Politiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”

Landstingspolitikern Linda Fleetwood (V) gick ut igår och sa att man inte tänker röra öppenvårdspsykiatrin. Det får Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) att ryta ifrån: "Jag tror hon mörkar".

Faton Pasho

Kl.08:50, 30 mars, 2017

Politiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”
Foto: Jimmy Loord

Under onsdagen skrev 24Nybro om att landstingspolitikerna och psykiatriledningen gick ut med att man inte hade tänkt röra öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda och Nybro efter en skrivelse från personalen.

Landstingspolitikern Linda Fleetwood menade att hon hade tagit upp frågorna med psykiatriledningen som hävdade bestämt att ingenting kommer förändras.

LÄS MER: Landstingsrådet: ”Vi rör inte öppenvårdspsykiatrin”

Nu går Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) till hårt angrepp.

– När Linda Fleetwood nu svarar på vår uttryckta oro över en förändring av öppenvårdspsykiatrins verksamhet så säger hon att allt är lugnt och att oron är obefogad. Linda har dock en hel del att förklara och frågan är om hon försöker mörka situationen eller om hon bara är oinformerad, skriver han och fortsätter.

– Verksamheten har idag en bemanning som gör att man driva en fullgod verksamhet. För ett tag sen annonserade man i Nybro om en psykologtjänst då verksamheten kommer att behöva fylla den tjänsten framöver. Efter en vecka togs den bort och nu går den att hitta i Kalmar. Det är helt tydligt att tjänsten inte ska tillsättas i Nybro och enligt info kommer framtida vakanser inte tillsättas i Nybro. Detta är inget annat än en förändring som riskerar att på sikt underminera hela verksamheten i Nybro-Emmaboda.

Öppenvårdspsykiatrin i Nybro-Emmaboda-området har funnits sedan ett trettiotal år tillbaka med ett eget team . I förhållande till psykiatrin i övriga delar av länet är man väl bemannade med hög specifik kompetens. Nu riskeras verksamheten att förändras på sikt.

–  I ena andetaget säger hon att det inte är en verksamhetsförändring, i det andra andetaget säger hon att flyttade tjänster till Kalmar inte kommer göra någon skillnad för patienterna i Nybro. Det är ett alldeles för dubbeltydigt budskap som spär på oron. Linda försöker lugna invånarna i Nybro och Emmaboda men oron är fortfarande befogad och min syn är att hon ännu inte gett en sanningsenlig bild av de förändringar som väntar i Nybro-Emmaboda. Om Linda genom sina uttalanden försöker mörka en pågående verksamhetsförändring så är det inget annat än en politisk skandal, avslutar Jimmy Loord (KD).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen

Företeelsen har inträffat tre gånger de senaste 30 åren.

Magnus Jansson

Kl.11:18, 24 februari, 2018

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen
Vinterkylan håller i sig nästa vecka. Foto: Pixabay

Vinterkylan har hela Sverige i ett järngrepp just nu – och det finns inga tecken på att den kommer släppa taget den närmaste tiden. Nu rapporterar SMHI att den sibiriska kylan som sveper in över Sverige kan medföra en väldigt ovanlig företeelse nästa vecka.

Den senaste prognosen visar nämligen att temperaturen över hela landet kommer att ligga på minusgrader från söndag och hela nästa vecka. Det skulle isåfall innebära en hel vecka i sträck med nationella isdygn. Senaste gången det inträffade var i februari 2011.

SMHI:s väderblogg har redovisat elva tillfällen sedan 1950 då nationellt isdygn inträffat minst sex dygn i följd (antal dygn inom parentes):

 • 12-18 februari 1956 (7)
 • 12-17 januari 1966 (6)
 • 8-13 februari 1966 (6)
 • 11-20 februari 1970 (10)
 • 26 februari-5 mars 1971 (8)
 • 29 december-5 januari 1979 (8)
 • 4-9 januari 1985 (6)
 • 19-25 februari 1986 (7)
 • 6-11 februari 1996 (6)
 • 25-30 december 2010 (6)
 • 18-24 februari 2011 (7)

Nationella isdygn i mars månad är också sällsynt. Totalt finns det 16 fall sedan 1950 då temperaturen legat på minusgrader hela dygnet.

FaktaFakta
Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Egentligen avses då inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.
Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler vårdar anhöriga i länet

Ojämn könsfördelning: "Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor".

Axel Brantemo

Kl.07:45, 24 februari, 2018

Allt fler vårdar anhöriga i länet
Foto: genrebild/Pixabay.

Drygt 17.000 personer fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året. Det visar ny statistik från Försäkringskassan. Dessutom var en majoritet av dem, 72 procent, kvinnor. Enligt siffrorna återses den ojämna könsfördelningen i alla län.

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. I länet var det 2017 448 som vårdade anhöriga i länet. 2016 379. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Jämfört med 2016 har antalet mottagare av närståendepenning ökat med 12 procent.

anho%cc%88rig-kalmar

 

FaktaFAKTA: Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en svårt sjuk kan få närståendepenning. Med svårt sjuk menas att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Ersättningen kan betalas ut i högst 100 dagar för varje person som vårdas.

Källa: Försäkringskassan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anna Franksson: ”Viktigt att utmana sig själv”

Julmarknad, insamling och tatueringsstudio – Årets Kristina har fullt upp.

Axel Brantemo

Kl.20:03, 23 februari, 2018

Anna Franksson: ”Viktigt att utmana sig själv”
Foto: Axel Brantemo

Julmarknad, insamlingar, juryarbete och tatueringsstudio. Anna Franksson som nyligen utsågs till Årets Kristina vid Emmabodadagarna har fullt upp.

– Det gäller att ta tillvara på tiden och man lever bara en gång. Samtidigt önskar jag ibland att det fanns mer timmar på dygnet för det finns så mycket som jag vill göra, tiden räcker inte riktigt till. Men det är viktigt att utmana sig själv, säger hon.

Det var 2012 som hon slog upp portarna till sin tatueringsstudio, Annas Art Street Tattoo, i centrala Emmaboda, efter att ha varit lärling hos tatueraren Diego Hernandez i Kalmar i tre år.

– Det är många kunder som jag hade i Kalmar som följt med även hit till Emmaboda, det är roligt. Jag tycker att det gått jättebra att starta verksamheten här i Emmaboda, men det gäller att kämpa när man startar eget. Det är ingen enkel väg, säger Anna Franksson.

För tredje året i rad har Anna Franksson nu även haft sin Alla hjärtans dag-insamling till förmån för Cancerfonden och mot psykisk ohälsa. I år går pengarna till Cancerfonden och hittills har hon fått in 16 500 kronor genom att sälja armband och tatuera in ”Fuck cancer” på flera kunder.

– Det har varit ett väldigt cancerdrabbat år. Många nära har drabbats och jag vill genom detta visa att jag tänker på dem. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det här är mitt lilla bidrag, säger hon.

I onsdags förra veckan utsågs hon till Årets Kristina vid Emmabodadagarna. Ett pris som var mycket uppskattat.

– Det känns så himla kul och det betyder jättemycket för mig. På något sätt är det en bekräftelse på att man gör något bra. Det gör att jag vill fortsätta arrangera till exempel julmarknaden, säger Anna Franksson.

Och just Annas julmarknad som nu arrangerats fyra gånger hemma hos Anna på Konsulgatan i centrala Emmaboda har blivit ett populärt inslag för många julfirande Emmabodabor.

– Jag börjar jobba med julmarknaden redan på sommaren. Min sambo sa nu senast att det är sjukt vad mycket jobb vi lägger ner för bara tre timmars julmarknad. Men det är så himla kul, man får julstämningen och gemenskapen i ett, säger hon.

Det har varit viktigt för henne att lyfta lokala företag i samband med marknaden.

– Jag vill hjälpa de företag som faktiskt finns här. Det känns som att de minskar och då vill man hjälpa till och visa att det går, säger Anna Franksson.

Nu sitter Anna Franksson dessutom i juryn till Åke Franssons kulturpris.

– Ungdomar mellan 15-25 år får gärna söka in för att få chansen att vinna stipendiet/kulturpriset på 5000 kronor, säger hon.

Vad händer härnäst för din del?
– Jag vill fortsätta med det jag håller på med. Att på ett kreativt sätt hjälpa andra är det som jag gillar mest, avslutar Anna Franksson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Kl.15:38, 23 februari, 2018

SMHI: Så blir helgens väder
Foto: Arkiv

Fredagens gråmulna väder väntas hålla i sig under både lördagen och söndagen enligt SMHI:s senaste prognoser för Emmaboda kommun.

Förutom några mindre stänk på söndagen väntas nederbörden hålla sig borta, men temperaturerna letar sig neråt stegvis under helgen. Lördagen väntas hamna kring tre minusgrader och söndagen runt fem minusgrader.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-23-kl-11-52-39

Foto: Skärmdump/SMHI.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succén: LAN-partyt återvänder

Under helgen kommer datorerna gå varma på Bjurbäcksskolan.

Axel Brantemo

Kl.14:36, 23 februari, 2018

Efter succén: LAN-partyt återvänder
Foto: Faton Pasho.

Klockan 14.00 under fredagen drar det igång, Emmaboda sportlovs-LAN– och det för andra året i rad.

– Det gick bra förra gången med alla förberedelser och vi kommer att fortsätta på samma sätt i år, säger Joel Åberg en av dem i det kompisgäng bestående av niondeklassare på skolan som arrangerar eventet.

LAN:et pågår mellan fredag till söndag och arrangeras av kompisgänget i samarbete med fritidsgården i Emmaboda. Under helgen kommer det att arrangeras turneringar i datorspelen CS GO och League of Legends.

– Sedan får såklart de som kommer hit spela vad de vill, säger Joel Åberg.

Ett 40-tal personer väntas ta med sina datorer till Bjurbäcksskolan och delta i årets LAN.

– Vi kör för alla åldrar egentligen. Alla som vill får komma hit och spela, det spelar ingen roll hur gammal man är. Men det är mest högstadieelever som anmält sig, säger Joel Åberg.

Enligt honom finns det fortfarande några platser kvar om man är sugen på att delta i årets LAN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng