Forskning visar: Femsekundersregeln stämmer

Mat som plockas upp inom femsekundersregeln ska vara trygg att äta, enligt forskning vid Aston University.

Mia Martelleur

Kl.09:48, 25 mars, 2017

Forskning visar: Femsekundersregeln stämmer

Såklart löper mat som plockas upp inom loppet av några sekunder mindre risk att bli smittad av bakterier än mat som ligger kvar under en längre tid. Och så länge du håller dig till femsekundersregeln så kan du vara trygg – enligt Anthony Hilton, professor i mikrobiologi vid engelska Aston University som forskat i ämnet sedan 2014.

Resultatet av forskningen visar att tiden faktiskt avgör hur många bakterier som kan överföras från golvet till maten, samt att vad för typ av mat, och yta maten hamnar på, spelar roll. Till exempel ska mattan vara den minst bakterieöverförande ytan medan kakel och laminerade ytor ska vara mer riskfyllda då de skapar en fuktigare miljö.

Forskarna undersökte även hur många personer som använder sig av femsekundersregeln och kom fram till att 87 procent av de frågade kunde tänka sig att äta mat som de tappat på golvet. 55 procent av dem var kvinnor och 81 procent av de kvinnorna följde femsekundersregeln.

– Vår studie visar att ovanligt många faktiskt äter mat som tappats. Och att kvinnor oftast gör det. Men de är också mer villiga att använda femsekundersregeln, som vår forskning visat är riktig, säger Anthony Hilton.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel