger landstingsdirektör Krister Björkegren i ett pressmeddelande.

Även när det gäller tillgången till vård är invånarna i länet mest nöjda i landet. Hela 89 procent anser att de har den hälso- och sjukvård som de behöver.

Kalmar län tog tre topplaceringar. Man var även högst upp på listan över vad allmänheten anser om väntetiderna till hälsocentralerna.

När det gäller väntetiderna till sjukhus samt förtroendet för hälsocentraler och sjukhus kommer Kalmar län i samtliga fall på tredje plats.

Som en konkret punkt att förbättra under året nämner landstinget förtroendet för 1177.se. Även om snittet är högre än i landet som helhet så ”finns det förbättringsmöjligheter”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel